Torstai 27.6.2019

Nöyryytetty Venäjä olympiajääkiekkoon, ”nostalgiaa” 26 vuoden takaa

Luotu: 
7.12.2017 11:18
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK sulki Venäjän Pyeongchangin 2018 talviolympiakisoista maan dopinghuijauksien takia. Venäläisurheilijat ja joukkueet saavat kuitenkin osallistua olympialaisiin ilman kansallistunnuksia, jos kykenevät osoittamaan puhtautensa.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona, ettei Venäjä boikotoi olympialaisia. Venäjän jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Oleg Znarok puolestaan sanoi, että Venäjä osallistuu olympiajääkiekkoon ja pyrkii myös pelaamaan siellä ”Venäjän värisissä” peliasuissa, vaikka kansallistunnuksia ei saakaan käyttää.

Myös spekulointi KHL-liigan kisaboikotista voidaan unohtaa. KHL on pitämässä olympiataukonsa suunnitellusti ja päästää pelaajansa olympialaisiin.

Venäjä pelaa olympiajääkiekossa olympialipun alla. Jos venäläispelaajien joukkue voittaa kultaa, soitetaan palkintojenjaossa olympiahymni.

Itse asiassa venäläisjoukkue ei pelaa jääkiekkoa olympialaisissa ilman kansallistunnuksia ensimmäistä kertaa. ”Ennakkotapaus” on tiedossa 26 vuoden takaa.

Albertvillen olympiakisojen avajaiset pidettiin helmikuussa 1992 vain seitsemän viikkoa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Entisillä neuvostotasavalloille ei Baltian maita lukuun ottamatta ollut omia olympiajoukkueita ja ne osallistuivatkin olympialaisiin ”entisenä Neuvostoliittona” joukkueen nimen oltua Unified Team eli ”Yhdistynyt Joukkue”. Suomessa joukkuetta kutsuttiin Itsenäisten Valtioiden Yhteisön mukaan IVY:ksi.

Yhdistyneen Joukkueen tunnuksena oli olympialippu. Kansallislauluna oli olympiahymni.

Jääkiekossa Yhdistynyt Joukkue pelasi Neuvostoliiton punavalkoisissa peliasuissa, mutta CCCP-tekstit ja vaakunat oli vain otettu pois. Muuten eroa ei ollut komennonkin oltua tuttua neuvostoarmeijan kuria. Viktor Tihonovin valmentama Yhdistynyt Joukkue voitti olympiakultaa.

Albertvillen kisat oli Tihonovin ja neuvostokiekon viimeinen tähtihetki. Vuoden 1992 talviolympiakisoja voisi pitää neuvostojääkiekon jäähyväisinä ja erään aikakauden päätöksenä. Turnauksen jälkeen lähes koko Yhdistynyt Joukkue suuntasi NHL:ään, missä moni Albertvillen kultamitalisteista pelasikin loisteliaan uran.

Venäjän maajoukkuejääkiekko palasi kukoistukseensa Vladimir Putinin valtakaudella. Pyeongchangissa 26 vuotta Albertvillen kisojen jälkeen venäläispelaajien joukkue on ehdottomasti suurin kultasuosikki, koska NHL ei päästä pelaajiaan olympialaisiin. Itse asiassa jääkiekon asetelmat palaavat 26 vuoden taakse ainakin yhden turnauksen ajaksi.

Kaiken lisäksi Venäjä pelaa ”nostalgisesti” olympialipun alla ilman kansallistunnuksia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: