Sunnuntai 26.5.2019

Jalkapallon MM-kisojen arvontajännitys, pelaako Saksa ”Stalingradissa”?

Luotu: 
16.11.2017 21:33
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Jalkapallon 2018 MM-kisojen kaikki 32 osanottajamaata ovat nyt selvillä. Viimeisinä kisapaikkana varmistivat keskiviikkona jatkokarsinnoissa Australia ja Peru.

MM-turnaus pelataan samalla formaatilla kuin viisi edellistä turnausta pelattiin 1998-2014. Joukkueet jaetaan kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon, joiden kaksi parasta etenee jatkoon. Alkusarjan jälkeen turnaus jatkuu kerrasta poikki -menetelmällä.

Lohkoarvonta suoritetaan Moskovan Kremlissä perjantaina 1. joulukuuta. Se on jo varmaa, että Venäjä pelaa A-lohkossa, mutta muut lohkopaikat ja otteluohjelma selviävät vasta arvonnassa.

Omaa jännitystään luo historialliselta kannalta sekin, mihin lohkoon Saksa arvotaan. Mikäli Saksa arvottaisiin H-lohkoon, pelaisi Saksa kolmannen alkulohko-ottelunsa Volgoradissa.

Toisen maailmansodan aikaan Volgograd tunnettiin nimellä Stalingrad. Siellä käytiin yksi suursodan verisimmistä ja ratkaisevimmista taisteluista. Surmansa sai Stalingradissa 1942-43 noin miljoona ihmistä.

Saksalaiset pommittivat Stalingradin maan tasalle, mutta eivät saaneet kaupunkia vallatuksi. Lopulta saksalaiset piiritettiin ja noin 90 000 saksalaissotilasta antautui neuvostoliittolaisille. Vain noin 5000 heistä pääsi takaisin kotiin Saksaan.

Josef Stalinin kuoltua Stalingradin nimi muutettiin ”Volgan kaupungiksi”, mutta kaikkein tunnetuin kaupunki on ”Stalingradina”. Historian tapahtumia kaivettaisiin uudessa ja perinteisessä mediassa kyllä esiin, jos Saksa H-lohkoon arvottaisiin. Tosin suurin ”mediahype” jää kuitenkin toteutumatta, koska turnausformaatti ei anna mahdollisuutta, että Saksa ja Venäjä voisivat kohdata Volgogradissa.

Mielenkiintoa loisi sekin, jos Saksa arvottaisiin G-lohkoon. Silloin Saksa pääsisi pelaamaan kolmannen alkulohko-ottelunsa Puolan ja Liettuan välissä sijaitsevassa Kaliningradissa.

Vuoteen 1945 saakka Kaliningradin nimenä oli Königsberg, ja kyseinen Itä-Preussin pääkaupunki kuului Saksalle. Kaliningrad tunnetaankin ”Saksan Viipurina”.

Jalkapallon MM-kisojen muut pelikaupungit ovat Moskova, Pietari, Sotshi, Rostov-na-Donu, Nizhni Novgorod, Saransk, Kazan, Samara ja Jekaterinburg. Avausottelu ja loppuottelu pelataan Moskovassa.

Lohkoarvonnassa joukkueet on jaettu neljään arvontakoriin. Euroopan maista kuitenkin vain kaksi voi pelata samassa alkulohkossa. Muista maanosista kahta maata ei arvota samaan alkulohkoon.

Jalkapallon MM-kisojen arvontakorit:

Kori 1: Venäjä (sijoitettu jo A-lohkoon), Saksa, Brasilia, Portugali, Argentiina, Belgia, Puola, Ranska.

Kori 2: Espanja, Peru, Sveitsi, Englanti, Kolumbia, Meksiko, Uruguay, Kroatia.

Kori 3: Tanska, Islanti, Costa Rica, Ruotsi, Tunisia, Egypti, Senegal, Iran.

Kori 4: Serbia, Nigeria, Australia, Japani, Marokko, Panama, Etelä-Korea, Saudi-Arabia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit