Perjantai 22.2.2019

Kanadalta puuttuu olympialaisista viitisensataa parasta pelaajaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.1.2018 11:35
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Jääkiekon emämaa Kanada olisi ollut Pyeongchangin olympiakisoissa Etelä-Koreassa selkeä kultamitalisuosikki, jos NHL olisi päästänyt pelaajansa kisoihin. NHL kuitenkin boikotoi kisoja, joten pelaajavalinnoistaan Kanada joutui jättämään pois viitisensataa parempaa pelaajaa kuin olympialaisiin valittiin.

Kanadan 25:stä olympiapelaajasta 22 pelaa KHL:ssä ja Euroopan liigoissa. NHL-kokemusta on 23:lla pelaajalla. Vain puolustajat Chris Lee ja Mat Robinson eivät Kanadan joukkueesta ole pelanneet NHL:ssä.

Kanadan joukkue ei ole huono, mutta ei turnauksen suurin suosikkikaan. Olympialaisia edeltäneissä harjoitusturnauksessa Kanada ei ole vakuuttanut.

Olympiavalinta on Kanadan pelaajille uran huipennus. Kotimaassaan Kanadassa he saavat muutaman viikon ajan jopa suurempaa julkisuutta kuin NHL-jääkiekko voisi tarjota. Uran eteen tehty kova työ palkitaan.

Silti voisi kysyä, miksi Kanada joutuu pelaamaan olympialaisissa tällaisella joukkueella? Eikö NHL:lle olisi ollut hyödyllistä lähettää pelaajiaan Aasiaan, missä kisoja televisioidaan esimerkiksi yli miljardille kiinalaiselle parhaaseen katseluaikaan?

Päätöksestä vastasivat NHL:n seuraomistajat, joiden suulla NHL-pomot Gary Bettman ja Bill Daly puhuvat. Seuraomistajat eivät pitäneet siitä, ettei Kansainvälinen Olympiakomitea halunnut maksaa NHL-pelaajien vakuutusmaksuja, eikä heille kelvannut, että Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF olisi ne maksanut. Lisäksi boikottipäätökseen vaikuttivat seuraomistajien erimielisyydet NHL:n pelaajayhdistyksen välillä olympialaisten ollessa hyvä kiristyskeino tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa.

- Suurin osa NHL:n omistajista ei välttämättä edes ymmärrä, mistä olympiakisoissa on kysymys. Eikä niitä kauheasti edes se varmasti kiinnosta, arvioi valmentajalegenda ja pitkän linjan kiekkovaikuttaja Alpo Suhonen Sport Contentille.

NHL-seurojen omistajista valtaosa ei ole laji-ihmisiä. Seuraprojekti on toisille egotrippi ja toisille keino markkinoida omia bisneksiään kotimarkkinoilla. Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuoliset markkinat eivät seuraomistajia juuri kiinnosta.

- Ammattiurheilun kaupallistuminen, bisnesprojekti, joka tässä on ollut menossa jo kauan, niin siinä on omat erittäin hyvät puolensa median, fanien ja sponsoreiden suhteen, mutta myös omat haittapuolensa. Jos kaikki johto on puhtaasti sellaisten ihmisten käsissä, joilla ei tämän lajin tuntemus ja tieto siitä, mitä se vaatii kehittymiseen, ole hallussa, on tilanne vaikea, kommentoi Suhonen.

Kanadan jääkiekon olympiajoukkue Pyeongchangissa 2018:

Maalivahdit:
Justin Peters, Kölner Haie
Kevin Poulin, Medvescak Zagreb
Ben Scrivens, Salavat Julajev Ufa

Puolustajat
Stefan Elliott, HV71
Chay Genoway, Lada Toljatti
Cody Goloubef, Stockton Heat
Marc-André Gragnani, Dynamo Minsk
Chris Lee, Metallurg Magnitogorsk
Maxim Noreau, SC Bern
Mat Robinson, TsSKA Moskova
Karl Stollery, Dinamo Riika

Hyökkääjät
Rene Bourque, Djurgårdens IF
Gilbert Brulé, Kunlun Red Star
Andrew Ebbett, SC Bern
Quinton Howden, Dynamo MInsk
Chris Kelly, Belleville Senators
Rob Klinkhammer, Ak Bars Kazan
Brandon Kozun, Lokomotiv Jaroslavl
Maxim Lapierre, HC Lugano
Eric O’Dell, HK Sotshi
Mason Raymond, SC Bern
Derek Roy, Linköping HC
Christian Thomas, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
Linden Vey, Barys Astana
Wojtek Wolski, Metallurg Magnitogorsk

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: