Torstai 23.11.2017

Jääkiekon World Cupista puuhataan rahakasta hittituotetta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.3.2016 00:55
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Jääkiekon World Cup järjestetään ensi syyskuussa Torontossa 12 vuoden tauon jälkeen. NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen puuhaama turnaus pelataan NHL-säännöillä kuuden maajoukkueen sekä kahden tähdistöjoukkueen voimin.

World Cup on vuosina 1976-91 pelatun Canada Cup-turnauksen perillinen. Se on aiemmin pelattu 1996 ja 2004. Viime vuosina World Cup on jäänyt pelaamatta, kun NHL ja pelaajayhdistys NHLPA ovat keskittyneet työehtosopimusneuvotteluihinsa.

Aiemmilla kerroilla World Cup ei ollut kovinkaan tuottoisa turnaus, mutta nyt on toinen ääni kellossa. Turnauksilla yritetään tehdä rahaa kymmenien miljoonien dollareiden edestä. Kanadalaiset kiekkofanit ovat arvostelleet korkeita lippuhintoja, mutta kaikki ottelut myytäneen loppuun.

NHL:n varakomissaari Bill Daly ja pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Donald Fehr vahvistivat keskiviikon lehdistötilaisuudessa, että World Cup järjestetään myös 2020. Seuraavan turnauksen formaatista ja kisakaupungeista ei ole vielä tietoa. Päätökset tehdään ensi syyskuun turnauksesta saatujen kokemusten perusteella.

Kanadan, USA:n, Venäjän, Ruotsin, Suomen ja Tshekin lisäksi turnaukseen osallistuvat muun Euroopan sekä nuorten pohjoisamerikkalaisten tähdistöjoukkueet. Kaikkia tähdistöjoukkueet eivät miellytä ja muutama pienemmän kiekkomaan pelaaja on todennut, että pelaisi mieluummin oman maansa väreissä kuin Euroopan joukkueessa.

Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki toteaa, että tähdistöjoukkueet ovat tasoltaan kyllä kovia.

- Mitä mä katon, tästä Pohjois-Amerikan Young Starsista eli alle 23-vuotiaista, niin siellä on aika kovia pelaajia, jotka mahtuisivat omaankin maajoukkueeseen. Ja nuoret pelaajat syyskuun alussa menevät pirun lujaa. Mä luulen, että siinä on yksi kovimmista joukkueista 23-vuotiaiden porukka, Marjamäki sanoi.

Marjamäki ei halua arvioida, olisiko maajoukkueiden peluuttaminen ollut mielekkäämpää.

- Aika vaikea kysymys. En mä osaa sanoa tohon Team Europeen, olisiko parempi, jos siellä olisi Sveitsi, Slovakia tai joku muu porukka, Marjamäki jatkoi.

Suomen General Manager Jere Lehtinen pitää hyvänä asiana, että turnaukseen saadaan kaikki NHL:n parhaat pelaajat ja pienempien kiekkomaiden pelaajillakin on mahdollisuus osallistua.

- Kaikki mahdolliset parhaat pelaajat pääsee pelaamaan. Norjasta, Tanskasta ja Saksasta tulee pelaajia. Kaikilla on mahdollisuuksia pelata tossa turnauksessa, Lehtinen sanoi.

Lehtisen mukaan ennen turnausta tähdistöjoukkueiden mielekkyyttä ei voi arvioida.

- Turnauksen jälkeen nähdään, miten toi toimii. Tällä hetkellä on ainakin mielenkiintoinen tilanne. Katsotaan turnauksen jälkeen, Lehtinen jatkoi.

World Cupia pelattiin 1996 ja 2004 sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Nyt Euroopassa pelataan vain harjoitusotteluita ja koko turnaus pelataan Torontossa.

- Kyllä se tekee siitä enemmän turnausmuotoista, kun olet yhdessä paikassa. Mutta kun itse oli mukana ja pelattiin Euroopassa, niin se oli hienoa, kun sai pelata kotimaassaan pelejä. Onhan tietysti haasteena ollut aina se matkustaminen, Lehtinen totesi uudesta järjestelmästä.

- Nyt kaikilla on samat lähtökohdat. Aiemmin niillä, jotka pelasivat Pohjois-Amerikassa, niin heillä oli etulyönti, Lehtinen jatkoi.

Loppupelit olivat aiemmin Pohjois-Amerikassa ja matkustelu on vienyt Euroopassa pelanneilta joukkueilta energiaa.

- Kyllähän se saattoi vaikuttaa, tai sitten ei vain pärjätty sille joukkueelle. Mutta onhan se fakta, että tollaiset vaikuttaa, kun matkustelee paljon. 2004 kuitenkin voitettiin jenkit, vaikka jouduttiin Euroopasta matkustamaan Torontoon ja sitten vielä Minnesotaan, Lehtinen sanoi.

Suomi pelaa Ruotsia vastaan harjoitusottelut Helsingissä ja Göteborgissa. Ennen World Cupia Suomi kohtaa vielä USA:n Washingtonissa.

World Cupin alkulohkossaan Suomi kohtaa Venäjän, Ruotsin ja nuorten pohjoisamerikkalaisten joukkueen. Toisessa lohkossa pelaavat USA, Kanada, Tshekki ja muun Euroopan joukkue. Kummankin lohkon kaksi parasta etenee välieriin.

Paikat: 
Jaa artikkeli: