Maanantai 17.12.2018

Kanadan ja USA:n olympiajoukkueilla riittää pohdittavaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2017 22:54
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Kanada ja Yhdysvallat joutuvat Pyeongchangin olympiajääkiekkoon todellisilla ”c-joukkueillaan”, koska NHL ei päästä pelaajiaan olympialaisiin. Kanadalla olisi NHL:ssä satoja parempia pelaajia kuin tulevassa Kanadan olympiajoukkueessa tulee pelaamaan. Yhdysvalloillakin on NHL:ssä pelaajia kahdeksan joukkueen verran.

Viime viikolla Kanada ja Yhdysvallat hakivat maajoukkueturnauksissa olympiakuntoaan. Kanada voitti Karjala-turnauksessa Sveitsin 3-2, mutta hävisi Ruotsille 0-2 ja Suomelle 3-4.

Yhdysvallat pelasi Saksan Augsburgissa Deutschland Cup-turnauksen, jossa kyyti oli kylmää. Team USA hävisi kaikki kolme otteluaan Slovakian oltua parempi 2-1, Venäjän kakkosjoukkueen 5-2 ja Saksan 5-1.

Kanadan päävalmentajalla Willie Desjardinsilla ja Yhdysvaltojen päävalmentajalla Tony Granatolla riittää pähkäiltävää. Löytyykö mailta Euroopan sarjoista niin hyvää pelaajamateriaalia, että olympiamitalit olisi realistinen tavoite?

Joukkueiden rakentaminen on tietysti pahasti kesken. Ainakin Kanadalla voisi kuvitella olevan rahkeita parempaan kuin Karjala-turnauksessa nähtiin. Mielenkiinnolla odotetaan, valitaanko Kanadan joukkueeseen yliopistopelaajia tai junioriliigojen pelaajia, joista parhaimmisto voisi päihittää taidoissa Euroopassa pelaavat kanadalaisammattilaiset.

Yhdysvallat pelasi Deutschland Cupissa huonommin kuin odotettiin. Kolmessa ottelussa joukkue teki vain neljä maalia. Nuoria ja energisiä yliopistopelaajia ehkä tarvittaisiin Lake Placidin ihmeen uusimista varten.

Edellisen kerran Yhdysvallat ja Kanada pelasivat olympiajääkiekkoa ilman NHL-pelaajia Lillehammerissa 1994. Silloin joukkueleiritystä oli pitkin kautta ja nuoret pelaajat olivat yhdessä viikkotolkulla. Nyt valmistautumisohjelma on samanlainen kuin eurooppalaisjoukkueilla ja sitä on jo kyseenalaistettu.

Jos Kanada ja Yhdysvallat sukeltavat olympialaisissa pahasti, saanee NHL siitä vihaista palautetta. Olympialaisia seurataan Yhdysvalloissa huomattavasti enemmän kuin NHL-pelejä ja kyse on myös kansallisesta kunniasta. Negatiivisen julkisuuskuvan takia uusien NHL-fanien löytäminen vaikeutuu.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: