Sunnuntai 21.10.2018

Susijengi matkaa Bulgariaan, haasteena ”tyypillinen bulgarialainen koripallo”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.11.2017 15:17
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Karsinnat Kiinassa 2019 pelattavaan koripallon miesten MM-turnaukseen käynnistyvät tällä viikolla. Suomen Susijengi pelaa avausottelunsa perjantaina Bulgariassa parikymmenentuhannen asukkaan Botevgradissa.

- Bulgaria ei ole helppo vastustaja. He ovat paremmassa asemassa, koska me joudutaan matkustelemaan enemmän. Ensin pelaajamme lennätetään Suomeen ja sitten vierasotteluun Bulgariaan, toteaa Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Kotiavauksessaan ensi maanantaina Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Tshekin.

- Bulgaria pelaa tyypillistä bulgarialaista koripalloa ja Tshekki tyypillistä tshekkiläistä koripalloa. Molemmat ovat meille vaikeita joukkueita. Osaavat heittää ja syöttää palloa. Sieltä päin maaosaa tulevat joukkueet ovat aina vaikeita ja röyhkeitä ja osaavat ikävästi hyödyntää koripallopelin tulkintaa, Dettmann sanoi viitaten legendaksi jääneeseen kommenttiinsa "tyypillisestä makedonialaisesta" koripallosta.

Euroliiga on vaikeuttanut Suomen haastetta peliohjelmallaan. Yhä on epäselvää, saadaanko Petteri Koponen ja Sasu Salin Bulgariaan.

Suomelta puuttuvat myös Gerald Lee jr ja Lauri Markkanen. Jälkimmäisen poissaolo johtuu tietysti NBA-peleistä Chicago Bullsissa. MM-karsintapeleissä Markkanen pääseekin edustamaan Suomea vasta ensi kesänä.

- Sasu ja Petteri ovat paikalla ainakin henkisesti, jos eivät fyysisesti. Leellä on alaraajavamma. Kun Lauri ei pelaa, tulee muutama muutos. Pelataan puolustuksen kautta ja toivottavasti onnistutaan, toteaa Dettmann.

Salinin ja Koposen pelaamisesta ensimmäisissä MM-karsintapeleissä on vielä toivoa.

- Kaikki on mahdollista. Lentoja ei kuitenkaan ole vielä varattu, mutta saahan niitä lippuja suoraan kentältäkin, kun menee vain ostamaan, Dettmann sanoi.

Susijengi pelasi alkusyksyllä EM-turnauksessa Helsingissä erinomaisesti. Suomelle hävisivät Ranska, Puola, Kreikka ja Islanti.

- Kymmenen vuotta sitten oli vain kaksi pelaajaa ammattilaisina Euroopassa. Nyt on kymmenen pelaajaa Euroopassa ja kymmenen pelaajaa Yhdysvalloissa, Dettmann toteaa.

Dettmann muistuttaa kuitenkin Suomen vähäisistä resursseista. Helsingin kaupungilta ei löytynyt Susijengille MM-karsintoja varten edes harjoitteluvuoroja, vaikka EM-kisatunnelmasta tuli paikan päältä hehkutusta sosiaalisessa mediassa jopa Helsingin apulaispormestarilta.

- Pitkäjänteistä työtä on tehty ja ihan kaikkien on sitä vaikea hahmottaa. Joudutaan toimimaan kuitenkin pienillä resursseilla. Odotukset ovat tietysti kovat ja ymmärrän sen. Marginaalit ovat pienet, Detmmann kommentoi.

Suomen, Bulgarian ja Tshekin lisäksi karsintalohkossa pelaa Islanti, jonka Suomi kohtaa helmikuussa vieraissa ja heinäkuussa kotona. Bulgarian Suomi saa vieraakseen helmikuussa ja Tshekkiä vastaan Suomi pelaa vieraissa kesäkuussa.

Lohkon kolme parasta etenee jatkokarsintalohkoon, jonka kolme muuta joukkuetta tulevat lohkosta, jossa pelaavat Bosnia-Hertsegovina, Belgia, Ranska ja Venäjä. Jatkokarsintalohkon kuudesta joukkueesta kolme parasta etenee MM-kisoihin. Alkukarsintalohkojen pisteitä jää jatkokarsinnassa voimaan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: