Lauantai 19.1.2019

Mitalisti Enni Rukajärvi ei teeskennellyt - Piti kisaa farssina

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2018 08:55
  • Kuva: Alma Media / Jussi Leinonen
    Kuva
|

Pyeongchangissa lumilautailun olympiapronssille laskenut Enni Rukajärvi voitti toisen olympiamitalinsa Sotshin hiopeansa jatkoksi. Pyeongchangissa Rukajärvi koki uransa haastavimman kilpailunsa. Ei urheilullisen tason, vaan karmeiden olosuhteiden takia.

Ensimmäisellä laskulla Rukajärvi kaatui hypyssään. Hän loukkasi itseään.

- Tärähti vähän päässä ja iskin leuan varmaan polveen, kun se on aika kipeä ja puraisin vähän kielen sivusta, Rukajärvi kertoi.

Lääkäri antoi luvan jatkaa kisaa.

- Alhaalla meidän lääkäri katsoi, että leuat on kunnossa. Ei ollut mitään siinä.

Rukajärvi harkitsi vakavasti, ettei olisi laskenut ollenkaan.

- Kattelin sitä touhua siinä, että monilla tytöillä tuli kaikenlaisia pannuja siinä tuulen takia. Itselläni ekalla laskulla kaikissa hyppyreissä otti tuuli siellä ilmassa paljon pahemmin, mitä harjoituksissa kertaakaan. Siitä tuli kuva, että voi sattua ihan mitä vaan, jos huonompi tuuli kokonaan. Mietin vahvasti, että en olisi laskenut, hän kertoi.

Mieli onneksi muuttui ja tuloksena oli olympiamitali.

- Se muutti mielen, että kaikki muut kaikista kaatumisista huolimatta yritti painaa siellä loppuun asti. Ne reilit jäivät ekalta laskulta aika pahasti hampaankoloon. Reilien jälkeen tuntui ihan hyvälle ja katsoin, että kun pääsee hyppyreistä yli, niin ihan hyvä tulee.

Kilpailijat eivät keskustelleet järjestäjien kisan aikana kisan peruuttamisesta.

- Kun kisa aloitettiin, sitä keskustelua ei enää käyty. Keskustelua käytiin ennen harjoituksia. Tuuli ei ollut niin paha niissä harjoituksissa. Tuuli paheni ennen kisaa ja tuli tosi puuskittaiseksi, Rukajärvi sanoi.

Rukajärvi ei ollut koskaan laskenut niin pahoissa olosuhteissa.

- On monesti laskettu tuulisia kisoja, mutta silloin tuuli on tullut samasta suunnasta ja ollut koko ajan melkein yhtä vahva. Ei ole ollut tuommoinen pyörivä.

- Oli viirejä ja yritin katsoa niitä laskun aikana. Mutta välillä toinen viiri osoitti toiseen ja toinen toiseen suuntaan. Oli vähän vaikea tulkita. Tavallisesti olen hyvä tulkitsemaan vauhteja, mutta nyt oli ensimmäinen kerta, että ei tästä ota selvää, Rukajärvi jatkoi.

Rukajärvi oli eri mieltä kuin kultamitalisti Jamie Anderson, joka katsoi, että kisan laskeminen oli ok.

- Kyllä näin suomalaisena on ihan rehellinen. Vaikka mitali tuli, ja olen siitä tosi onnellinen ja näin, niin kyllähän tuolla taitoa vaadittiin. Kokemus siihen vaikutti. Mutta oli toi vaarallista, eikä kisaa olisi pitänyt laskea.

Anderson pääsi laskemaan ensimmäisellä kierroksella parempaan tuulirakoon ja voitti kultaa.

- Sillä kävi tuuri myös sen tuulen kanssa. Ei sattunut niin pahaa tuulta sille laskulle. Pääsi ihan ok niistä hyppyreistä. Siitäkin oli vähän kiinni tänään, Rukajärvi sanoi.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit