Lauantai 21.10.2017

Nuorten Leijonien kultamitalistit, näin heidän uransa jatkuu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.1.2016 23:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
|

Nuorten Leijonien kultajoukkue hajosi torstaina. Osa joukkueesta palasi Pohjois-Amerikkaan ja osa Liigan seuroihinsa.

Kultamitalien myötä moniin pelaajiin kohdistuu suuret odotukset. Seuraavassa arviot pelaajien tilanteesta ja tulevaisuudesta:

Kaapo Kähkönen, maalivahti:

Bluesissa tällä kaudella monta hyvää ottelua pelannut Kähkönen nousi ykkösvahdiksi kesken MM-kisojen. Hän pelasi loistavasti Kanadaa ja Ruotsia vastaan. Finaalissa Venäjä yllätti hänet kahteen otteeseen helposti.

Minnesota Wild varasi Kähkösen neloskierroksella 2014. Kähkönen saattaa jatkaa ensi kaudella vielä Bluesissa, jos seura saadaan pelastettua. Liigasta töitä löytyy varmasti.

Veini Vehviläinen, maalivahti:

Epäonnistui MM-kisoissa ykkösvahtina. Otettiin Kanada-pelissä vaihtoon ja oli sen jälkeen kakkosvahtina.

JYPissä Vehviläinen on pelannut tällä kaudella monta hyvää ottelua. Häntä ei ole varattu NHL:ään ja nuorten MM-kisoissa kunnon näytöt jäivät antamatta. Ura jatkunee ensi kaudellakin Liigassa.

Emil Larmi, maalivahti

Pelicansin ja Peliittojen maalivahti oli MM-kisoissa kolmosvahtina, eikä pelannut yhtään ottelua. Larmia ei ole varattu NHL:ään. Ensi sijaisena tavoitteena on päästä torjumaan Liigaan.

Olli Juolevi, puolustaja

Voitti puolustajien pistepörssin yhdeksällä syöttöpisteellään. Jokereiden kasvatti on vasta 17-vuotias ja saattaa tulla varatuksi NHL:ään ensi kesänä ensimmäisellä kierroksella.

Juolevi pelaa OHL-junioriliigaa London Knights –joukkueessa. Loistava kiekollinen puolustaja lienee tulevaisuudessa Suomen merkittävimpiä puolustajia NHL:ssä ja miesten arvoturnauksissa.

Vili Saarijärvi, puolustaja

OHL:ssä Flint Firebirdsissä pelaava rovaniemeläinen varattiin viime kesänä kolmoskierroksella Detroitiin. Saarijärvi oli Juolevin ohella Suomen paras puolustaja ja pelasi loistavasti varsinkin välierässä ja finaalissa.

Saarijärvi on loistava luistelija ja erinomainen kiekon kanssa. Hän voi pelata NHL:ssä muutaman vuoden sisällä.

Miro Keskitalo, puolustaja

Tällä kaudella Hermeksessä ja TPS:ssä pelannut Keskitalo haparoi välillä MM-kisoissa, mutta pelasi kokonaisuutena kelvollisen turnauksen. Häntä ei ole varattu NHL:ään, mutta MM-näytöt voivat tuoda varauksen.

Lähitulevaisuudessa pyrkii vakiinnuttamaan paikkansa Liigassa.

Sami Niku, puolustaja

JYPin pakki on tällä kaudella vuorotellut JYPin Liiga-joukkueen ja JYP-Akatemian välillä. MM-kisoissa Nikulla oli välillä vaikeuksia ja harhasyöttöjä tuli liikaakin, mutta kokonaisuutena turnausesitys oli kelvollinen.

Winnipeg Jets varasi Nikun seitsemännellä kierroksella viime kesänä. NHL-pelaajaksi hänellä on vielä pitkä matka. Kokemusta tarvitaan Liigasta.

Niko Mikkola, puolustaja

KalPan fyysinen pakki on tällä kaudella kehittynyt paljon. Pelasi MM-kisoissa hyvää fyysistä peliä, joskin antoi paljon harhasyöttöjäkin.

St. Louis Blues varasi Mikkolan viime kesänä seitsemännellä kierroksella. Saattaa siirtyä Pohjois-Amerikkaan NHL-paikkaa hakemaan jo ensi kaudella.

Joni Tuulola, puolustaja

HPK:n puolustaja haparoi välillä, mutta paransi peliään alkusarjan jälkeen. Jätti itsestään hyvän kuvan.

Chicago Blackhawks varasi Tuulolan kuudennella kierroksella viime kesänä. Saattaa lähteä Pohjois-Amerikkaan jo ensi kaudella.

Eetu Sopanen, puolustaja

Peliittojen puolustaja loukkasi polvensa jo turnauksen alkuvaiheessa, eikä sen jälkeen pystynyt pelaamaan. Keskittyy ensi kaudellakin vakiinnuttamaan paikkaansa Liigassa.

Jesse Puljujärvi, hyökkääjä

Uudeksi Teemu Selänteeksi hehkutettu Puljujärvi saatetaan varata ensi kesänä NHL:ään historian ensimmäisenä suomalaisena ykkösvarauksena. On Jessestä itsestään kiinni, lähteekö hän Pohjois-Amerikkaan ensi kesänä, vai jatkaako Kärpissä vielä yhden kauden.

Kärpissä hänen tehonsa ovat tällä kaudella olleet 31 ottelussa vaatimattomat 5+7=12. Liigan peleissä täytyy parantaa, jos mielii mukaan miesten MM-kisoihin.

Patrik Laine, hyökkääjä

Tapparan superhyökkääjä taistelee Puljujärven ja Auston Matthewsin kanssa ensi kesänä NHL:n ykkösvarauksen tittelistä. Kovan luokan maalintekijä on tällä kaudella kerännyt 24 Tapparan pelissä tehopisteet 8+8=16.

Laine voi päästä mukaan kevään MM-kisoihin. Hän voinee itse päättää, lähteekö hän ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan, vai pelaako vielä yhden kauden Tapparassa.

Sebastian Aho, hyökkääjä

Viime keväänä SM-kullan Kärpille ratkaissut sentteri pelasi upean MM-turnauksen. Ilman häntä Laine ja Puljujärvi eivät olisi olleet yhtä tehokkaita.

Aho lienee todennäköisin ehdokas nuorten MM-ryhmästä miesten MM-kisoihin. NHL:n heikompaa kastia oleva Carolina Hurricanes varasi Ahon viime kesänä kakkoskierroksella. Hyvin todennäköisesti hän siirtyy Carolinaan tämän kauden jälkeen.

Aho on kerännyt Kärpissä tällä kaudella 26 ottelussa tehopisteet 10+11=21.

Mikko Rantanen, hyökkääjä

Oli Nuorten Leijonien kapteeni todella isolla C-kirjaimella. Turnaus alkoi vaisusti, mutta ratkaisupeleissä Rantanen osoitti olevansa todella kovan luokan pelaaja.

Colorado Avalanchen viime kesän ykkösvaraus pelasi alkukaudesta kuusi ottelua NHL:ssä. Hänet siirrettiin AHL:n San Antonio Rampageen, jossa on 22 ottelussa saalistanut tehopisteet 10+16=26. Tehnee uuden visiitin NHL:ään vielä tällä kaudella.

Roope Hintz, hyökkääjä

Hintziltä odotettiin MM-kisoissa enemmän tehoja, mutta paransi tasoaan turnauksen edetessä ja teki todella tärkeän maalin Ruotsia vastaan. Hintz oli alkukaudella sivussa loukkaantumisen takia ja vähäinen pelituntuma näkyi otteissa.

Dallas Stars varasi Hintzin viime kesänä kakkoskierroksella. Saattaa lähteä HIFK:sta Pohjois-Amerikkaan tämän kauden jälkeen. Tällä kaudella Hintz on kerännyt HIFK:ssa 14 ottelussa tehopisteet 1+5=6.

Aleksi Saarela, hyökkääjä

Toisen polven kiekkoilijan alkukausi Ässissä oli vaisu, mutta hän mahtui mukaan MM-joukkueeseen, ja kiitti luottamuksesta pelaamalla loistavan turnauksen. Saarela näytti asenteellaan esimerkkiä kaukalossa.

Tällä kaudella Saarela on pelannut Ässissä 27 ottelua ja kerännyt tehopisteet 10+5=15. New York Rangers varasi Saarelan viime kesänä kolmoskierroksella ja hän saattaa lähteä Pohjois-Amerikkaan jo tämän kauden jälkeen.

Kasperi Kapanen, hyökkääjä

Kuuluisaa kiekkosukua olevan Kapasen turnaus oli vaikea, mutta päättyi satutarinaan hänen tehtyään maailmanmestaruuden ratkaisseen maalin. Kapanen ei ollut Suomen tehokkaimpia pelaajia, mutta teki paljon työtä joukkueen eteen ja jätti itsestään positiivisen kuvan.

Pittsburgh Penguins varasi Kapasen ykköskierroksella 2014, mutta kauppasi tämän viime kesänä Toronto Maple Leafsille. Tällä kaudella Kapanen on pelannut Toronto Marliesin joukkueessa AHL:ssä ja kerännyt 17 ottelussa tehot 5+5=10.

Kapanen ei vielä näyttäisi olevan valmis NHL-pelaajaksi. Nähtäväksi jää, toteutuuko NHL-debyytti tämän kauden aikana.

Antti Kalapudas, hyökkääjä

Aloitti ylimääräisenä hyökkääjä, mutta nostettiin turnauksen edetessä samaan ketjuun Hintzin ja Rantasen kanssa. Pelasi hienon turnauksen.

Kalapudasta ei vielä ole valittu NHL:ään, mutta MM-kisojen esitys muuttanee asetelmia. Ongelmana vain on, ettei hän mahdu Kärppien kokoonpanoon. Tällä kaudella hän on pelannut Liigassa 13 ottelua, joissa on kerännyt tehopisteet 2+1=3.

Julius Nättinen, hyökkääjä

Hoiti sentterin roolinsa MM-kisoissa hienosti. Seurajoukkueessaan OHL:n Barrie Coltsissa Nättinen pelaa suuremmassa roolissa. Hän on kerännyt OHL:ssä 24 ottelussa tehopisteet 10+22=32.

Anaheim Ducks varasi Nättisen viime kesänä kakkoskierroksella. Hän voi siirtyä ainakin AHL-kiekkoilijaksi jo ensi kaudella.

Juho Lammikko, hyökkääjä

Porilaisista mestaruusjuhlista puhunut Lammikko hoiti roolinsa nelosketjussa mallikkaasti. Hän pelaa OHL:ssä Kingston Frontenacsissa ykkösketjussa, mutta nelosketjun rooli MM-kisoissa kelpasi hyvin.

Lammikko on kerännyt OHL:ssä 30 ottelussa tehopisteet 10+18=28. Florida Panthers varasi Lammikon kolmoskierroksella 2014. Ensi kaudella ura jatkunee ainakin AHL-pelaajana.

Miska Siikonen, hyökkääjä

Pelicansin ja Peliittojen välillä tällä kaudella vuorotellut Siikonen hoiti tonttinsa MM-kisoissa nelosketjun sentterinä hienosti. Tshekkiä vastaan hän joutui puolustajaksi, kun pakkeja jäi sivuun mahataudin takia. Sekin homma hoitui hyvin.

Siikosta ei ole varattu NHL:ään. MM-näyttöjen myötä varaus voi vielä tulla. Nähtäväksi jää, saako hän Pelicansissa enemmän peliaikaa.

Kasper Björkqvist, hyökkääjä

Oli Suomen joukkueen ainoa pelaaja A-junnujen SM-sarjasta. Pelasi erittäin hyvän turnauksen ja osoitti luisteluvoimansa.

Björkqvistille A-junnut on tietoinen valinta. Hän haluaa Pohjois-Amerikkaan yliopistoon, jonne ei pääsisi, jos pelaisi Liigassa ammattilaiskiekkoa.

Ilmoitti tavoittelevansa kiekkoammattilaisuutta yliopiston jälkeen NHL:ssä tai Euroopassa.

Sebastian Repo, hyökkääjä

Pelicansin hyökkääjä jäi turnauksen edetessä ylimääräiseksi hyökkääjäksi Kalaputaan noustua kokoonpanoon. Peliaika jäi Revolta vähiin.

Repoa ei ole varattu NHL:ään. Vähäisen peliajan myötä mahdollisuus varaukseen tuskin koheni. Näyttöjä Repo pääsee antamaan taas Pelicansissa, jossa hän on 27 ottelussa saalistanut tehopisteet 7+8=15.

Jaa artikkeli: