Keskiviikko 19.12.2018

Joonas Donskoi: ”NHL on raaka maailma”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.10.2017 11:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

NHL-hyökkääjä Joonas Donskoi, 25, on kasvamassa vastuunkantajaksi San Jose Sharksissa. Hän siirtyi NHL:ään 2015 parannettuaan tasoaan Kärpissä ja päästyään pelaamaan Suomen maajoukkueessa NHL:ssä. Sharksissa hän vakiinnutti paikkansa heti ensimmäisellä kaudellaan.

Viime kauden jälkeen Sharksin hyökkäyspäähän repesi ammottava lovi. Pitkäaikainen ikoni Patrick Marleau siirtyi Toronto Maple Leafsiin. Koska Sharks ei tehnyt korvaavia hankintoja, uutta tulemista rakennetaan sisältä päin.

- Marleau oli San Josessa pitkään todella isossa roolissa, varsinkin hyökkäyspäässä, Donskoi totesi maanantaina New Yorkissa.

- Nyt nuorten pelaajien, minä mukaan lukien, pitää nousta ja ottaa steppi ylöspäin isompaan rooliin. Täytyy pystyä nousemaan uudelle levelille ja ottamaan paikka kärkiketjuista.

Maanantaina Donskoi esiintyi vahvasti Madison Square Gardenissa. Hän luisteli lähtökohtaisesti kolmosketjussa Chris Tierneyn ja Mikkel Bödkerin kanssa. Donskoin illan huipensi kaunis maali toisessa erässä Henrik Lundqvistin selän taakse. Sharks voitti New York Rangersin 4-1.

Donskoin tie NHL:ään on hieman poikkeuksellinen. Nykytilanteessa useat eurooppalaiset huiput lähtevät yrittämään Pohjois-Amerikkaan jo teineinä. Donskoi päätti sen sijaan pysyä Suomessa hieman pidempään.

- Siihen olivat aika selkeät syyt. Ensinnäkin pelillinen taso ei ollut lähellekään sitä, mikä olisi riittänyt NHL-paikkaan. Eikä kaukalon ulkopuolinenkaan elämä ollut riittävän hyvällä mallilla, Donskoi kertoo rehellisesti.

- NHL on raaka maailma. Nyt kun olen ollut täällä pari vuotta, olen aiempaakin varmempi, että pitää olla valmis, kun tänne tulee. Pitää ottaa vastuu itsestä ja omasta kropasta. Se ei ole pelkästään sitä, mitä olet hallilla, vaan urheilijan elämää on elettävä 24/7 ja oltava vastuussa omista tekemisistään.

Kypsyttely kannatti. Donskoin tulokaskausi NHL:ssä (2015 - 2016) oli loistava. Runkosarjassa hän teki 36 pistettä, ja kausi huipentui Stanley Cupin finaaleihin. Donskoi valittiin Sharksin vuoden tulokkaaksi. Viime kausi jäi vaisummaksi loukkaantumisten ja joukkueen vaisuuden takia.

- Varsinkin jos ylhäällä (NHL-joukkueessa) alkaa mennä huonommin, täytyy itse keksiä keinot, miten nousta uudelle levelille. Täällä ei kyllä kukaan kanna sinua reppuselässä.

Florida Panthers varasi Donskoin NHL:ään vuonna 2010. Hyökkääjä jatkoi kuitenkin vielä pitkään Oulun Kärpissä ja juhli Suomen mestaruuksia 2014 ja 2015. Panthersia hän ei koskaan edustanut.

- Ei Floridan kanssa ollut sen kummempaa dramatiikkaa. Ei minulla ollut haluja lähteä, koska tiesin, että olin pelannut huonosti. Mutta etenkin parina viimeisenä kärppävuonna otin isoja steppejä.

Tämän päivän NHL:ssä Winnipeg Jetsin Patrik Laine on yksi parhaista esimerkeistä nopeasta sopeutumisesta Pohjois-Amerikkaan. Loikan ottaminen, ja sen onnistuminen, on aina yksilöllistä.

- Minun reittini oli pysyminen Kärpissä pitempään, mutta se ei ole välttämättä ainoa oikea reitti. Jos katsoo vaikka Lainetta, huomaa, että se riippuu paljon ihmisestä ja siitä, missä vaiheessa mennään. Jotkut hoksaavat asiat nuorempana, minulla kesti vähän pitempään, Joonas Donskoi kertaa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: