Lauantai 25.5.2019

Tuleeko Suomesta enää uusia F1-kuskeja?

Luotu: 
4.12.2017 23:29
  • Kuva: AKK Motorsports / Autotoday
    Kuva
|

Suomessa on 1980-luvulta lähtien käyty keskustelua, tuleeko Suomesta enää uusia F1-kuljettajia. Keke Rosbergin lopetettua uransa 1986, ajettiin kaksi F1-kautta ilman suomalaisia. Jyrki Järvilehto nousi F1-sarjaan kuitenkin 1989, Mika Häkkinen 1991 ja Mika Salo 1994.

Häkkisen ja Salon aikaan seuraavan sukupolven mahdollisuuksista oltiin huolestuneita, mutta yllättäen Kimi Räikkönen nousi F1-sarjaan 2001 ja loppu on historiaa. Heikki Kovalainen debytoi F1-sarjassa 2007 ja Valtteri Bottas 2013.

Räikköselle kausi 2018 on F1:ssä mahdollisesti viimeinen Ferrari-sopimuksen ollessa vuoden kuluttua katkolla. Myöskin Bottaksella on Mercedeksen kanssa vain yksivuotinen jatkosopimus.

Uhkakuvia on aina ilmoilla, mutta toisaalta voisi olla positiivinenkin. 18-vuotias Niko Kari ajoi tänä vuonna kilpaa GP3-sarjassa ja onnistui voittamaan toissa viikonloppuna Abu Dhabissa.

- Kokonaisuudessaan tämä oli ihan ok kausi. Onnistumisiakin tuli, vaikka alkukaudesta auton kanssa sinuiksi pääsemisen kanssa oli vähän tekemistä. Opin kuitenkin koko ajan paremmin ja paremmin sarjan saloja, ja tuloksiakin rupesi tulemaan, Kari summaa tiedotteessaan kilpailuvuotensa.

Menestys alemmissa luokissa on edistänyt urakehitystä ja vuosittain Kari on noussut luokkaa ylemmäksi. Ensi vuonna Kari haluaa jatkaa kuitenkin GP3-sarjassa, jossa kisasi tänä vuonna juniorina.

- GP3-sarjassa jatkaminen myös ensi vuonna on ykkösvaihtoehto. Tekisi hyvää olla kerrankin toinen vuosi tutuissa kuvioissa, jolloin ei tarvitsisi keskittyä kaiken uudelleen opetteluun, vaan pääsisin haastamaan kaikkia alusta alkaen. Teemme kovasti töitä saadaksemme ensi kauden kuviot nopeasti selville.

Parhaillaan Kari etsii itselleen uutta työpaikkaa. Arden-talli ilmoitti elokuussa tylysti, ettei Kari jatka tallissa ensi vuonna.

Abu Dhabin voiton myötä Karilla lienee kuitenkin kysyntää GP3:een. Kari on vasta 18-vuotias kehittyvä kyky, eikä toivoa ole menetetty.

Viimeksi F1-kisa vietiin läpi ilman suomalaiskuskeja Unkarissa 1994. Mika Häkkinen oli silloin ajokiellossa ja Jyrki Järvilehto sivussa fyysisten syiden takia niskan oltua kipeä talven testionnettomuuden jäljiltä.

Kari on tällä hetkellä suomalaisista vahvin ehdokas jatkamaan suomalaisten kisaputkea, kun Räikkönen ja Bottas ovat F1:stä poistuneet.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit