Lauantai 21.7.2018

Pohjois-Korean uhittelu synkkä asia talviolympiakisoille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.9.2017 11:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Pohjois-Korean ja Yhdysvallat ovat viime päivinä uhitelleet toisilleen kovin sanoin. Kummankaan ei uskota suunnittelevan sotatoimia tosissaan, mutta synkimmissä arvioissa spekuloidaan, että tilanne voisi vahingossa muuttua totaaliseksi sodaksi.

Jos Pohjois-Korea joutuisi sotaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean kanssa, häviäisi se varmasti. Ennen tappiotaan Pohjois-Korea saisi aiheutettua Etelä-Koreassa kuitenkin mittavaa tuhoa.

Etelä-Korean Pyeongchangissa on ensi helmikuussa määrä järjestää talviolympiakisat. Korean tilanteen kärjistyminen tekee kisoille pahasti hallaa. Ranskassa ja Itävallassa on väläytelty, etteivät ne päästäisi urheilijoitaan kisoihin, jos turvallisuutta ei pystytä takaamaan.

Etelä-Korea vakuuttelee, että olympiakisoissa kaikki ovat turvassa. Vakuutteluja kaikki eivät usko. Onhan Pyeongchangista Pohjois-Korean rajalle vain 80 kilometriä eli lyhyempi matka kuin Helsingistä Lahteen ja Pohjois-Korean aseistuksella Pyeongchangin olympia-alueet saisi hetkessä maan tasalle.

Pyeongchangin kisojen kustannukset ovat noin kahdeksan miljardia euroa. Kyse on historian toiseksi kalleimmista talviolympiakisoista Sotshin 2014 ökyilyn jälkeen.

Kisalippujen kysyntä on toistaiseksi ollut vaatimatonta erityisesti isäntämaa Etelä-Koreassa. Jos lippukauppaa ei saada tehostettua, uhkaa kisoja paha yleisökato.

Pohjois-Korean uhkailu sodalla tuskin rohkaisee kisaturisteja lähtemään matkaan. Myös jääkiekkoliiga NHL:n päätös olla päästämättä pelaajiaan olympialaisiin verottanee ainakin pohjoisamerikkalaisten kisaturistien määrää.

Pohjois-Korean tavoitteena on tietysti loata Etelä-Korean mainetta ja olympialaisten onnistumista. Siinä kommunistidiktatuuri onnistuu, vaikka muuten se alkaa olla tukalassa tilanteessa. Talouspakotteet ovat viemässä Pohjois-Korean pahasti seinää vasten.

Amerikkalaisjohtoiselle NHL:lle Pohjois-Korea on varmasti kiitollinen. Olympiaboikotillaan NHL palvelee epäsuorasti Pohjois-Koreaa, joka toivoo Pyeongchangin olympiakisoista floppia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Kimin uhoilu muistuttaa Irakin Husseinin vastaavaa parinkymmenen vuoden takaa. USA jätti silloin sodan kesken ja joutui sitten tekemään jatkosodan Husseinia vastaan. Toivottavasti ei nyt jatka kesken jäänyttä Korean sotaa 65 vuoden jälkeen. Samanniminen päämies on vastassa ja samat tukijat Kiina ja Neuvostoliitto/Venäjä kuin silloin muinoin.
Valitettavasti aseet vain ovat molemmin puolin liian järeitä. Suomikaan ei hyötyisi Korean suhdanteesta kuten 50-luvun alussa.