Keskiviikko 16.1.2019

Suomen tennis ei voi huonosti, merkittäviä lupauksia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.12.2015 20:09
|

Jarkko Nieminen lopetti uransa marraskuussa, joten Suomella ei ole edustajia ATP- tai WTA-tason tennisturnauksissa kaksinpeleissä. Nelinpelissä Henri Kontinen jatkaa huipulla ja Jarkko Nieminen saattaa tehdä vielä tilapäisen paluun, jos Kontinen saavuttaa Suomelle maapaikan Rio de Janeiron olympialaisten nelinpeliin, mutta kaksinpeliin on jäänyt Suomen osalta tyhjiö.

Suomen tennis ei voi kuitenkaan huonosti. Jarkko Nieminen Tennisakatemia tekee Tennisliiton kanssa töitä lupaavien suomalaispelaajien nostamiseksi huipulle.

Naisten puolella odotukset kohdistuvat erityisesti Oona Orpanaan. 14-vuotias Orpana on rankattu Euroopassa vuonna 2001 syntyneistä tytöistä peräti neljänneksi.

Orpana käy koulua Haagan yläasteella ja treenaa Jarkko Nieminen Tennisakatemian opeilla Talissa.

- Mä olen Haminasta kotoisin alun perin ja tulin akatemiaan kolme vuotta sitten. Olen tosi paljon tykännyt olla täällä Helsingissä, Orpana kommentoi Uudelle Suomelle.

Hiljattain Orpana koki pienen takaiskun.

- Polvi leikattiin kaksi ja puoli kuukautta sitten. En vielä ole päässyt takaisin kentälle. Joskus keväällä palaan taas kisoihin.

Loukkaantuminen toi pientä takapakkia Orpanan ranking-sijoitukselle.

- Alle 18-vuotiaissa oli 400, ennen kuin loukkaannuin, mutta nyt se on varmaan vähän laskenut.

Orpana on nuoresta iästään huolimatta jo maajoukkuetason pelaaja.

- Tänä vuonna alkuvuodesta edustin Suomea Fed Cupissa. Viime vuonna olin finaalissa naisten SM-kisoissa. Tänä kesänä voitin 21-vuotiaiden SM-kisat ja sitten voitin yhden ITF-kisan Tanskassa, hän kertoo saavutuksistaan.

Niemisen opit ovat Orpanan kehityksessä tietysti tärkeässä roolissa.

- Kaikkia hyviä vinkkejä antaa. Tulee meidän kanssa treenailemaan aina silloin pystyyn, Orpana kommentoi Niemisestä.

Suomalaisista naispelaajista WTA-rankingissa on korkeimmalla sijalla ollut Emma Laine. Hän oli 2006 sijalla 50. Nanne Dahlman oli 59:s vuonna 1993 ja Petra Thoren 73:s vuonna 1992.

Orpana tuntee Laineen hyvin. Dahlmanin ja Thorenin kanssa hän on ollut tekemisissä vähemmän.

- Täällä Talissa olen nähnyt, kun he pelailevat, mutta en hirveästi ole jutellut heidän kanssaan. Emman kanssa treenasin viime kesänä aika paljon, Oona kertoo.

Orpana myöntää, että esikuvia naisten tennikselle on Suomessa aika vähän.

- Niitä ei ole hirveästi. Ei ole Suomessa yhtä paljon ikäluokkien pelaajia kuin muissa Euroopan maissa.

Oona odottaa malttamattomana paluutaan tositoimiin. Tavoitteita asetetaan sen jälkeen.

- Ensimmäisenä tavoitteena on, että pääsisin mahdollisimman nopeasti taas kentälle. Että polvi tulisi kuntoon. Sitten lähdetään katsomaan niitä kisoja. ITF-kisoja pelailemaan.

Orpanan mukaan Suomen olosuhteissa ei ole valittamista. Talissa puitteet ovat ainakin kohdillaan.

- Suomessa on mun mielestäni tosi hyvät treeniolosuhteet ja tosi hyviä valmentajia. Ulkomailla on vain niin paljon enemmän pelaajia, hän toteaa.

Tenniksen näkyvyyteenkin Suomessa hän on ihan tyytyväinen.

- Ehkä voisi olla enemmänkin, mutta kyllä se mun mielestäni on parantunut aika paljon.

Miesten puolella Suomen merkittävimpänä lupauksena pidetään 18-vuotiasta Patrik Niklas-Salmista. Hän eteni viime kesänä Wimbledonin poikien turnauksessa välieriin ylittäen kaikki odotukset.

- Tulen Tampereelta. Siellä aloitin tenniksen neljävuotiaana, kun isä ja isoveli pelasivat. Sitä kautta rupesin pyörimään hallilla. Siitä tuli niin iso palo tenniksen pelaamiseen, Niklas-Salminen kertoo taustastaan.

Urheilua Niklas-Salminen on harrastanut monipuolisesti. Hän erikoistui tennikseen kuitenkin paljon aikaisemmin kuin esimerkiksi Jarkko Nieminen.

- Olen mä kokeillut kaikkea. Fudista, korista, salibandya ja lätkää. Kaikkea on kokeiltu, mutta mikään ei ole lyönyt muhun niin hyvin kuin tennis. Se vei oikeastaan ihan pienestä iästä lähtien.

Nieminen on antanut Niklas-Salmisen uralle merkittävää kipinää.

- On se ollut esikuva. Pienenä tuli katottua aika paljon sen pelejä ja seurasin sen uraa aina siihen asti, kunnes se lopetti. Ollut iso esikuva mulle.

Niklas-Salminen on kaksinpelin rankingissa ATP-listalla viidenneksi paras suomalainen. Edellä ovat Jarkko Nieminen (153:s), Micke Kontinen (663:s), Henri Sillanpää (725:s) ja Harri Heliövaara (861:s).

- Nyt ATP:n sijoitus 979:s. Pääsen aika hyvin noihin 10 000 ITF-future –kisoihin pääsarjaan. Se on jo ihan hyvä, että pääsee niihin. Ammattilaisura, tai miten sitä nyt kutsuu, kun lukiota vielä käyn, on aika alkuvaiheessa. Kyllä sitä lähetään rakentamaan ja katotaan, mihin rahkeet riittää, Niklas-Salminen kommentoi.

Nieminen nousi nopeasti huipulle, kun keskittyi lukion jälkeen vain tennikseen. Niklas-Salmisella on sama suunnitelma.

- Kyllä lukion jälkeen. Sitten pelataan vain tennistä. Mä kirjotan keväällä kaksi ainetta ja syksyllä sitten varmaan lisää. Neljään vuoteen mä käyn lukion. Tää ja ensi vuosi vielä.

Urallaan Niklas-Salminen aikoo edetä rauhallisesti askel kerrallaan.

- En mä ole asettanut vielä isoja tavoitteita. Future-kisoissa kun pärjää hyvin, niin siitä edetään. Totta kai olisi kiva pelata vaikka Challenger-karsintoja, mutta sen näkee sitten, mitkä sopii hyvin tohon kilpailukalenteriin.

Tennikselle Niklas-Salminen toivoisi Suomessa lisääkin näkyvyyttä.

- Aikaisemmin ei mun mielestäni ole näkynyt tarpeeksi. Tänä vuonna on näkynyt enemmän, kun Jarkko lopetti ja mitä mun peleistä uutisoitiin Wimbledonista. Näkyvyys riippuu tietysti siitäkin, miten ihmisiä kiinnostaa. Kun tulosta tulee, ihmisiä kiinnostaa.

Suomen harjoitteluolosuhteille Niklas-Salminen antaa Orpanan tavoin kiitosta.

- Mun mielestäni täällä on hyvät harjoitteluolosuhteet. Ei mulla ole mitään valittamista. Meillä hyvä jengi treenaa täällä. Totta kai vähemmän vanhempia pelaajia on ja toivoisi, että pelaajia olisi enemmän, mutta sille ei voi mitään. Mutta täällä meillä on kaikki hyvin.

Niklas-Salminen ei vielä tiedä, miten paljon Jarkko Nieminen on tekemässä taustatyötä hänen uransa edistämiseksi.

- Ei meillä ole tarkempia suunnitelmia, enkä ole Jarkon kanssa puhunut tarkemmin. Toivottavasti hän olisi paljon mukana, koska hän auttaa paljon. Mutta sen näkee sitten.

Paikat: 
Jaa artikkeli: