Sunnuntai 15.7.2018

Yhdysvaltojen ei tarvitse boikotoida MM-jalkapalloa, karsiutui kisoista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.10.2017 11:08
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
    Panama saavutti maan historian ensimmäisen paikan jalkapallon MM-kisoihin kyseenalaisella maalilla. Maali, jota ei olisi pitänyt hyväksyä, merkitsi Yhdysvaltojen karsiutumista MM-kisoista.
|

Yhdysvalloissa väläyteltiin Venäjällä 2018 järjestettävän jalkapallon MM-turnauksen boikotointia protestiksi Venäjän organisoimille sotatoimille itäisessä Ukrainassa sekä Krimin miehitykselle. Euroopassa boikottiehdotus ei saanut kuitenkaan vastakaikua ja asia jäi ehdotuksen asteelle.

Yhdysvallatkin pelasi MM-karsinnat suunnitellussa aikataulussa. Tiistaina varmistui, ettei Yhdysvaltojen tarvitse boikotoida, koska maa ei saavuttanut karsinnoista kisapaikkaa.

Yhdysvaltojen osalta karsinnat päättyivät nolosti, kun jatkokarsintalohkon jumbojoukkue Trinidad & Tobago oli päätösottelussa yhdysvaltalaisia parempi 2-1. Trinidad & Tobago johti tauolla 2-0, eikä Christian Pulisicin kavennusmaali riittänyt yhdysvaltalaisille.

Panama voitti päätöskierroksella Costa Rican 2-1 ja Honduras Meksikon 3-2. Tulokset merkitsivät, että Panama sai suoran kisapaikan ja Honduras hakee kisapaikkaa marraskuussa jatkokarsinnoista otteluparissa Australiaa vastaan. Meksikon ja Costa Rican kisapaikka oli varmistunut jo aiemmin.

Panama on jalkapallon MM-kisoissa mukana ensi kertaa. Maa saa kansainvälistä julkisuutta vaihteeksi muustakin kuin kanavastaan ja veroparatiisikikkailusta.

Panaman voitto Costa Ricasta oli toki kyseenalainen. Gabriel Torresin Panamalle tekemää maalia ei olisi pitänyt hyväksyä. Pallo ei ylittänyt maaliviivaa ja osui tilanteessa myös toisen panamalaispelaajan käteen.

Panaman maali kuitenkin hyväksyttiin, joten Yhdysvallat karsiutui MM-jalkapallosta ensi kertaa sitten vuoden 1986. Karsiutumista voi pitää shokkina.

Vuoden 1994 kotikisat toivat jalkapallolle Yhdysvalloissa merkittävää nostetta. 1996 toimintansa aloittanut MLS-liiga on laajentanut toimintaansa parissa kymmenessä vuodessa huomattavasti ja tavoittanut suosiossa jääkiekon NHL-liigaa vuosi vuodelta

Jalkapallon MM-kisoissa Yhdysvallat on menestynyt hyvin. 2002 Japanissa ja Etelä-Koreassa maa ylsi peräti puolivälieriin voitettuaan neljännesvälieräottelussa ”jalkapalloisoveljensä” Meksikon. Neljännesvälieriin Yhdysvallat on edennyt MM-kisoissa 1994, 2010 ja 2014.

MM-jalkapallo on kiinnostanut amerikkalaisia enenevissä määrin. Vuoden 2014 MM-kisojen neljännesvälieräottelua Belgia-Yhdysvallat katsoi tv:stä ainakin hetken aikaa yli 30 miljoonaa amerikkalaista. Sen pelin katsojamäärä oli Yhdysvalloissa suurempi kuin olympiajääkiekon 2002 ja 2010 loppuottelut, joissa Yhdysvallat pelasi Kanadaa vastaan.

Kansainvälistä Jalkapalloliittoa FIFA:a varmasti sapettaa. Maailman kaksi suurinta talousmahtia Yhdysvallat ja Kiina karsiutuivat MM-kisoista, vaikka jalkapallo on molemmissa maissa suosiotaan vahvasti kasvattava laji.

FIFA sai tiistaina positiivisiakin uutisia. Kaksi maailman suosituinta futistähteä nähdään MM-kisoissa, jos vain ovat pelikunnossa. Cristiano Ronaldon edustama Portugali ja Lionel Messin edustama Argentiina varmistivat kisapaikkansa.

Kaksinkertainen maailmanmestari ja edellisten MM-kisojen hopeajoukkue Argentiina oli Ecuadorin vieraana viimeisessä karsintaottelussa pakkovoiton edessä, mutta selvisi haasteesta voittamalla 3-1. Elementissään ollut Messi teki kolme maalia.

Kisapaikkansa varmistivat Etelä-Amerikasta myös Uruguay ja Kolumbia. Uruguay voitti kotonaan Bolivian 4-2 ja Kolumbialle riitti Perun vieraana 1-1 -tasapeli. Peru saavutti paikan jatkokarsintaan, jossa kohtaa Uuden-Seelannin.

Kaksinkertainen maailmanmestari Uruguay oli 2010 MM-kisoissa neljäs ja eteni 2014 MM-kisoissa neljännesvälieriin, joissa hävisi Kolumbialle. Kolumbia taipui 2014 puolivälieräottelussa Brasilialle.

Kaksi edellistä Etelä-Amerikan mestaruutta voittanut Chile karsiutui yllättäen MM-kisoista. Supertähtiä Arturo Vidalia ja Alexis Sanchezia ei siis nähdä tositoimissa ensi kesänä Venäjällä.

Vielä viime kesänä MM-esikisaturnauksessa Confederations Cupissa Chilelle ennakoitiin 2018 MM-kisoihin menestystä ja maasta puhuttiin analyyseissa jopa maailmanmestariehdokkaana. Neljästä viimeisestä MM-karsintaottelustaan Chile hävisi kuitenkin kolme ja katastrofi sinetöityi tiistaina 0-3 -tappioon vieraissa Brasiliaa vastaan.

Brasilia varmisti MM-kisapaikkansa jo viime keväänä. Rio de Janeiron olympiakullan on arvioitu palauttaneen brasilialaispelaajien itseluottamuksen maajoukkuepeleissä, vaikka olympialaisissa kaikki parhaat pelaajat eivät olleetkaan mukana. Jalkapallossa pään sisäisilläkin asioilla on paljon merkitystä, kuten Brasilian 1-7 -tappiossa Saksaa vastaan 2014 MM-välierissä nähtiin.

Jalkapallon 2018 MM-kisoihin on selviytynyt 23 maata:

Venäjä, Belgia, Saksa, Englanti, Espanja, Puola, Islanti, Serbia, Ranska, Portugali, Brasilia, Uruguay, Argentiina, Kolumbia, Meksiko, Costa Rica, Panama, Iran, Japani, Etelä-Korea, Saudi-Arabia, Nigeria, Egypti.

Jaossa on vielä yhdeksän paikkaa:

Jatkokarsintaparit: Honduras - Australia, Peru - Uusi-Seelanti.

Euroopassa neljästä kisapaikasta jatkokarsinnassa pelaavat: Ruotsi, Tanska, Italia, Kroatia, Sveitsi, Irlanti, Pohjois-Irlanti, Kreikka.

Afrikassa kolmeen kisapaikkaan mahdollisuuksia: Tunisia/Kongon demokraattinen tasavalta, Marokko/Norsunluurannikko, Senegal/Burkina Faso/Kap Verde.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: