Tiistai 21.5.2019

Mitä ihmettä? Suomella on olympiatason kelkkailija!

Luotu: 
5.12.2015 00:11
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Tristan Jeskanen on tehnyt kelkkailun historiaa. Hän sijoittui Yhdysvaltojen Lake Placidissa lasketussa ohjaskelkkailun maailmancupin kisassa 29:nneksi ja saavutti 12 maailmancupin pistettä. Kukaan toinen suomalainen ei ole saavuttanut kelkkailun maailmancupissa pisteitä.

Jeskanen, 19, on monille suomalaisille tuntematon suuruus. Monille tuli merkittävänä yllätyksenä, että Suomella on sittenkin maailmancupin tason kelkkailija.

Jeskasen isä on suomalainen ja äiti yhdysvaltalainen. Jeskanen asui nuorempana Suomessa, mutta sai kelkkailuoppinsa Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa, missä ohjaskelkkailulle on kunnolliset harjoitteluolosuhteet.

Vielä nuorten MM-kisoissa 2014 Jeskanen edusti Yhdysvaltoja. Viime kaudella hän osallistui ohjaskelkkailun maailmancupiin Yhdysvaltojen edustajana ja oli parinsa Justin Krewsonin kanssa kahden hengen maailmancupin osakilpailussa parhaimmillaan 13:s.

Täksi kaudeksi Jeskanen sai oikeuden edustaa maailmancupissa Suomea. Aivan yllättäen Suomi on saanut edustusta ohjaskelkkailun maailmancupiin.

Jeskanen tavoittelee tietysti paikkaa Pyeongchangin 2018 olympiakisoihin. Suomella ei ole ollut koskaan edustusta olympiakisojen kelkkailussa, mutta jo maailmancupin pisteille pääsy takaisi, että Jeskanen saisi Suomelle olympiapaikan. Yhdysvaltojen olympiajoukkueeseen hänen olisi haastavampaa mahtua.

Kelkkailulle on Suomessa lähinnä naureskeltu. Laji on kuitenkin suosittua Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sitä seurataan enemmän kuin esimerkiksi maastohiihtoa.

Mikäli Jeskanen muutamassa vuodessa kohentaa tasoa ja taistelee olympiakisoissa hyvistä sijoituksista, voi suomalaisten asenne kelkkailua kohtaan kokea täyskäännöksen.

Vielä 1998 Suomessa naureskeltiin, kun Ruotsissa juhlittiin curlingin olympiamitaleita. Kahdeksan vuotta myöhemmin curling oli Suomessa suorastaan kansallislajin asemassa Markku Uusipaavalniemen kipparoitua Suomen olympiahopealle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: