Keskiviikko 20.2.2019

Heikko tilanne, suomalaisfutaajia europeleissä erittäin vähän

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.12.2015 16:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomalaiset maajoukkuejalkapalloilijat ovat Euroopan huippusarjoissa harvinaisuuksia. Euroopan viidessä kovimmassa sarjassa suomalaisista pelaavat ainoastaan Frankfurtin Lukas Hradecky, Chievon Perparim Hetemaj sekä Sampdorian Niklas Moisander. Heistä Moisanderin peliaika on viime aikoina ollut kortilla.

Mestareiden liigaan ainoana suomalaisena osallistui tällä kaudella Moskovan TsSKA:n Roman Eremenko. TsSKA jäi lohkonsa jumboksi, eikä jatka europelejä Eurooppa-liigassa.

Eurooppa-liigassa ja siis kansainvälisissä europeleissä suomalaisista jatkavat vielä FC Midtjyllandin Tim Sparv ja Joona Toivion Molde. Tanskalaisseura Midtjyllandin vastus ensimmäisellä pudotuspelikierroksella on kovinta luokkaa, kun arpa toi eteen Manchester Unitedin. Norjalaisseura Molde kohtaa sekin kovan joukkueen, kun vastaan tulee Sevilla.

Hyvin suurella todennäköisyydellä suomalaisten europelit päättyvät tältä kaudelta Eurooppa-liigan ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Olisi melkoinen pommi, jos Midtjylland voittaisi ManU:n ja Molde Sevillan.

Vielä viime vuosikymmenellä suomalaispelaajia nähtiin Mestareiden liigassa tai UEFA-cupissa säännöllisesti jatkopeleissäkin. Viime vuosina on suomalaisten osalta syöksytty hurjasti.

Selityksenä syöksylle ovat suomalaisessa juniorivalmennuksessa tehdyt virheet, kuten tasapäistäminen, sekä kiristynyt kilpailu. Maapallon väestömäärä on kasvanut vuosituhannen vaihteesta miljardilla ja se näkyy jalkapalloilijoiden lukumäärän kasvussakin.

Suomen maajoukkueen menestysmahdollisuudet kohenevat, jos suomalaispelaajat pääsevät pelaamaan kovemmissa seurajoukkueissa. Lupauksia Suomesta kyllä löytyy, mutta eurokenttämenestyksen osalta tilanne ei vielä vaikuta lupaavalta.

Eurooppa-liigan otteluparit:

Valencia - Rapid Wien
Fiorentina - Tottenham
Borussia Dortmund - FC Porto
Fenerbahce - Lokomotiv Moskova
Anderlecht - Olympiakos
Midtjylland - Manchester United
Augsburg - Liverpool
Sparta Praha - FC Krasnodar
Galatasaray - Lazio
FC Sion - Sporting Braga
Shahtar Donetsk - Schalke 04
Olympique Marseille - Athletic Bilbao
Sevilla - Molde
Sporting Lissabon - Bayer Leverkusen
Villarreal - Napoli
Saint-Etienne - FC Basel

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli: