Tiistai 22.1.2019

Taas epäonnistuminen, miten suomalainen jääkiekko oikein voi?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2018 13:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen 3-4 -tappio nuorten MM-kisojen puolivälieräottelussa Tshekille rankkarikisan päätteeksi oli shokki. Miten Suomi saattoi hävitä, vaikka loi valtavasti enemmän maalipaikkoja kuin vastustaja?

- Viimeistelyssä pitää olla huolellisempi. Ei pelejä voi voittaa, jos ampuu 60 kutia ja tekee kolme maalia. Pelasimme tämän ottelun tosi hyvin. Meidän olisi pitänyt voittaa, hyökkääjä Kristian Vesalainen harmitteli Jääkiekkoliiton Leijonat.fi -sivustolla.

Vesalaisen mukaan jälkiviisaus on helppoa.

- Katsomosta käsin voi sanoa, että pitäisi vetää tai syöttää, mutta ne ratkaisut tulevat selkäytimestä. Ei sitä hirveästi mieti, mitä tekee. Totta kai voi laukoa enemmän, Vesalainen totesi.

Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas painotti Vesalaisen tavoin Suomen kaatuneen heikkoon viimeistelyyn.

- Meillä oli huippupaikkoja. Siitä voimme puhua, pitäisikö pelaajien vetojen olla parempia, mutta maalinteosta tämä oli tänään kiinni. Marginaalit kansainvälisessä jääkiekossa ovat pienet, Ahokas sanoi Leijonat.fi:n mukaan.

Suomi lähti turnaukseen mitalisuosikkina. Olihan joukkueessa seitsemän NHL:n ykköskierroksen varausta. Ahokas painotti, että kärkipelaajien työmoraali ja sitoutuminen olivat hyvällä tasolla, eikä turnaus lässähtänyt siitä syystä.

Viime vuodesta mentiin tietysti eteenpäin. Silloin Suomi jäi U20 MM-kisoissa karsintasarjaan. Sijoitus oli 2017 yhdeksäs ja 2018 kuudes.

Suomalainen jääkiekko on mennyt Tshekkiin verrattuna valtavasti eteenpäin, vaikka Tshekki tiistaina voittikin. Ensi kertaa mitalipeleihin 13 vuoteen edennyt Tshekki joutui Suomea vastaan turvautumaan vastahyökkäyspeliin. Pelin luonne muistutti miesten MM-kisojen Suomen ottelua esimerkiksi Latviaa, Valko-Venäjää tai Ranskaa vastaan.

Alkusarjassa Suomi hävisi Kanadalle ja Yhdysvalloille ”ajettuaan miinaan”. Suomi lähti hyökkäyksiin liian nopeasti. Yksi syöttö pakilta pakille lisää olisi voinut johtaa toisenlaiseen lopputulokseen.

Tshekki-ottelussa Suomi loi kuitenkin riittävästi laadukkaita maalipaikkoja. Maalinteko on itseluottamuspeli ja ongelmat olivat varmasti henkisellä puolella.

Vaikka Suomi on epäonnistunut U20-kisoissa kahdesti peräkkäin, voi suomalainen pelaajakehitys erittäin hyvin. Siitä on todisteena kolmen kisojen mitaliputki alle 18-vuotiaiden kisoissa sekä viime kesän NHL-draftin kuusi ykkösvarausta.

U20-kisoissa valmennusjohto on epäonnistunut kaksi kertaa peräkkäin. Tosin Ahokas ei tänä vuonna yhtä pahasti kuin Jukka Rautakorpi vuosi sitten.

Ahokas muistutti kansainvälisen jääkiekon pienistä marginaaleista. On hyvä muistaa, että jos Suomella olisi käynyt Tshekki-ottelun maalipaikoissaan hitusen parempi tuuri, hehkutettaisiin Suomessa nyt torstain välieräottelua Kanadaa vastaan. Ahokas ja Nuoret Leijonat olisivat sankareita.

Suomen heikoin osa-alue turnauksessa oli maalinteon ohella maalivahtipeli. Ukko-Pekka Luukkonen otti toki hyviä koppeja, mutta päästi myös liian monta helppoa maalia.

Luukkonen joutui MM-kisoihin Mestiksestä. Parempaa maalivahtia Suomella ei tässä ikäluokassa ollut käytössään.

Suomen maalivahtikehitys ei ole tuottanut viime vuosina toivottuja tuloksia. Jääkiekkoliitossa ongelma on kyllä tiedostettu.

Jaa artikkeli: