Perjantai 22.2.2019

Iivo Niskanen hiihti testimielessä – Hyytyi pahasti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.2.2018 11:48
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Iivo Niskasen 19:s tila Pyeongchangin olympiakisojen yhdistelmähiihdossa ei vastannut ennakko-odotuksia. Kyse ei ollut kuitenkaan hänen päämatkastaan. Niskanen haki tuntumaa 50 kilometriä varten ja veti perinteisen osuuden kovaa kokeillen riskitaktiikkaa.

- Se oli all in, mutta ei vaan tullut riittävää eroa. Olisi pitänyt jatkaa vaan koko ajan, jos olisi vetänyt täysiä kaksi kiekkaa. Mutta sitä eroa ei vaan kasvanut sillä lailla. Ainoa mahdollisuus olisi ollut, että kaksi tai kolme hiihtäjää olisi tullut mukaan ja vetänyt kovaa, Niskanen sanoi.

Niskasen mukaan sijoitus olisi varmasti ollut aivan toinen, jos hän ei olisi rykäissyt.

- Ei sijoitus ollut semmoinen kuin haluttiin, mutta se oli riski. Jos ei ota riskiä, muu on vain jossittelua. Tänään taktiikka oli tommoinen, mutta se ei ollut hyvä taktiikka. Paremman sijoituksen olisin ottanut, jos en olisi vetänyt metriäkään missään vaiheessa.

Lopussa Niskaselta loppuivat voimat.

- Sitten kun selkäranka katkeaa, se katkeaa. Kun energia loppuu lihaksista, eikä ole enää voimaa, ei ollut mitään mahdollisuuksia pysyä siinä. Sellaisia kavereita tuli ohi, joille ei hyvässä kunnossa pitäisi hävitä, hän sanoi.

30 kilometrin yhdistelmäkisa antoi joka tapauksessa arvokasta oppia päämatkaa 50 kilometriä varten.

- Vähän matkaa jaksaa hiihtää, jos tämä kisa jotain kertoo. Se oli tarkoitus kokeilla taktiikkaa 50 kilometriä varten, selvensi Niskanen.

Matti Heikkisellä ei kulkenut Pyeongchangin olympiakisoissa yhdistelmähiihdossa varsinkaan perinteisellä. Heikkisen sijoitus oli 30 kilometrin kisassa 21:s.

- Ei siinä tapahtunut riittävästi. Ei sitä huonoa kuntoa selittämällä paranneta. Vapaa oli paljon parempaa, mutta ero oli kasvanut liian suureksi siinä vaiheessa. Hiihdin sen, minkä pystyin ja sillä selvä, Heikkinen summasi suoritustaan.

Heikkinen ei selitellyt olosuhteilla. Hän painotti, että vikaa oli hiihtäjässä.

Kisat kuitenkin jatkuvat. Heikkinen hiihtää Pyeongchangissa vielä monta matkaa.

- Nöyrästi ja maltilla pitää tehdä asioita, eikä pidä provosoitua. Nyt mennään seuraavaa kilpailua kohtaan. Kyllä tähän ikään mennessä olen optimisti. Elämästä tulee vaikeata, jos kääntyy pessimistiksi, hän totesi.

Norja otti kolmoisvoiton. Kultamitalin voittanut Simen Hegstad Krüger kaatui alussa, mutta voitti.

- Norjalainen. Jos Lasse Viren olisi norjalainen, hän olisi varmaan toi. En olisi millään uskonut, kun se hiihti musta ohi toisella kierroksella, että hän olisi päivän voittaja. Erittäin jäätävä suoritus, kun siihen pystyy, Heikkinen sanoi voittajasta.

Hopeaa saavutti Martin Johnsrud Sundby. Hans Christer Holund oli pronssilla.

Lari Lehtosen sijoitus oli 33:s ja Perttu Hyvärisen 41:s.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Kauppinen

Jo alussa näki ettei Niskanen halunnut voittaa koska jo alussa lähti tuulen halkojaksi, jos malttoi pysyä ryhmän takana niin olisi ollut varmasti kympin sakissa. Vaikka alussa olisi saanut rakoa syntymään niin iso porukka olisi yksin hiihtävän saanut kiinni. Lopussa, jos voimia on niin silloin on nykäyksen paikka joka voi tehota, niin kuin nyt kävi. Niskanen on paremminkin väliaika hiihtäjä, jossa voi itse määritellä vauhdin.