Tiistai 18.12.2018

Venäjä ja KHL ulos olympialaisista? Kansainvälisen Olympiakomitean kanttia testataan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 23:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Maailman antidopingneuvosto Wada on ilmoittanut, että se olisi valmis hyllyttämään Venäjän olympiakisoista kokonaan. Venäjä ei täytä antidopingtyössään edelleenkään Wadan vaatimuksia.

Venäjä ei ole tunnustanut, että sillä olisi ollut valtiojohtoinen dopingohjelma, jonka McLarenin tutkimusraportti paljasti. Venäjä ei myöskään ole päästänyt riippumattomia tutkijoita tutkimaan väitetyn ohjelman aikana otettuja virtsanäytteitä.

Wada ei kuitenkaan päätä, osallistuuko Venäjän Pyeongchangin talviolympiakisoihin ensi helmikuussa. Päätös asiasta kuuluu Kansainväliselle Olympiakomitealle, joka päättää asiasta hallituksen kokouksessaan 5.-7. joulukuuta.

Kompromissina saattaisi olla, että yksittäiset venäläisurheilijat, jotka ovat osoittaneet puhtautensa, pääsisivät olympialaisiin, mutta eivät saisi kisata Venäjän kansallistunnuksilla. Venäjä ei moista aio hyväksyä.

Vastavetona Venäjä on uhannut kieltää KHL-jääkiekkoliigan pelaajia osallistumasta olympialaisiin. NHL ei päästä pelaajiaan olympialaisiin, joten KHL:n poisjäänti toisi olympiajääkiekolle totaalisen inflaation.

KOK:lle KHL-pelaajien osallistuminen olisi tärkeää jo Pyeongchangin kisojen uskottavuuden kannalta. Toisaalta Wadan suosituksen sivuuttaminen olisi takaisku KOK:n dopingin vastaisen toiminnan kannalta.

Jos Venäjä suljetaan Pyeongchangista ja KHL kieltää pelaajiaan osallistumasta olympialaisiin, on luvassa melkoinen sekasotku. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF katsoo KHL:n olevan velvollinen päästämään pelaajansa olympialaisiin sopimusvelvoitteen takia. KHL:llä ja IIHF:llä on eri sopimus kuin NHL:llä.

KOK teki Rio de Janeiron olympialaisissa kompromissiratkaisun ja antoi lajiliittojen päättää venäläisurheilijoiden osallistumisesta. On mahdollista, että sama ratkaisu olisi käytössä Pyeongchangissa.

KOK:lle asia on vaikea sekä poliittisesti että taloudellisesti.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Dennis Martens

Pelaajillakin luulisi senverran olevan järkeä päässä että kun uutta sopimusta neuvottelee niin vaatisi sinne pykälän jolla pelaaja itse saa päättää osallistuuko olympialaisiin jos siinne saa maaltaan kutsun. Kisojen ajaksi seuran vakuudellinen vastuu siirtyisi kyseiselle maalle ja pelaajalle itselleen. Jos loukkaantuu kisoissa pahasti ja taukoa tulee useita kuukausia olisi taasen seuralla halutessaan purkaa sopimuksensa pelaajan kanssa.
Nykyään seurat päättää ihan kaikesta. Pelaajat on kuin sokeita orjia.