Maanantai 25.9.2017

Puolapuista eroon, HIFK:n uusi areena mullistamassa huonosti voivan suomalaiskoriksen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.3.2016 17:48
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Suomen koripallomaajoukkue Susijengi vetää tuhansia fanituristeja arvoturnaukseen. Suomen maajoukkueeseen liittyvää buumia hämmästellään maailmalla.

Buumin luulisi vaikuttavan positiivisesti suomalaiseen seurajoukkuekorikseen, mutta näin ei ole. Korisliigan seuroista moni elää yli varojensa.

Viime kauden jälkeen Korisliigan sarjapaikastaan luopuivat Espoon Honka ja Namika Lahti. Tällä kaudella vaikeuksiin ajautuivat KTP-Basket ja Loimaan Bisons, joista jälkimmäinen antoi parhaiden pelaajiensa vaihtaa seuraa.

Helsingissä on pitkät koripalloperinteet, mutta muutama vuosi sitten pääkaupungissa ei ollut pääsarjatason seuraa ollenkaan. Helsinki Seagulls perustettiin uutena kunnianhimoisena projektina ja se onkin vakiinnuttanut paikkansa pääsarjatasolla. Seagullsin toiminta on ollut toistaiseksi pienimuotoista, mutta ei suinkaan epärealistista, kuten Espoossa tai Loimaalla.

Koripallon ongelmana ovat ottelutapahtumien oheispuitteet. Satunnaisempi urheilukatsoja tekee valintansa muidenkin asioiden kuin itse lajin takia. Ottelupaikan mukavuusasiat ratkaisevat paljon.

Huippukoripalloa pelataan Pohjois-Amerikassa ja Euroopan suurissa koripallomaissa isoilla areenoilla. Koripallobisnes perustuu areenaan, jolla myydään ruokaa ja oheistuotteita ja markkinoidaan muita bisneksiä. Katsoja viihtyy näyttävissä puitteissa ja täydellä yli 15 000 katsojan areenalla saa elämyksiä.

Suomen koripallossa todellisuus on toinen. Susijengin pelaajista esimerkiksi Hanno Möttölä totesi pari vuotta sitten Uudelle Suomelle, että ”puolapuista” pitäisi päästä eroon. Möttölä viittaisi hikisiin jumppasaleihin, joilla pääsarjatason korista pelataan.

Torstaina kuultiin suomalaisen seurajoukkuekoripallon kannalta lupaava uutinen. Helsinki Seagullsin pääomistajat Janne ja Sinikka Kulvik ovat tehneet merkittävän sijoituksen HIFK:n suunnittelemaan Garden Helsinki-hankkeen kehitysyhtiöön, Projekti GH Oy:n. HIFK on rakennuttamassa Helsinkiin uutta monitoimiareenaa.

- Garden-hanke ei ole ainoastaan elintärkeä helsinkiläiselle urheilulle, siitä on tulossa maailman modernein tapahtumakeskus, josta koko Helsinki saa olla ylpeä. Olemme iloisia, että meillä oli mahdollisuus kytkeytyä projektin kehittämiseen tässä vaiheessa, sanoo Seagullsin toimitusjohtaja Sauli Silvonen Garden Helsingin tiedotteessa.

- Helsinki Garden luo mahdollisuuden ainutlaatuiseen viihdetarjontaan, ja teknisesti edistyksellisen tapahtumakeskuksen palvelut ja infrastruktuuri saadaan sekä urheilijoiden että katsojien ihan oikeutettuja odotuksia vastaavaksi, jatkaa Silvonen.

Garden-hanke sai toukokuussa 2015 Helsingin kaupunginhallitukselta ehdollisen suunnitteluvarauksen kahdelle tontille Olympiastadionin molemmin puolin. Sijaintipäätöksen ja tonttivarauksen odotetaan olevan päätöksenteossa kaupungin eri hallintoelimissä huhtikuun aikana 2016.

- Seagulls-yhteisön mukaantulo ja sitoutuminen hankkeeseen IFK:n rinnalle vahvistaa hankkeen kehitysbudjettia, mutta ennen kaikkea tulevaa toimintaa. Tämä lienee ensimmäinen kerta Suomessa, kun näin mittavaa yhteistoimintaa tehdään yli urheilulaji- ja seurarajojen, kommentoi IFK:n ja Projekti GH Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi.

- Nosteessa olevan koripallon lisäksi keskustelut sekä eri urheilu- ja kulttuuritoimijoiden että uusia palveluja kaipaavien töölöläisten kanssa ovat kasvattaneet näkemystä merkittävästä tarpeesta. Hanketta on kehitetty ja suunniteltu kaupungin kanssa yhteistyössä yli viisi vuotta. Nyt odotamme seuraavaa päätöstä, Everi jatkaa.

Seagullsin pelaaminen yli 11 000 katsojan areenalla herättää tietysti kysymyksiä. Vetäisikö Korisliigan peli areenaa edes puolilleen? Olisiko toiminta taloudellisesti järkevää?

NHL-seurat ja NBA-seurat pelaavat Pohjois-Amerikassa todella isoilla areenoilla Helsinkiä pienemmilläkin talousalueilla. Koripallo on loistava areenatuote. Kasvavalla pääkaupunkiseudulla urheiluyleisö voisi löytää koripallotuotteen nopeasti ja koripallopeleissä käyminen voisi tulla tavaksi siinä missä jääkiekkomatsit.

Seagulls ei pelaisi Helsinki Gardenilla pelkästään Korisliigaa. Haaveena ovat isot europelit. Euroopan koripalloliitto FIBA Europe lanseeraa ensi kaudella koripallon Mestareiden liigan, johon suomalaisseurallakin olisi mahdollisuuksia selviytyä.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann puhuu mielellään suomalaisesta pessimismistä ja on todennut huomaavansa useasti, ettei se petä. Seagullsin Helsinki Garden –projekti ja mahdollinen yhteistyö HIFK:n kanssa voisivat mullistaa suomalaisen seurajoukkuekoriksen. Mahdollisesti Dettmann voisi tulevaisuudessa puhua suomalaisesta optimismistakin.

Jaa artikkeli: