Sunnuntai 27.5.2018

Fakta kritiikin keskellä: Jokerit hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.3.2017 13:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Jokerit tiedotti perjantaina jatkavansa jääkiekon KHL-liigassa viisivuotisella sopimuksella. Seuran rahoitusneuvotteluissa päästiin sopimukseen, eikä projekti kaatunut kolmen kauden aikana syntyneisiin noin 40 miljoonan euron tappioihin.

Jokereiden taloudelliset tappiot kieltämättä hämmästyttävät. Kolmen kauden tappiosummilla olisi pyöritetty esimerkiksi Korisliigan seuraa sadan vuoden ajan.

Jokereista yhä 51 prosenttia omistava kansanedustaja Harry Harkimo ilmoitti, ettei ota Jokereiden jatkosopimuksessa taloudellista riskiä. Harkimon mukaan budjetti on tulevalla kaudella noin 24 miljoonaa ja siitä vähän yli 10 miljoonaa euroa tulee sponsoreilta ja loput vähän yli 10 miljoonaa tulevat tv-sopimuksista ja KHL:ltä.

Toisin sanoen venäläisrahoittajat maksavat tappiot jatkossakin. Nähtäväksi jää, muuttuvatko omistussuhteet? Tilanne on hieman hämmästyttävä, kun pääomistaja ei ota yrityksessään taloudellista riskiä, vaikka yrityksen tappio on ollut liikevaihtoa suurempi.

Suomalaismedia on keskittynyt päivittelemään Jokereiden taloudellisia tappioita. Uutisointi on ollut negatiivista, vaikka Jokerit tuo itse asiassa Suomeen uusia ulkomaisia investointeja, joita poliitikot ja talousasiantuntijat peräänkuuluttavat. Jokerit myös hoitaa taloudelliset velvoitteensa.

Jokereissa pelannut Juhamatti Aaltonen oli 2015 eniten tienaava veronsa Suomeen maksava urheilija. Aaltonen tienasi verotettavia tuloja 657 572 euroa ja maksoi veroja 335 278 euroa. Pelkästään Jokereiden pelaajapalkoista tulee Suomen valtiolle vuosittain miljoonapotti.

Jokereiden joukkue ja ottelutapahtumat luovat useita työpaikkoja. Ne maksetaan lähinnä ulkomaisella rahoituksella, mutta verotulot jäävät Suomeen. Asian pitäisi olla positiivinen, vaikka suomalaismedia näkee Jokereiden ”rahantuhlauksen” negatiivisena.

Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen on harmitellut, ettei Jokereita nähdä Suomessa mahdollisuutena. Pelaahan Jokerit kuitenkin kansainvälisessä liigassa, joka voisi hyödyttää suomalaisia yrityksiä. KHL on laajentunut myös jättimäisille Kiinan markkinoille.

Ongelmana ovat tietysti suomalaisyritysten rajalliset sponsorointiresurssit. Myös Venäjän poliittinen tilanne ja talouspakotteet saavat yritykset miettimään Jokereiden sponsorointia kahdesti.

Suurin mysteeri Jokereissa on, miksi joku haluaa maksaa siitä kymmeniä miljoonia, ja miksi Hjallis Harkimo ei ota pääomistajana taloudellista riskiä?

Jokereiden venäläisomistajille kymmenet miljoonat ovat toki pikkurahoja. Venäjällä huippu-urheilun rahoittaminen järjettömillä summilla on myös poliittinen päätös. Esimerkiksi Sotshin olympialaisilla haluttiin kiillottaa Venäjän imagoa KHL:n ollessa vastaavanlainen projekti.

Urho Kekkosen aikoina Suomi käytännössä riisti Neuvostoliittoa saatuaan raaka-aineita vastineeksi tavaroista. Raakaöljyä vaihdettiin kumisaappaisiin.

Moinen epäsuhtainen kauppa johtui Neuvostoliiton poliittisesta päätöksestä, josta Suomi hyötyi. Suomalainen KHL-bisnes on tavallaan historian peruja.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Kaipa siinä eniten mietityttää että miksi venäläiset suostuvat maksamaan. Tai eihän siinä ole miettimistä kun se artikkelissa varsin suoraan sanotaan: haluavat kiillottaa kilpeään. Kysymys siis kuuluukin: myydäänkö kilvenkiillotusta liian halvalla? Vai pitäisikö siitä pysyä erossa ihan kokonaan?

Se kai nykyjokereissa eniten mättää.