Sunnuntai 27.5.2018

Jääkiekon SM-liigan rangaistuskäytäntö puhuttaa taas

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2017 12:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Jääkiekon Liigan kaudesta on takana vasta pari kierrosta, mutta kurinpitotoiminta on jo varastanut shown. Otsikoihin pääsi SaiPan Cody Kunyk, joka taklasi rumasti KooKoon Michael Kerästä. Taklauksen seurauksena Keränen ei pystynyt jatkamaan ottelua, eikä pelannut seuraavassakaan ottelussa.

Liiga antoi Kunykille viiden ottelun pelikiellon. Rangaistuksen pituus itsessään herättää keskustelua. Pelicansin valmennustiimiin kuuluva Pasi Nurminen twiittasi, että Kunykille olisi pitänyt antaa ainakin kymmenen ottelun pelikielto.

Nurminen kommentoi Ilta-Sanomille, ettei hänen kritiikissään rangaistuksen pituudella itsessään merkitystä ja arvioi, että NHL:ssä pelikielto olisi voinut olla lyhyempi. Nurminen painottaa esittävänsä kritiikissään ensi sijaisesti sitä, ettei rangaistusten pituuksissa ole selkeää linjaa.

Rumat temput ovat tuoneet Liigalle rumaa julkisuutta. Törkytempuista on yritetty päästä eroon, mutta rangaistusten linja ei edelleenkään ole selkeä.

Rumia temppuja kauhistellaan ja keskustelu menee epäolennaisuuksiin, kun lajia ymmärtämättömät haluavat julkisuutta. Pohjanoteerauksen teki tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka antoi 2011 ymmärtää, että taklaukset pitäisi kieltää kokonaan.

Jääkiekko on kuitenkin kontaktipeli, johon sen viehätys perustuu. Törkytemput ja vastustajan tahallinen vahingoittaminen ovat toinen juttu. Pelaajille tulisi selkeällä rangaistuskäytännöllä tehdä selväksi, mitä saa tehdä ja mitä ei.

Törkytemput tuovat jääkiekolle ikävää julkisuutta ja itse urheilu jää julkisessa keskustelussa sivuosaan. Ne ovat kyllä siivottavissa pois ilman, että lajin kovuuden viehätys katoaa. Vastuu tässä on ennen kaikkea kiekkopäättäjillä.

Jaa artikkeli: