Sunnuntai 18.11.2018

Lentopallo saamassa oman ”NHL:nsä”

Jaa artikkeli:
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Lentopallo on yksi maailman suosituimmista palloilulajeista. Kesäolympiakisoissa lentopallo haastaa katsojaluvuissa jopa koripalloa, vaikka lentiksellä ei ole NBA:n kaltaista valovoimasta rahakasta ammattilaissarjaa.

Pohjois-Amerikassa lentopalloa pelataan paljon, mutta isoja rahoja siinä ei liiku, eikä rahakasta ammattilaissarjaa ole. Muutos on kuitenkin tuloillaan, kun Yhdysvalloissa aloittaa vihdoin miesten lentopallon ammattilaisliiga. Liiga on nimeltään National Volleyball Association, NVA.

NVA tiedottaa aloittavansa toiminnan lähiaikoina, joskaan tarkkaa aikataulua ei vielä ole.

- NFL, MLB ja NBA tunnetaan kaikkialla, ja ne edustavat urheilulajiensa eliittiä. NVA:n missio on kehittyä seuraavaksi ikoniliigaksi, liigan verkkosivuilla (www.nvausa.com) kerrotaan.

Yhdysvallat on varsin kovatasoinen lentopallomaa. Se on miesten maailmanlistalla toisena ja voittanut viimeksi miesten olympiakultaa Pekingissä 2008. Suuret lajit koripallon, baseballin ja amerikkalaisen jalkapallon tapaan ovat maassa kuitenkin niin vallitsevia, että muut saavat taistella olemassaolostaan.

Jääkiekon NHL on suosituin ammattilaissarja Kanadassa, mutta Yhdysvalloissa NHL:n suosiota voisi verrata lentopallon asemaan Suomessa. Esimerkiksi Los Angelesin alueella harva tietää Teemu Selänteestä mitään, vaikka Teemu saavutti NHL-uransa suurimmat menestyksensä Anaheim Ducksissa, joka pelaa kotiottelunsa Los Angelesin lähiöalueella.

Jalkapallon ammattilaissarja MLS perustettiin Yhdysvalloissa 1993 ja sarjan ensimmäinen kausi pelattiin 1996. Parissakymmenessä vuodessa MLS on laajentunut valtavasti ja vetää paljon katsojia.

Baseballin, amerikkalaisen jalkapallon ja koripallon uhkaajaksi MLS:n soccer-jalkapallosarjasta ei vielä ole. NHL:ää MLS haastaa kuitenkin entistä kovemmin. NHL:n kasvu Yhdysvalloissa on takkuillut.

Nyt lentopallon NVA yrittää haastaa NHL:ää ja MLS:ää. Alkuvaiheessa NVA:ssa pelaa kahdeksan joukkuetta.

Toistaiseksi huippulentopallo on USA:ssa keskittynyt maajoukkuetoimintaan ja yliopistosarjoihin. Kun ammattilaisliigaa ei ole ollut, pelaajia on virrannut muihin maihin, muun muassa Suomeen.

Kokkolan Tiikereistä tuttu passari Conor Eaton pelaa näillä näkymin NVA:ta Chicagon joukkueessa.

Yhdysvaltojen lentopallon NVA-liigan joukkueet

Academy United (Pohjois-Kalifornia)
Arizona Sizzle
Blizzard Volleyball (Etelä-Kalifornia)
Chicago Lights Out VBC
Icemen (Illinois)
Rising Tide (Washington, D.C.)
Team LVC (New York)
Team Pineapple (Indiana)

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: