Maanantai 17.6.2019

Pohjoismaiselle futishuumalle jatkoa, myös Tanska MM-kisoihin

Luotu: 
15.11.2017 00:03
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Ensi kesänä jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä nähdään tositoimissa peräti kolme Pohjoismaata. Tanska varmisti kisapaikkansa Islannin ja Ruotsin seuraksi voitettuaan jatkokarsinnoissa Irlannin.

Ensimmäinen osaottelu Kööpenhaminassa lauantaina oli päättynyt 0-0. Dublinissa tiistaina Irlanti siirtyi Shane Duffyn maalilla 6. minuutilla johtoon, eikä kukaan siinä vaiheessa osannut odottaa, että Tanska voittaisikin ottelun 5-1.

Irlannin Cyrus Christie maalasi ensin omiin. Tottenhamin tanskalaistähti Christian Eriksen teki sen jälkeen kolme maalia 41 minuutin sisään. Yliajalla Nicklas Bendtner maalasi vielä rangaistuspotkusta.

Irlanti romahti täydellisesti. Kotiyleisöä sulaminen varmasti järkytti.

Tanskalle MM-kisapaikka oli maan historian viides. Aiemmin Tanska on ollut MM-tasolla mukana 1986, 1998, 2002 ja 2010.

Tanska oli selviytynyt 1984 EM-välieriin ja Meksikon kisoissa 1986 Tanskaa pidettiin jopa mestarisuosikkina. Olihan joukkueessa Michael Laudrupin ja Preben Elkjärin kaltaisia aikansa superpelaajia.

Tanska voittikin Meksikossa alkulohkonsa kaadettuaan Skotlannin, Uruguayn ja Länsi-Saksan. Neljännesvälierissä Tanska kuitenkin romahti ja hävisi Espanjalle 1-5.

Vuoden 1998 MM-kisoissa Tanska ei lukeutunut suosikkeihin, mutta etenikin yllättäen puolivälieriin voitettuaan neljännesvälierissä Nigerian 4-1. Brasilia oli puolivälieräottelussa Tanskaa parempi jännittävien vaiheiden jälkeen 3-2.

Japanin ja Etelä-Korean kisoissa 2002 Tanska eteni alkulohkostaan jatkoon. Neljännesvälierissä Englanti tyrmäsi Tanskan kuitenkin 3-0.

Etelä-Afrikan kisoissa 2010 Tanska oli vaisu. Taival päättyi alkulohkoon, kun takkiin tuli Hollannilta ja Japanilta. Voitto Kamerunista ei Tanskalle riittänyt.

Tanskan suurin saavutus jalkapallosta on vuoden 1992 Euroopan mestaruus. Silloin Tanska sai turnaukseen paikan takaoven kautta, kun Jugoslavia suljettiin kisoista sotatoimien takia. Tanska ylsi Ruotsissa pelatussa turnauksessa ihmeeseen, josta on tehty elokuvakin.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: