Maanantai 16.7.2018

Olympiapomo pesee kätensä NHL:n olympiaboikotista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.9.2017 22:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Viimeinenkin toivo NHL-pelaajien saamisesta Pyeongchangissa ensi helmikuussa pelattavaan jääkiekon olympiaturnaukseen on hiipunut. Jääkiekon olympiaturnaus pelataan ilman parhaita pelaajia ensi kertaa sitten vuoden 1994.

Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach ilmoittaa InsideTheGamesin mukaan olevansa harmissaan.

- Olen pettynyt, ettei NHL päästä pelaajiaan Etelä-Korean kisoihin. On hyvin vaikeaa ymmärtää heidän kantaansa. Toivon, että osa seuraomistajista arvostaisi kisoja ja päästäisivät pelaajansa lähtemään, kommentoi Bach.

Bachin kommentti on hieman erikoinen, sillä KOK oli osaltaan vaikuttamassa siihen, ettei NHL päästä pelaajiaan Pyeongchangiin. Aiemmin KOK suostui kustantamaan NHL-kiekkoilijoiden vakuutusrahoja, mutta Bachin kaudella asiaan tuli muutos. KOK ei myöskään tullut vastaan NHL:n toiveissa liigan edustajien ja kisavieraiden majoituksissa.

Kyse onkin enemmän poliittisesta kiistasta, joka liittyy NHL:n sisäisiin sekä ulkopuolisiin asioihin. NHL kiristää pelaajayhdistystään olympiakisoilla tulevien työehtosopimusten osalta. KOK:n tapauksessa NHL haluaa paremman sopimuksen ja onkin pettynyt, kun KOK:n kantana on, että talviolympiakisat ovat itsessään suurempi asia kuin NHL-jääkiekko.

Kommentissaan pettymyksestä Bach tietysti siirtää vastuuta NHL:lle. Hän antaa ymmärtää, ettei KOK:lla olisi NHL:n päätöksen kanssa mitään tekemistä.

Kiistan suuri voittaja on venäläisrahoitteinen KHL-liiga. NHL:n ”oma maali” on tuomassa olympiakultaa Venäjälle. KHL ja Venäjä saavat samalla laajaa kansainvälistä huomiota, josta NHL jää olympialaisissa paitsi.

Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF toimii NHL:n toiveiden mukaisesti. IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel ilmoitti, etteivät NHL-pelaajat voi osallistua ensi talvena olympiakisoihin, vaikka lähtisivät kisoihin omin päin. IIHF kunnioittaa sopimuksiaan NHL:n kanssa ja NHL:llä on oikeus päättää pelaajiensa pelipasseista kansainvälisissä turnauksissa.

Washington Capitalsin venäläistähti Aleksander Ovetshkin uhosi aiemmin lähtevänsä olympialaisiin omin päin. Viime viikolla hänkin myönsi, ettei olympiamatka toteudu ja totesi olevansa hyvin närkästynyt,

Katseet on käännetty vuoteen 2022. Bach ilmoitti olevansa luottavainen, että NHL palaisi olympialaisiin Pekingissä 2022. Kiina on NHL:lle erittäin houkutteleva markkina-alue ja Bachin mukaan kaikki voivat päätellä, että NHL todellakin ajattelee jo niitä kisoja.

NHL:ssä nähtäneen ennen Pekingin kisoja työsulku. Erimielisyydet NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n välillä ovat niin suuria, että luvassa voi olla pitkä työtaistelu. Yksi NHL-kausi saattaa jäädä kokonaan pelaamatta, kuten kävi 2004-05.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: