Maanantai 17.12.2018

Formula ykköset teki itsensä naurettavaksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2017 12:07
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Yhdysvaltojen F1-kisassa Texasin Austinissa oli viimeisellä kierroksella yllättävää jännitystä. Max Verstappen sai Kimi Räikkösen kiinni ja meni tästä ohi sijoittuen kolmanneksi. '

Maaliin tultuaan Verstappen menetti kuitenkin kolmostilansa tuomariston annettua hänelle viiden sekunnin aikasakon. Verstappen ohitti Räikkösen radan ulkopuolella ja rikkoi sääntöjä.

Tuomaristo, johon kuului Mika Salo, toimi sääntöjen mukaan. Säännöissä kerrotaan, ettei ohitusta hyväksytä, jos kuljettaja ei aja ohittaessaan radalla.

Erikoista tilanteessa tosin oli, etteivät muut vastaavan rikkeen tehneet saaneet rangaistuksia. Verstappen piti rangaistustaan naurettavana ja sanoi tuomariston tuhoavan F1-sarjan. Verstappen toivoikin, ettei ensi vuonna kukaan tulisi katsomaan kisoja.

Samaa mieltä oli hänen isänsä, entinen F1-kuski Jos Verstappen, joka twiittasi Kansainvälisen Autoliiton FIA:n olevan Ferrarin apujärjestö. Jos Verstappen, Mika Salon entinen tallikaveri, ilmoitti, että ”tämä on paskaa” ja hänen mukaansa ”F1 ei tietenkään tiedä, mitä kilvanajo on”.

Red Bullin tallipomo Christian Horner piti Verstappenin rangaistusta oikeusmurhana. Horner antoi ymmärtää, että urheilu koki pahan tappion.

Myös Mercedeksen tallipomo Niki Lauda hämmästeli rangaistusta.

- Tämä oli huonoin päätös, jonka olen nähnyt. Hän (Verstappen) ei tehnyt mitään väärää. Nämä kuljettajat ajavat kilpaa, eivätkä he kilpaile tavallisella maantiellä ja on naurettavaa tuhota sarjamme tällaisilla päätöksillä. Se oli täysin normaali ohitus, Lauda tuhahti Fox Sportsin mukaan.

Laudan mukaan moisista päätöksistä pitää päästä eroon. Mercedes tuo asian esityslistalle seuraavassa palaverissa.

Vaikka tuomaristo toimi sääntöjen mukaan, voi tavallisen urheilufanin oikeustajulla ajatella F1:ssä olevan paljon pielessä. F1-kisat eivät ole autojen suurten nopeuserojen takia kovinkaan tapahtumarikkaita ja vähäinenkin toimintakin pilataan, kun ”ohittaminen on kiellettyä”.

Formula ykkösten uusi kaupallisten oikeuksien omistaja Liberty Media järjesti Austinissa näyttäviä seremonioita, mutta itse pääasian eli kilvanajon viihdearvo on kaukana tasokkaasta. Verstappenin aikasakko ”väärästä ohituksesta” oli verrattavissa siihen, että joku olisi saanut ylinopeussakon, kun ajoi radalla kilpaa liian kovaa.

Austinin tapahtumat osoittavat, että F1 tarvitsee isoja muutoksia tulevaisuutensa pelastamiseksi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyseessä oli ilmiselvä sääntö rikos ja sen teolla ohituksen hankkiminen. Päätös oli täysin oikea. Ne jotka eivät halua tehtyjä sääntöjä noudatettavan pitäisi lähteä katsomaan ja kirjoittelemaan WWO vapaa otteluista joissa päätarkoitus on viihdyttäminen eikä todellinen kilpailu.
Tuohon sarjaan siis saisivat poistu koko Verstoppenin suku, Lauda, Horner ja artikkelin kirjoittajakin.

Ray Sea

Siis ihan selvä rike, oikaisee koko auton verran radan ulkopuolelta että pääsee mutkaan lujempaa ja ohi. Mikä tämä toimittaja on? Jos jotain tästä opitaan, niin turva-alueet pitäisi olla pelkkää upottavaa hiekkaa joka hidastaa, ettei kukaan edes yritä sieltä ohi. Vai pitäiskö toimittajan mukaan antaa Monzassakin eka mutka paahtaa suoraan muista ohi ja se on okei? Ja muita ei rangaistu ko. rikkeestä tässä kisassa, koska kukaan muu ei hyötynyt siitä ohitustilanteessa. Piste.

Olavi Nieminen

Jos ohittaa oikaisemalla radan ulkopuolelta, se on sääntörikkomus.
Mitä epäselvää siinä on?
Ohitus ei myöskään onnistu, jos toinen on edessä ja tilaa ei löydy. Tämä asetelma on varsinkin startissa vaarallinen.
Kaikki tietävät säännöt ja aina joku rikkoo niitä, syyttää jopa sääntöjen mukaan ajavaa!