Tiistai 22.1.2019

EM-koris oli Suomessa menestys, kannattaa järjestää uudelleen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2018 15:10
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Helsingissä viime syyskuussa järjestetty koripallon EM-kisojen alkulohko tuotti taloudellisesti voittoa niin Koripalloliitolle kuin Helsingin talousalueelle. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.

Lisäksi kisat generoivat tutkimuksen mukaan kaksi miljoonaa euroa muualle Suomeen. Kisoista eniten hyötyivät hotelli- ja ravintola-alat, joilta molemmilta ostettiin tutkimuksen mukaan 12,4 miljoonalla eurolla. Vähittäistavarakauppa oli listauksen kolmas 6,1 miljoonalla eurolla.

Koripalloliitto ilmoitti jo aiemmin, että turnauksesta jäätiin noin 600 000 euron edestä plussan puolelle. Suomalaisia turnaus kiinnosti. Katsomot täyttyivät Suomen otteluissa ja Suomen koripallomaajoukkue teki kisoissa uuden katsojaennätyksensä, kun Susijengin Kreikka-ottelua seurasi paikan päällä 12 327 katsojaa.

Susijengi menestyi turnauksessa yli odotusten voitettuaan Helsingissä Ranskan, Puolan, Kreikan ja Islannin. Euroopan mestaruuden voittaneelle Slovenialle Suomi hävisi niukasti.

Jatkopeleissä Istanbulissa Suomelle tuli noutaja ensimmäisellä kierroksella. Italiaa vastaan Susijengin peli ei kulkenut siihen malliin kuin Helsingin otteluissa oli mennyt. Fanaattinen kotiyleisö puuttui.

Euroopan Koripalloliitto FIBA Europe muutti muutama vuosi sitten käytäntöjään ja päätti jakaa EM-turnauksen useamman maan kesken. Päätös on tuottanut hyviä tuloksia, koska useamman kisaisännän myötä väkeä saadaan katsomoon enemmän.

Jatkossa koripallon EM-turnaus järjestetään vain joka neljäs vuosi, mutta on täysin mahdollista, että Suomi voisi järjestää EM-kisoja jo ensi vuosikymmenellä.

Mahdollisesti Suomi voisi hakea MM-kisojakin. Vuonna 2023 MM-turnauksen järjestävät jaetusti Japani, Indonesia ja Filippiinit. Eurooppaankin on odotettavissa jaettuja kisahankkeita ja Suomen kisaisännyys voisi saada tukea. Suomi ja Baltian maat voisivat järjestää kisat vaikka yhdessä.

Jaa artikkeli: