Keskiviikko 14.11.2018

Olympiaongelma: Venäjä uhataan sulkea, kärähtänyt NHL-tähti yhä olympiamitalisti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2017 12:32
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nicklas Bäckström selittelemässä dopingkäryään Sotshin 2014 olympiakisojen päätöspäivänä
|

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK tekee päätöksensä Venäjän osallistumisoikeudesta Pyeongchangin 2018 talviolympiakisoista parin viikon kuluttua. Maailman antidopingjärjestö Wada suosittelee Venäjän sulkemista olympialaisista, koska Venäjä ei ole tehnyt vaadittavia toimenpiteitä sen jälkeen, kun maan järjestelmällinen dopingohjelma paljastui tutkimusten jälkeen 2016.

KOK on vaikeassa tilanteessa Venäjän laittaessa kovan kovaa vastaan. Venäjä ei suostu mahdolliseen kompromissiratkaisuun, että maan urheilijat voisivat osallistua olympialaisiin ilman Venäjän kansallistunnuksia, jos kykenevät osoittamaan puhtautensa. Venäjällä puuhataankin lakia, jossa Venäjän johtaman KHL-jääkiekkoliigan pelaajien osallistuminen olympialaisiin pyritään estämään.

Pyeongchangin olympiakisojen jääkiekkoturnaus olisi ilman KHL:ää täydellinen farssi. Jo NHL:n poissaolo turnauksesta romahduttaa turnauksen urheilullista arvoa pahasti.

Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 KOK laittoi vastuun lajiliitoille. Esimerkiksi yleisurheilussa venäläiset eivät saaneet kilpailla Venäjän lipun alla, mutta monissa muissa lajeissa venäläiset pääsivät mukaan kansallistunnuksillaan.

Vastaava lajiliittokohtainen ratkaisu olisi varmasti paras Pyeongchangin kisojen kannalta, koska kaikissa lajeissa venäläiset eivät ole kärynneet. Venäjän jääkiekkoilijat eivät ole kärähtäneet dopingista, joten heidän sulkemisensa olympialaisista olisi oikeusmurha. Taistelussa puhtaan urheilun puolesta otettaisiin taka-askelia.

Kollektiivisella rankaisemisella tuskin voitetaan mitään. Itse jääkiekko häviäisi kyllä ja paljon ja KOK sekä Wadakin saisivat niskoilleen kielteistä julkisuutta.

Sotshin olympiakisoissa positiivisen dopingnäytteen antoivat jääkiekkoilijoista Latvian Ralfs Freibergs ja Vitalijs Pavlovs sekä Ruotsin NHL-tähti Nicklas Bäckström. Jääkiekkoturnaus päättyi surkuhupaisaan lehdistötilaisuuteen, jossa Bäckströmin seliteltiin kärynneen pseudoefedriinistä Zyrtec-D -allergialääkkeen takia.

Selitys ei ollut uskottava. Bäckströmin olisi pitänyt ottaa ennen ottelua neljä Zyrtec-D -pilleriä, jotta olisi sen takia kärähtänyt sen takia pseudoefedriinistä. Hän tuskin olisi nauttinut neljää pilleriä, koska niin suurella annoksella on väsyttävä vaikutus.

Bäckström pääsi pälkähästä ja sai pitää olympiahopeansa. Erikoiseen päätökseen vaikutti sekin, että Kansainvälinen Olympiakomitea oli vielä toiveikas, että NHL päästäisi pelaajansa 2018 talviolympiakisoihin.

Bäckströmin tapauksen jälkeen olisi irvokasta, jos Venäjän joukkue ei saisi pelata olympiajääkiekkoa, mutta Bäckström pysyisi kärystään huolimatta olympiamitalistina.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: