Sunnuntai 23.9.2018

Teemu Selänne uhkaa Paavo Nurmen ykkösasemaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2017 11:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Sponsor Insight on tehnyt tutkimuksen, jossa selvitettiin kuka suomalaisten mielestä on kaikkien aikojen paras suomalaisurheilija. Huhti-elokuussa suoritetussa kyselyssä haastateltiin 1475 suomalaista.

Tuskin on yllättävää, että juoksijalegenda Paavo Nurmi oli kyselyssä selkeä ykkönen. Yhdeksän olympiakultaa voittaneen Nurmen rankkasi ykköseksi 22 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Nurmi ei ollut kuitenkaan ykkönen nuorempien suomalaisten mielestä. 18-29 -vuotiaat äänestivät ykköseksi jääkiekkoilija Teemu Selänteen. Tämä kertoo joukkuelajien kasvavasta arvostuksesta nuorten keskuudessa. Tulevaisuuden äänestyksissä Selänne saattaa hyvinkin päihittää Nurmen.

Selänne sai kaikista äänistä 10 prosenttia ja sijoittui kolmanneksi. Hänen edelleen ylsi mäkihyppääjä Matti Nykänen 11 prosentin osuudella. Juoksija Lasse Viren sai seitsemän prosentin ja hiihtäjä Juha Mieto kolmen prosentin kannatuksen.

Kymmenen joukkoon pääsivät myös hiihtäjä Siiri Rantanen, jalkapalloilija Jari Litmanen, pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti sekä Formula ykkösten maailmanmestarit Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen.

Nuoret äänestivät viiden joukkoon Teemu Selänteen ja Paavo Nurmen lisäksi Matti Nykäsen, Kimi Räikkösen ja Kiira Korven.

Tutkimus toteutettiin online-paneelissa avoimena kysymyksenä, joihin vastaaja sai halutessaan nimetä yhden henkilön, jota pitää kaikkien aikojen suomalaisurheilijana. Tutkimuksen otos vastaa suomen väestörakennetta (18+) pienoiskoossa iän, sukupuolen ja asuinpaikan osalta.

Suomen historian merkittävistä urheilijoista kymmenen joukon ulkopuolelle jäivät muun muassa hiihtäjät Veikko Hakulinen ja Marja-Liisa Kirvesniemi, F1-maailmanmestari Keke Rosberg, jääkiekkoilija Jari Kurri sekä jalkapalloilija Sami Hyypiä. Toiset olisivat mielellään nähneet listalla varmasti tennispelaaja Jarkko Niemisenkin.

Vuoden urheilijavalinta herättää Suomessa toistuvasti kritiikkiä. Hyvä kysymys onkin, miksi eri lajien urheilijoita pitäisi verrata toisiinsa?

Hyypiä voitti Liverpoolissa Mestareiden liigan ja pelasi Euroopan huipulla yli vuosikymmenen ajan. Hän oli kuitenkin puolustaja ja sai siksi vähemmän julkisuutta kuin Litmanen.

Kurri oli Suomen ensimmäinen tähtipelaaja NHL:ssä. Hänen tienraivauksensa suomalaisen jääkiekon kansainväliselle menestykselle oli merkittävä.

Jääkiekkoilija Kimmo Timonen voitti neljä olympiamitalia ja Stanley Cupin. Hän pelasi maailman huipulla lähes 20 vuotta, mutta ei noussut Selänteen veroiseksi legendaksi. Timonen pelasi puolustajana ja sai julkisuutta vähemmän.

Keke Rosbergia voi pitää Formula ykkösten Jari Kurrina. Ennen Rosbergin nousua maailmanmestariksi 1982 F1 sai osakseen Suomessa lähinnä pilkkaa. Rosberg itse on kuvaillut uraansa ”etenemiseksi umpihangessa”.

Kilpauransa jälkeen Rosberg manageroi Mika Häkkisen Formula ykkösiin. Arvostus suomalaiskuskeja kohtaan nousi huomattavasti ja vuonna 2001 F1-sarjaan nousi 21-vuotias Kimi Räikkönen suoraan Formula Renault-sarjasta.

Paras urheilija -äänestykset ovat hauskaa viihdettä, mutta niiden perusteella ei pitäisi ajatella, kuka on oikeasti paras. Urheilulajit ja aikakaudet ovat erilaisia.

”Kaikkien aikojen paras” -äänestyksen voisi muuttaa ”kaikkien aikojen legendaarisin” -äänestykseksi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: