Tiistai 22.5.2018

Ei toivoa olympialaisista, NHL tekee oman maalin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.4.2017 12:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

NHL:n kielteinen päätös näyttää pitävän, joten ensi talvena Etelä-Korean Pyeongchangin olympiakisoissa ei nähdä tositoimissa maailman parhaita jääkiekkoilijoita. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola vahvisti Ilta-Sanomille, ettei NHL ole muuttamassa päätöstään.

NHL ilmoitti muutama viikko sitten, ettei se päästä pelaajiaan olympialaisiin. Kummolan mukaan kaikkia keinoja on sen jälkeen kokeiltu ilmoituksen jälkeen tilanteen muuttamiseksi, mutta mikään ei näytä auttavan.

Kummolan mukaan NHL-pelaajien poisjäänti olympiakisoista on valtava kova takaisku kansainväliselle jääkiekolle. Asiasta on vaikea olla eri mieltä.

NHL-pelaajat olisivat ehdottomasti halunneet olla mukana olympiakisoissa. NHL:n seuraomistajat olivat kuitenkin toista mieltä. He ajattelevat ensi sijaisesti bisnestään, eivätkä suostuneet Kansainvälisen Olympiakomitean ehtoihin. Olympiakisoissa NHL ei saa pitää edes logoaan esillä eikä esittää olympiakisoista videokoosteita nettisivuillaan.

Taustalla ovat myös NHL:n riidat NHL:n pelaajayhdistyksen NHLPA:n kanssa. Osapuolten välit eivät ole lämpimät ja luvassa voi olla lähitulevaisuudessa uusi työsulku, koska työehdoista riittää erimielisyyksiä.

Olympiakisoista pois jääminen on NHL:tä joka tapauksessa lyhytnäköinen päätös. Jääkiekkohan ei ole NHL, vaan NHL:ssä pelataan jääkiekkoa, jota pelataan muuallakin. Viime vuosina NHL:n bisnes ei ole Pohjois-Amerikassa merkittävästi kasvanut ja olympiajääkiekkoa on Yhdysvalloissakin seurattu perinteisesti enemmän kuin NHL-jääkiekkoa.

Etelä-Korean kisojen avulla jääkiekkoa on mahdollista markkinoida Aasiassa uusille yleisöille. Asuuhan Aasiassa yli puolet maailman ihmisistä ja Pyeongchangin olympiakisat esitetään aasialaisille prime time -aikaan. NHL olisi saanut kisojen avulla pr:ää ja näkyvyyttä aivan eri mittakaavalla kuin Kiinassa pelattavista näytösotteluistaan.

Talviolympiakisat ovat maailmanlaajuisesti seurattu urheilutapahtuma. NHL ei sitä ole. Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa suuri osa ihmisistä ei edes tiedä, mikä NHL on.

NHL on maailman ylivoimaisesti rahakkain jääkiekkobisnes, mutta jääkiekko on itsessään maailmassa marginaalilaji. Sellaisena se tulee pysymäänkin, jos NHL ei halua käyttää hyväkseen talviolympiakisoja.

KHL kiittää. Venäjä on saamassa Pyeongchangiin joka tapauksessa vahvan joukkueen ja pääsee siinä sivussa tekemään Aasiassa pr:ää jääkiekkotuotteelleen.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Miikka Satama

KHL saa ne marginaaliset näkyvyydet ja edut mistä NHL kieltäytyi. Se on kyllä kumma että syytä ei juuri ollenkaan laiteta olympiakomitean suuntaan saati pelaajayhdistyksen. Ei nekään ole kättä ojentaneet.

NHL on myös vastuussa jo oleville seuraajilleen jotka nyt rahoittavat bisneksen. Olympialaisista ja spekulatiivisista kasvumahdollisuuksista ei tienaa euroakaan millä maksetaan nyt ne pelaajien palkat.

NHL tarjoaa myös World Cupillaan mahdollisuuden nähdä parhaat kiekkomaat maajoukkueina. Olympialaiset tarjoaa marginaalisia kiekkomaita ja surkeita otteluita joissa pelaa miljoonamiehet vastaan ammattilaiset.