Tiistai 22.1.2019

Vuosi vaihtui, tuli ”karmea garmisch-partenkirchen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.1.2018 17:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Aikoinaan suomalaisia nauratti Keski-Euroopan mäkiviikkoon liittyvä puujalkavitsi, jossa Matti Nykänen kertoi juoneensa niin paljon bischofshofenia, että siitä seurasi karmea garmisch-partenkirchen, josta lentäisi pian oberstdorfit. Nyt 2018 Matin kulta-ajat ovat kaukana menneisyydessä. Jäljellä onkin enää suomalaisen mäkihypyn kulta-aikojen jälkeinen ”karmea garmisch-partenkirchen”.

Aikoinaan Garmisch-Partenkirchenin mäkiviikon uudenvuodenpäivänkisa oli perhetraditio, joka veti tv-ruutujen ääreen vähintään miljoona suomalaista. Vaan eipä ole enää. Tämän vuosituhannen puolella syntyneistä suomalaisista toiset eivät tiedä mitään koko Keski-Euroopan mäkiviikosta.

Eipä suomalaisittain Garmischin kisassa ollut tänä vuonna paljoa katseltavaakaan. Uudenvuodenaaton karsinnan läpäisi ainoana suomalaisena Antti Aalto. Varsinaisessa kilpailussa Aalto oli toiseksi viimeinen eli 49:s. Hän hävisi 110 metrin siivullaan kärjelle 39,4 pisteellä pisimmän hypyn kannettua 136 metriä.

Itävaltalaisen Andreas Mitterin valmentama Suomen A-maajoukkue ei ole tällä kaudella onnistunut kuromaan kärjen etumatkaa umpeen. Päinvastoin. Kärki näyttää karkaavan suomalaisilta yhä kauemmaksi.

Mäkiviikolla maailman huiput alkavat olla huippukunnossaan. Ero suomalaisiin näyttää entistä suuremmalta. Se kertoo karua kieltään suomalaisen mäkiurheilun tilasta.

Garmischin kisan voitton liiteli puolalainen olympiavoittaja Kamil Stoch, joka oli ykkönen myös avauskisassa Oberstdorfissa. Maailmancupia johtava Saksan Richard Freitag sai tyytyä kakkostilaan.

Freitag tarjoaa nostalgiaa kaipaaville suomalaisille sentään jotain. Hänen viiksensä muistuttavat Matti Nykäsen legendaarisen kilpakumppanin Jens Weissflogin 1980- ja 90-lukujen viiksimuotia. Weissflog tunnettiin viiksistä sekä DDR:n että yhdistyneen Saksan edustajana.

Nostalgiaa oli myös Eurosportin tv-lähetyksessä. Hannu-Pekka ”Hoopi” Hänninen jäi YLE:ltä eläkkeelle, mutta jatkaa mäkiselostuksia Eurosportilla.

Tv-katsojista jotkut odottivat Hoopilta legendaarista lausahdusta ”onnistuessaan pitkien hyppyjen mies”. Valitettavasti sitä ei tällä kerralla kuultu.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit