Keskiviikko 23.1.2019

Malesian F1-kisa jää historiaan, Kimi Räikköseltä sarkastinen analyysi

Jaa artikkeli:
  • Kuva: EPA / All Over Press / Diego Azubel / Autotoday
    Kuva
|

Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin lähellä sijaitseva Sepangin moottorirata isännöi tulevana viikonloppuna Formula ykkösiä viimeistä kertaa ainakin toistaiseksi. Malesialaiset eivät halunneet tehdä F1-kisastaan enää jatkosopimusta.

Malesialaisten päätös johtui F1-kisan heikosta yleisömenestyksestä. Ratamoottoripyörien MM-sarjan MotoGP:n osalta tilanne on ollut aivan, kun tapahtumat ovat olleet Sepangilla loppuunmyytyjä. F1 ei tahdo malesialaisia kuitenkaan kiinnostaa.

Malesian Grand Prix tuli F1-sarjaan ohjelmaan 1999. Tuolloin F1 haki uusia markkinoita Euroopan ulkopuolelta ja F1-moguli Bernie Ecclestone arvioi Malesian kisan merkittäväksi edistysaskeleeksi.

Toisin kuin Turkin, Etelä-Korean ja Intian osakilpailut, oli Malesia pitkään mukana F1-sarjan ohjelmassa. Odotuksiin nähden kisaprojektia voi pitää suosion osalta kuitenkin epäonnistuneena.

Kimi Räikkönen on voittanut Malesiassa 2003 ja 2008. Malesiassa hän saavutti ensimmäisen F1-osakilpailuvoittonsa, mutta lehdistötilaisuudessa torstaina Räikkönen antoi ymmärtää, ettei kisan poistuminen kalenterista häntä liikuta.

- Rehellisesti sanottuna en tiedä, jäämmekö kaipaamaan sitä, Räikkönen sanoi ja sai toimittajat nauramaan.

- Rata on ihan kiva, mutta ainoat asiat, mitkä näet täällä ovat lentokenttä, hotelli sen vieressä ja rata. Voit valita niistä, jäätkö kaipaamaan jotain vai et, Räikkönen jatkoi.

Räikkönen kuitenkin myönsi, että radalla on nähty hyviä kisoja vuosien varrella.

- Täällä on ollut vuosien varrella hyvää kilvanajoa, Räikkönen mietti.

Ferrarit kolaroivat Singaporessa keskenään Sebastian Vettelin mokan takia. Vettel onkin Malesiassa jo pakkovoiton edessä. Kaudesta on ajamatta enää kuusi kisaa ja Singaporessa voittanut Lewis Hamilton on Vetteliä 28 pistettä edellä.

Räikköseltä kysyttiin Malesiassa Singaporen kolarista, mikä sai myös aikaan naurua, sillä Räikkönen aloitti vastauksen tavaramerkkimäisellään huokauksella.

- Bwoah, olemme siirtyneet jo eteenpäin. Nyt on uusi viikonloppu ja uusi rata, Räikkönen sanoi.

Malesian kisaa varten on tehty kuljettajavaihdos. Red Bullin kakkostalli Toro Rosso ajattaa Daniil Kvyatin tilalla lupaavaa ranskalaista Pierre Gaslya. F1-kisa on Gaslylle uran ensimmäinen.

Gaslyn on määrä ajaa Toro Rossolla toinenkin kisa. Kvyatin vakuutellaan palaavan vielä F1-auton rattiin, mutta Toro Rossolla tai Red Bullilla häntä tuskin nähdään tämän kauden jälkeen.

Kvyat hyllytettiin Red Bullin ykköstallista toukokuussa 2016 Max Verstappenin tieltä. Sen jälkeen hänen uransa on edennyt Toro Rossolla matalalennossa. Uran jatkossa riippuu täysin venäläisyritysten rahoitushalusta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Toivottavasti tämä luopumisilmiö leviää. F1 pitäisi olla kuninkuusluokka, mutta sitä se ei ole ollut aikoihin. Kaksi tallia "kilpailee" ja loput sunnuntaiajelee perässä.
Eiköhän luokka kutistu entisestään, jos eivät tee merkittäviä muutoksia uskottavuuteen.
Viimeistään mersun lopettaessa muutaman vuoden päästä nähdään, ettei keisarilla ole vaatteita.