Lauantai 21.7.2018

Kolme maata varmisti jalkapallon MM-kisapaikkansa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2017 23:07
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Puola varmisti paikkansa jalkapallon 2018 MM-turnaukseen voittamalla alkulohkonsa. Viimeisessä karsintaottelussaan Puola voitti Montenegron 4-2. Kymmenestä ottelustaan Puola hävisi vain yhden.

Robert Lewandowski teki maalin myös Montenegroa vastaan. Lewandowski teki MM-karsinnoissa 16 maalia, mikä on Euroopan arvokisakarsintojen uusi ennätys.

Puola menestyi viime vuoden EM-kisoissa, joissa eteni puolivälieriin. Euroopan mestaruuden voittanut Portugali kaatoi Puolan puolivälieräottelussa rankkarikisassa.

Puola on voittanut jalkapallossa MM-pronssia 1974 ja 1982. Nykyisen Puolan joukkueen sanotaan olevan kansainvälisessä vertailussa jopa yhtä hyvä kuin MM-pronssijoukkueiden, joissa pelasi Grzegorz Laton ja Zbigniew Boniekin kaltaisia legendoja. Toiveet Puolassa ovatkin ensi vuoden turnauksen osalta korkealla.

MM-kisoissa 2014 yllättäen puolivälieriin edennyt Costa Rica varmisti MM-kisapaikkansa lauantaina. Viime hetken tasoitusmaali 1-1 päättyneessä ottelussa Hondurasia vastaan riitti Costa Ricalle MM-kisapaikkaan.

Costa Rica yllätti 2014 alkulohkossaan jättämällä taakseen Uruguayn, Italian ja Englannin. Neljännesvälierissä Costa Rica päihitti Kreikan rankkarikilpailussa ja puolivälierissä Costa Rica taipui Hollannille vasta rankkarikisassa pelin päätyttyä jatkoajan jälkeen 0-0.

MM-kisoissa Costa Rica on pelannut aiemmin neljästi. Se eteni alkulohkostaan jatkoon myös 1990, jolloin pehmitti Ruotsin 2-1. Ruotsissa tappio koettiin tuolloin kansalliseksi häpeäksi.

Myös Egypti eteni MM-kisoihin voitettuaan Mohamed Salahin maaleilla Kongon 2-1. Dramaattisessa ottelussa Kongo nousi 87. minuutilla tasatilanteeseen, mutta yliajalla Egypti sai rankkarin, jonka Salah ampui sisään.

Egypti oli edellisen kerran mukana MM-futiksessa 1990, jolloin se jäi alkulohkoon. Silloin Egypti pakotti kuitenkin Hollannin ja Irlannin tasapeliin.

Egypti on 1990 MM-kisojen jälkeen voittanut kolme Afrikan mestaruutta, mutta MM-karsinnoissa maa on kokenut pettymyksiä toisensa jälkeen. Nyt riemu purkautuu sitäkin suurempana.

Paikkansa jalkapallon MM-kisoihin ovat varmistaneet Puolan, Costa Rican ja Egyptin lisäksi Venäjä, Brasilia, Meksiko, Iran, Etelä-Korea, Japani, Saudi-Arabia, Belgia, Saksa, Englanti, Espanja ja Nigeria. Jaossa on vielä 17 paikkaa, joista kahdeksan ratkeaa keskiviikkoon mennessä ja loput marraskuussa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: