Tiistai 25.9.2018

HIFK:lla riittää miettimistä, seurahistorian heikoin aloitus nykysysteemillä

Jaa artikkeli:
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

HIFK:n surkea alkukausi jatkui perjantaina Helsingissä. Mikkelin Jukurit oli parempi Nordiksella 3-2.

HIFK voi syyttää vain tehottomuuttaan. Maalipaikkoja joukkue luo, mutta niistä ei saada sisään. Maalinteossa on iso apina selässä.

- Ensimmäinen erä oli ihan hyvä, mutta toinen erä ei ollut enää niin hyvä. Sitten tuli tärkeä kavennus siihen viimeisen erän alkuun, mutta sitten he tekivät aika raskaan maalin siihen heti perään ylivoimalla. Saatiin vielä jonkinlainen kiri aikaiseksi, mutta sehän on sanomattakin selvää, ettei tämä tule riittämään mihinkään, mitä nyt ollaan nämä ensimmäiset pelit pelattu, HIFK:n hyökkääjä Juha-Pekka Haataja puuskahti Jukurit-ottelun jälkeen.

- Nyt aika tapahtua jonkinlainen muutos ja se alkaa meillä huomenna, Haataja jatkoi viitaten lauantain SaiPa-otteluun.

HIFK:n syvä ahdinko näkyy jo katsomoon saakka. Jääkiekko ei maistu nyt hyvälle.

- Onnistumisia ei ole tullut, joten se rentous on kadonnut. Kaikki vähän puristaa mailaa. Kaikki kyllä tosissaan yrittää, mutta kun onnistumisia ei tule, niin peli menee väkinäiseksi kun itseluottamusta ei ole, Haataja sanoi.

HIFK uskoo edelleen itseensä. Haatajan mukaan joukkuehengessä ei ole moittimista.

- Kyllä henki on hyvä. Kyllä tuossa erätauoillakin luodaan henkeä, eikä päät ole painuksissa, ei missään nimessä. Henki on hyvä ja kyllä meillä luotto toisiimme on. Sehän on tärkeää, että täällä kopin sisässä pysyy se luotto. Enkä mä näe, etteikö sitä olisi, Haataja linjasi.

HIFK:n kauden aloitus on ollut nykyisellä sarjasysteemillä koko seurahistorian heikoin. Seitsemän ottelun jälkeen helsinkiläisjoukkueella on kasassa vaivaiset viisi pistettä ja peliesitysten käyrä osoittaa tällä hetkellä alaspäin. Pian olisi pakko voittaa ja paljon, jos HIFK meinaa vielä tällä kaudella kamppailla sarjan kärkitiloista.

- Rehellisesti sanoen se palautuu ihan perusasioihin. Pienet asiat pitää tehdä oikein, emmekä voi tuijottaa valotaulun numeroita. Emme kurki selkämme taakse, vaan katsomme eteenpäin. Meillä on kuitenkin yli 50 ottelua vielä runkosarjaa jäljellä ja tämä on pitkä sarja. Joukkueemme on nyt hieman erilainen kuin viime kaudella ja pukukopissa on uusia kasvoja. Valmennusryhmä on myös uusi. Emme voi kuitenkaan tehdä siitä mitään tekosyytä näille esityksille. Jos emme edes yrittäisi, niin sitten meillä olisi ongelma. Huomenna on uusi peli ja olemme valmiita siihen, HIFK:n amerikkalaispuolustaja Joe Finley linjasi.

Amerikkalaispuolustajan mainitsema uusi peli on siis SaiPaa vastaan lauantaina. Uskomatonta kyllä, siinäkin puhutaan Liigan jumbofinaalista.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lapveteläinen

Mikkelin Jukurit on mielenkiintoinen tulokas jääkiekon SM- liigassa, tämä kertoo että myös entiset Divariseurat voivat yllättää positiivisesti sarjassa missä tunnetut vanhemmat seurat niin kuin esimerkiksi Helsingin HIFK on ollut poikkeuksellisesti erittäin vahva joukkue. SM- liigan runkosarjalla on suoraan merkitystä ainoastaan sijoihin 1-6, tosin hyvänä ratkaisuna pidän runkosarjassa 9-10 sijoittuville joukkueille mahdollisuutta päästä pelaamaan Playoffseissa kahdeksan (8) parhaan sijaan. Sitä kuinka SM- liigasysteemiä voisi tulevaisuudessa uudistaa jotta siitä saataisiin entistä mielenkiintoisempi sarja on sitten toinen asia. Mahdollisuuksia on tietysti monia, yksi vaihtoehto on että runkosarjan joukkueet 7-10 pelaavat ensin kaksinkertaisen sarjan toisiaan vastaan, joista 2 parasta seurajoukkuetta menee Playoffseihin kahdeksan (8) parhaan joukkoon ilman jatkoaika- ja rangaistuslaukaus mahdollisuuksia, 3. erä pelataan 4:llä neljää vastaan, joten myös ottelutilastot vaikuttavat lopulliseen joukkueen sijoitukseen. SM- liigassa pelataan tällä hetkellä 15:sta joukkueella, pidän 14:sta joukkuetta parempana vaihtoehtona SM- liigan runkosarjalle, sillä loppupeleissä mukaan saadaan yhteensä kokonaiset 18:sta seurajoukkuetta. Mielestäni tämän hetkinen ongelma SM- liigasa on suljettu sarja, runkosarjassa 11-14 sijoittuneiden joukkueiden ei pitäisi jäädä "kesälomalle", vaan kohdata Divarista välieriin selviytyneet 4 parasta joukkuetta. Nämä kahdeksan (8) jääkiekon seurajoukkuetta pelaisivat ensin yksinkertaisen sarjan toisiaan vastaan, samoilla säännöillä kuin SM- liigan Playoffseihin pyrkivät seurajoukkueet, jotka ovat sijoittuneet runkosarjassa sijoille 7-10. Ensimmäisenä tavoitteena sarjassa on päästä neljän (4) parhaan joukkoon, tämä turvaa seurajoukkueille SM- liigapaikan seuraavaksi kaudeksi. Jos tavoite ei onnistu, ja seura jää karsintaviivan alapuolelle, edessä ovat Divarin kerrasta poikki menetelmällä olevat välierät, sitten pronssi- ja viimein loppuottelupaikka, sillä Divarin Playoffseissa ei vielä päästy pelillisesti välieräjoukkueita pidemmälle. Jokaisen joukkueen tulee kuitenkin ansaita paikka SM- liigassa niin seurojen omistajien, valmennusjohdon kuin pelaajien onnistumisten sekä päämäärien toteutumisen kautta, pelaamalla.

Juha Lapveteläinen

Ensimmäinen vaihtoehto nykysysteemille ei aina ole välttämättä paras mahdollisuus, liigakarsintojen jälkeen mestiksen välieriin meno tuntuu tappiolta vaikka kyseiset joukkueet edustaisivatkin liigan häntäpään joukkueita tai mestiksen parhaimmistoa. Systeemille on löydyttävä motiivi, joukkueen pelaajaa ei jätetä armottoman aallon vietäväksi tai tönäistä selkään rautakaiteella ja pudoteta kallioisen rotkon syvyyteen vuonojen maisemissa. Kysymys on joukkuelajista ei sumujen sillasta, missä kaksi yksinäistä vakoojaa kohtaavat toisensa kysyen hiljaisesti missä sydän on? Edellisillä toimilla ei liigassa tai mestiksessä edetä välieriä pidemmälle ilman joukkuehengen todellista sielua, yhteenkuuluvuuden tunnetta inhimillisyydestä joka kuuluu ehdottomasti lajin luonteeseen. Ongelmaksi koituisivat myös mestiksen välierät, jos niitä ei pelattaisi, olisi todella ikävää nähdä kun mestiksen johtoryhmä repisi pelihousunsa fanijoukon ohella. Vaihtoehtoja silti tarvitaan myös jatkossa, yksi suunnitelma on kehittää liigan häntäpään joukkueiden kohtaaminen ja luoda yksinkertainen sarja, yhdistäen siihen mestiksen mitallipelit jotka jaetaan sarjataulukon mukaisesti. Tällä kertaa yleisön mielenkiintoa lisätään usein niin tylsäksi kutsutun pronssiottelun 3.sijan myötä, sijoituksella pääsee liigakarsintaan ja joukkueella on mahdollisuus liiganousuun, mutta ei mahdollisuutta sijoittua mestiksessä 2.sijaa paremmin mestiksen välierissä pelatun joukkueiden keskinäisten otteluiden ja sen lopputuloksen vuoksi. Jos liiganousu on mahdollista, ratkaisun myötä mestis lisää mielenkiintoa ja mahdollisuuksia niin yleisölle kuin seurajoukkueille. Onnittelen Savonlinnan Pallokerho Ry:tä (SAPKO) mestiksen mestaruudesta, onko näytöillä lopullista merkitystä ja kyseessä liigajoukkue? Pelillisille suorituksille tulee antaa arvoa ja kunnioitusta myös tulevaisuudessa, jos pelaajat henkisyydessä ovat saavuttaneet oikean tason jolla liigan häntäpään joukkueet voitetaan, silloin on kyse liigajoukkueesta ilman rahasalkkua ja pelaajat valmentajineen ansaitsevat paikan liigassa yhtenäisenä joukkueena, lisärahoitusta toiminnalle haetaan tarvittaessa ulkopuolelta, tavoitteiden sekä päämäärän mukaisesti.

Juha Lapveteläinen

Jotta mestiksen välierille löytyisi vahva motiivi yhdistettynä liigakarsintasarjaan, erilaisia variaatioita on löydyttävä. Tässä yksi niistä. Mestiksen välierissä tavoitteita on kaksi, mitalipelit ja liigakarsinta, tosin mitalin värit jäävät edelleen jakamatta. Mestaruuden mestiksessä tulisi kuitenkin selvitä kolmen seurajoukkueen keskinäisten otteluiden perusteella ennen lopullista ratkaisua siitä, mitkä näistä seitsemästä tai kahdeksasta seurajoukkueesta lopulta pelaavat liigassa ensi kaudella. Yksinkertainen mestiksen loppuottelu- ja liigakarsintasarja pelataan SM- liigan 4 tai viidettä häntäpäänjoukkuetta vastaan, vastus heille löytyy mestiksen kolmesta parhaasta seurajoukkueesta. Mielestäni mahdollisuus mestiksen mestaruuteen olisi annettava myös 3.sijalla olevalle seurajoukkueelle. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että 3.sijan seurajoukkueen on voitettava molemmat mestiksen finaalijoukkueet, tasapelit eivät riitä. Ratkaisu tulee lisäämään mestiksen seurajoukkueiden välillä olevien otteluiden mielenkiintoa entisestään. Kun mestiksen mestaruus, hopea- ja pronssisijat ovat selvillä, jäljellä jää vielä se toinen tavoite ja päämäärä, liigapaikka.