Tiistai 21.5.2019

Nykymuotoinen Urheilulehti tiensä päässä, ”rakkautta kaikille”

Luotu: 
23.5.2017 00:02
|

Suomalaisia penkkiurheilijoita kohautti maanantaina uutinen Urheilulehden tarun päättymisestä nykymuodossaan. Sanoma on ostanut Urheilulehden A-lehdiltä ja yhdistää Urheilulehden Urheilusanomat-lehteensä. Uuden yhdistetyn lehden nimestä päätetään myöhemmin.

Urheilulehti oli päihittänyt Urheilusanomat levikkikisassa. A-lehdet päätti kuitenkin luopua tuotteestaan.

Jos A-lehdet olisi nähnyt Urheilulehdelle kaupallista potentiaalia, tuskin kauppoja olisi tehty. A-lehdiltä ei suostuttu kommentoimaan, oliko Urheilulehti hyvää bisnestä.

Urheilulehden päätoimittaja, lehden toimintaa Närsäkkälän Viestintä -firman kautta tuottanut suomalaisen urheilujournalismin kokenut sotaratsu Jukka Rönkä ilmoitti, ettei jatka Urheilulehden päätoimittajana 22. kesäkuuta jälkeen. Uuden lehden sisällöstä vastaavat Ilta-Sanomien ja Urheilusanomien toimitus.

Paljonkin mielipiteitä jakava Urheilulehden jalkapallotoimittaja Jussi Leppälahti twiittasi, ettei tiedä, kirjoittaako hän enää jalkapallosta. Leppälahti toivotti rakkautta kaikille.

Röngän aisapari Jari Kupila twiittasi, että kyse on ”Sanomien showsta jatkossa” ja lisäsi tekstin ”kiitos ja näkemiin”.

Urheilulehti on ilmestynyt vuodesta 1898. Sanoma ei ole päättänyt, poistuuko legendaarinen nimi mediakartalta.

Urheilulehti ei suinkaan ensimmäistä kertaa ole dramaattisten muutosten keskellä. Vuonna 2001 levikki oli jo laskussa, mutta Rönkä tuli pelastamaan tuotetta ja tekikin siitä eräänlaisen suomalaisen urheilumedian ”rakkikoiran”.

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikoksi 2004 pestattu Petteri Sihvonen veti juttuja usein överiksi ja raivostutti monia. Julkisuuteen mielellään hakeutuvasta Sihvosesta rakennettiin brändiä, joka ei ole suostunut kuolemaan. Brändi elää nykyään YLE:llä.

Kriittinen journalismi eteni oikeuteenkin. Urheilulehti joutui maksamaan 2010 Hjallis Harkimolle korvauksia kunnianloukkauksesta ja lisäksi Rönkä sekä Sihvonen saivat sakot. Urheilulehdessä väitettiin, ettei Harkimo itse kirjoittanut kolumnejaan.

Analyysit eivät menneet aina putkeen. Urheilulehti ennusti 2016 Veikkausliigan ennakossaan IFK Mariehamnin putoavan sarjasta. IFK Mariehamn voitti mestaruuden.

Urheilulehteä on kritisoitu liiallisesta mielipidejournalismista ja haastattelujen jättämisestä vähemmälle. ”Haukutun” henkilön puolustuspuheenvuoroja on kriittisissä jutuissa näkynyt harvemmin.

Toisaalta viime aikoina Urheilulehdessä on ollut lajiensa asiantuntijoiden Ismo Lehkosen (jääkiekko) ja Ossi Oikarisen (F1) hyviä analyyseja. Journalistisesti Lehkonen ja Oikarinen veivät lehteä paljon eteenpäin.

Urheilulehti oli kokonaisuutena epätasainen tuote, mutta se ei välttämättä tarkoita, että Sanomat saisi aikaan laadukkaamman tuotteen. Sanomalla on uudessa tuotteessa paljon haasteita.

Nykyajan mediamaailmassa maksullisen tuotteen on oltava hyvin laadukas. Urheilua tulvii eri medioista solkenaan. Urheilusta on ylitarjontaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: