Maanantai 24.9.2018

”Päihdejääkiekko” tämänkin syksyn kirjahittinä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.10.2017 18:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji, mikä näkyy myös urheilukirjallisuudessa. Isänpäivälahja- ja joulumarkkinoita varten Suomessa julkaistaan syksyisin useita jääkiekkokirjoja.

Parin viime vuoden aikana päihteet ovat varastaneet kiekkokirjoissa shown. Vuosi sitten julkaistiin päihdeongelmiin ajautuneen Marko Jantusen elämäkerta, jonka sisällöstä mediat ottivat netissä kaiken irti. Julkisuudessa taivasteltiin ja moralisoitiinkin Jantusen päihteiden täyttämää elämää.

Tänä syksynä on pantu paremmaksi. Lokakuussa on julkaistu sekä Jere Karalahden että Timo Jutilan elämäkertakirjat. Mediat ovat herkutelleet kirjojen ”päihdepaljastuksilla” kilpaa ja Juti-kirjan mielenkiintoiset jääkiekkoon liittyvät asiat ovat jääneet julkisuudessa sivurooliin.

Mika Lartama on monille jääkiekkoa vähemmän seuraaville tuntematon suuruus, mutta hänkin on päässyt viime päivinä kohuotsikoihin. Ex-jääkiekkoilija Lartaman elämäkertakirjassa kerrotaan päähenkilön sivuraiteelle edenneestä elämästä ja kauhistelua riittääkin.

Jantusen kirja jätti viime syksynä julkisuudessa varjoonsa samoihin aikoihin julkaistut valmentajalegendan Pentti Matikaisen elämäkerran ”Mies joka vei Leijonat mitaleille” (Hannu Kauhala, Tammi) sekä nuorten MM-kultajoukkueen tarinan ”Nuorten Jääkiekon Maailmanmestarit” (Harri Pirinen, Minerva Kustannus). Näissä kirjoissa keskityttiin jääkiekkoon, mikä nettiotsikoissa ei ollut riittävän kiinnostava aihe.

Tämän vuoden lokakuussa julkaistiin Antti Wennströmin kirjoittama kirja ”Patrik Laine, NHL:n uusi suomalaistähti” (Minerva Kustannus). Kyseinen kirja ei ”Jere”, ”Lartama” ja ”Juti” -kirjojen julkisuusmyllyn takia ole saanut juurikaan julkisuutta, vaikka Laine itsessään kiinnostaakin.

Patrik Laine ei käytä alkoholia, mutta hänen ensimmäisistä ammattilaiskausistaan Tapparassa, Leijonissa ja NHL:ssä kirjoitettu kirja on silti erittäin mielenkiintoista luettavaa. Kirjaa voi hyvin suositella isänpäivälahjaksi isille tai joululahjaksi äidille.

Miksi päihteet vetävät otsikoita sitten urheilua enemmän? Urheilu on puhtoista esimerkillistä touhua ja sivuraiteelle ajautuvat urheilutähdet ovat kohujulkisuuden herkkupaloja.

Jere Karalahden tai Mika Lartaman tarinoille löytyy kansainvälisiä vastineita. Esimerkiksi jalkapalloilijat George Best ja Paul Gascoigne ovat Britannian surullisia versioita suomalaisen jääkiekon ”päihdetähdille”.

Matti Nykäsen hurja suosio perustuu mäkimenestyksen lisäksi hänen railakkaisiin elämäntapoihinsa. Pelkillä olympiavoitoilla moista julkista menestystä ei saavuta. Kansa tykkää myös antisankareista ja sankarin sekä antisankarin yhdistelmällä suosionsa voi tuplata.

Tulevaisuudessa jääkiekon päihdepaljastukset vain uhkaavat loppua. 1990-luvulla syntyneet tähdet, kuten Laine, joutuvat kilpailemaan entistä kovemmin. Huipulle päästäkseen heidän on keskitettävä voimavaransa huippu-urheiluun, eikä ryyppäämiseen ole varaa.

Ammattilaisjääkiekko on nykypäivänä huomattavasti kovempaa urheilua kuin 1990-luvulla ja siinä menestyminen vaatii askeettista elämää. ”Kohukirjojen päihdeotsikot” antavat kansalle vääränlaisia kuvitelmia ja jääkiekko itsessään saa negatiivista julkisuutta muutamista yksittäistapauksista.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: