Maanantai 20.5.2019

Suomalainen eurofutispettymys, onko eteenpäin menty ollenkaan?

Luotu: 
21.7.2017 10:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomalaisten jalkapallojoukkueiden europelit päättyivät tältä kaudelta jo heinäkuun kolmannella viikolla, kun VPS putosi tanskalaista Bröndbyä vastaan Eurooppa-liigan karsinnassa yhteismaalein 2-3 ja HJK makedonialaista KF Shkendijaa vastaan 2-4. Näin aikaisin suomalaisten europelit ovat viimeksi päättyneet 2013.

Viime vuosina suomalaisseurojen euromenestys on ollut HJK:n varassa. Nyt HJK petti aikaisessa vaiheessa suunnilleen saman tasoista joukkuetta vastaan.

Veikkausliigaa johtavan HJK:n esitystä voi pitää alisuorituksena. KF Shkendija olisi ollut voitettavissa, mutta Makedonian Tetovossa pelatun ensimmäisen ottelun töpeksintä kostautui HJK:lle kunnolla. Toisen ottelun paremmalla esityksellään HJK:n oli turha selitellä.

Veikkausliigassa toisena oleva VPS pelasi Vaasassa hienon ottelun selkeästi vahvempaa Bröndbyä vastaan. Tuloksena oli 2-1 -voitto, mutta jatkopaikka ei ollut vaasalaisilta lähellä. Siihen olisi tarvittu Bröndbyn vierasmaalin jälkeen kaksi maalia lisää.

- Tiesimme, että vielä pitää tehdä kaksi maalia. Koimme, että meillä oli homma hallussa ja että miksemme olisi voineet tehdä kahta lisää. Bröndby turhautui ajoittain toisella jaksolla, josta osoituksena punainen korttikin. Meillä oli muutama paikka ja painoimme päälle pitkään. Lopussa vähän väsyimmekin, sillä tempo oli kova ja teimme tänään kentällä valtavan määrän duunia. Kauttaaltaan olen tyytyväinen tähän otteluun, VPS:n valmentaja Petri Vuorinen totesi seuransa verkkosivuilla.

VPS sai vastustajan valmentajalta kehuja.

- Onnea vahvasta esityksestä ja ansaitusta voitosta vastustajalle. Onnittelut meille jatkoon pääsystä. Se on tärkeintä, Bröndby-luotsi Alexander Zorniger totesi.

VPS antoi rohkaisevan esimerkin, ettei pelkästään HJK:lla ole suomalaisjoukkueista mahdollisuuksia haastaa kunnolla kovempia vastustajia. Silti ero Suomen ja Tanskan pääsarjojen kärkipään joukkueiden välillä on yhä huomattava.

IFK Mariehamn ja SJK olivat europeleissä merkittäviä pettymyksiä. Tuskin kukaan odotti, että IFK Mariehamn pystyisi Mestareiden liigan karsinnoissa kaatamaan Legia Varsovan, mutta puolalaisjoukkueen voitto Suomen mestareista yhteismaalein 9-0 oli silti häpeällinen tulos.

SJK:n putoamisesta Eurooppa-liigan karsinnan ensimmäisellä kierroksella islantilaista KR Reykjavikia vastaan voi vastuun ottaa seurapomo Raimo Sarajärvi. SJK:n pelaajamateriaali olisi varmasti riittänyt voittoon, mutta Sarajärvi on tänä vuonna vaihtanut kahdesti valmentajaa ja pakka on sekaisin. Liian suuret egot veivät voiton urheilusta.

Vaasassa ja Seinäjoella joka tapauksessa panostetaan jalkapalloon. VPS ja SJK pelaavat uusilla stadioneilla ja yrityksetkin panostavat seurojen toimintaan. Aiemmin pesäpallon tyyssijana tunnetusta Pohjanmaasta on tulossa suomalaisen jalkapallon vahva keskittymä ja tulevaisuudessa VPS ja SJK saattavat menestyä eurokentillä paremminkin.

HJK on taloudellisella puolella silti omissa sfääreissään. 2014 HJK eteni Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, mutta ei ole voittanut sen jälkeen Suomen mestaruutta kahteen vuoteen. Europeleissä on 2014 huuman jälkeen tultu alas porras kerrallaan ja isot bonusrahat jäävät saamatta.

HJK:n valmentaja Mika Lehkosuo taistelee tulevien kolmen kuukauden aikana työpaikastaan. Hänen jatkoaan HJK:n peräsimessä kahden mestaruudettoman kauden jälkeen pidettiin jo yllättävänä ylipäätään.

- Tietysti ollaan pettyneitä. Meidän isoin tavoite ennen kauden alkua oli Veikkausliigan voitto ja nyt aletaan keskittyä siihen. Ollaan Suomen Cupin finaalissa myös. Paljon on pelissä vielä jatkossa. Huomenna paistaa taas aurinko ja mennään eteenpäin, Lehkosuo sanoi Shkendija-tappio jälkeen.

HJK:n taloudellinen menestys on viime vuosina perustunut pelaajakauppoihin ja seura voi taloudellisesti erittäin hyvin. Tavoitteeksi asetettu nousu pohjoismaiseksi huippuseuraksi edellyttää kuitenkin parempaa urheilullista menestystä.

HJK:n budjetilla pitäisi pystyä voittamaan Suomen mestaruus ja kaatamaan Makedonian pääsarjan kärkipään joukkue.

Jaa artikkeli:

Kommentit