Keskiviikko 20.2.2019

Onko elämää Kaisa Mäkäräisen jälkeen?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.3.2017 17:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on Suomen seuratuin urheilija. Näin kerrotaan ainakin Sponsor Insightin tutkimuksessa. Kimi Räikkönen toiseksi suosituin, Patrik Laine kolmanneksi suosituin ja Valtteri Bottas neljänneksi suosituin.

Mäkäräisen ura onkin komea. Hän on voittanut kuusi MM-kisamitalia ja menestynyt maailmancupissa hienosti. Mäkäräisen ansiosta ampumahiihtoa seurataan Suomessa hyvin paljon.

Viime perjantaina Mäkäräinen epäonnistui Kontiolahdella pahasti. Tavallisesti Suomessa annetaan epäonnistumisesta negatiivista palautetta, mutta Mäkäräinen sai sosiaalisessa mediassa paljon tsemppiviestejä. Se kertoo siitä, että Mäkäräinen on rakastettu urheilusankari.

Kaikki loppuu kuitenkin aikanaan. Mäkäräinen kilpailee vielä ensi kaudella ja yrittää saavuttaa kovasti himoitsemansa henkilökohtaisen olympiamitalin Etelä-Korean Pyeongchangista. Jos hän sen voittaa, ovat suomalaiset talviurheilufanit hurmoksessa.

Ampumahiihtoliitossa Mäkäräisen ilmoitusta uransa lopettamisesta odotetaan varmasti pelonsekaisin tuntein. Mäkäräisen lisäksi maailman huipputasolla kisaa ampumahiihtäjistä tällä hetkellä vain Mari Laukkanen, joka MM-kisoissa sijoittui 15 kilometrillä neljänneksi. Muita huippuja Suomessa ei ole.

Miesten ampumahiihto on menestyksen valossa polkenut Suomessa paikallaan. Maailman huippuja ei ole pystytty ottamaan kiinni. Kansainvälinen taso on todella kova ja Suomessa ei ole löydetty keinoja eron kuromiseksi.

Kun Mäkäräinen ei ole enää mukana, voi Suomen ampumahiihdon tilanne olla kriittinen. Yritysten sponsorirahat ovat tiukassa. Suomessa on kyllä lupaavia junioreita, mutta heitäkin liian vähän, jotta olisi realistista odottaa, että Suomi nousisi joukkueena maailman huipputasolle.

Ampumahiihtoväki kiistelee Suomessa, pitäisikö ampumahiihdon keskuspaikka olla Suomessa Lahdessa vai Kontiolahdella? Moinen keskustelu on pian turhaa, jos Mäkäräisen kaltaisia huippuja ei Suomesta enää tule. Ampumahiihto tuskin kerää paljoa katsojia, jos suomalaiset eivät menesty.

Jaa artikkeli: