Tiistai 18.12.2018

Susijengistä tuli koripallopolitiikan uhri, siipirikkoisena Bulgariassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2017 12:24
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Koripalloliitto ilmoitti torstaina Suomen A-maajoukkuepelaajat, jotka matkaavat perjantaina Botevgradissa pelattavaan MM-karsintojen avausotteluun Bulgariaa vastaan. Petteri Koponen ja Sasu Salin eivät ole joukkueessa mukana.

Suomen Susijengille menetys on raju. Ovathan Koponen ja Salin olleet todella merkittävässä roolissa takakentällä Susijengin arvokisamenestyksissä 2011-17.

Koponen ja Salin olisivat kyllä halunneet pelata Bulgariassa. Koposen seura FC Barcelona ja Salinin seura Unicaja Malaga kuitenkin estivät heidän matkansa Euroliigan pelien takia.

Tässä farsissa kyse on koripallopoliittisesta asiasta. Euroliiga ja Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA taistelevat rahasta ja yrittävät kampittaa toisiaan. Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann on todennut useaan otteeseen itse pääasian eli koripallon häviävän moisissa väännöissä.

Bulgaria kiittää Euroliigaa. Maa saa käytännössä jalkeille parhaan joukkueensa. Vieraakseen Bulgaria saa sopivasti ”siipirikkoisen” Suomen.

Salin ja Koponen eivät ole ainoat poissaolijat. Lauri Markkanen ei pääse Bulgariaan NBA-velvoitteidensa takia. Gerald Lee jr on sivussa alaraajavamman takia.

Susijengin tämän vuoden EM-turnauspelaajista Bulgariaan matkaavat Mikko Koivisto, Shawn Huff, Tuukka Kotti, Matti Nuutinen, Carl Lindbom, Jamar Wilson sekä Erik Murphy. Joukkueen pelaajista arvokisakokemusta on myös 2013 ja 2015 EM-kisoissa pelanneella Roope Ahosella. Muut Bulgariaan lähtijät ovat Antti Kanervo, Alexander Madsen, Antto Nikkarinen, Anton Odabasi, Ilari Seppälä sekä Juho Nenonen.

Suomen pelitapa perustuu kaukoheittovoimaan. Kun Koponen ja Salin ovat poissa, saavat Koivisto, Wilson ja Kanervo runsaasti vastuuta.

Dettmann totesi syyskuussa Istanbulissa EM-kisojen Italia-ottelun tappion jälkeen suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluvan kaikkien mörköjen tuominen esille, kun tiedusteltiin odotettavissa olleen Euroliiga-farssin aiheuttaman siipirikkoisuuden vaikutuksia. Dettmann sanoi sarkastisesti, että suomalaisessa kansanluonteessa pessimisti ei pety.

Bulgariassa mitataankin Suomen materiaalin leveyttä ja suomalaispelaajien venymiskykyä. Voitto olisi komea saavutus ja osoittaisi, että suomalaisessa pelaajakehityksessä on menty eteenpäin laajemmalla rintamalla.

Bulgariaan matkaavista Dettmann nimeää perjantain Bulgaria-otteluun 12 pelaajaa. Ottelu käynnistyy Botevgradissa perjantaina klo 19 Suomen aikaa. YLE TV2 lähettää ottelun suorana klo 18:40 alkaen.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: