Maanantai 17.12.2018

Mäkikotkien olympiaurakka ei päättynyt mahalaskuun

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.2.2018 19:16
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Suomen mäkihyppy on saanut kovaa julkista ruoskintaa Pyeongchangin olympiakisojen aikana. Sosiaalisessa mediassa suomalaismäkikotkia on haukuttu kisaturisteiksi, jotka olisi pitänyt jättää kotiin.

Kriteerinä olympiavalinnalle oli mahdollisuus sijoittua joukkuekisassa kahdeksan joukkoon. Se tavoite mäkikotkilla Pyeongchangissa myös täyttyi, sillä Suomi oli mäkikilpailut näissä kisoissa päättäneessä joukkuemäessä kahdeksas. Paikka tuli toiselle kierrokselle.

Suomen joukkueessa hyppäsivät Janne Ahonen, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä ja Antti Aalto. Ahonen, 40, leiskautti suomalaiskotkista pisimmät siivut.

Ahonen oli myös paras suomalainen suurmäessä. Hän oli 28:s ja pääsi siinä kisassa ainoassa suomalaisena toiselle kierrokselle. Normaalimäessä, jossa kaikki suomalaiset jäivät ensimmäiselle kierrokselle, Alamommo päihitti Ahosen.

Henkilökohtaisissa kisoissa parhaan suomalaissijoituksen saavutti Julia Kykkänen. Hän oli naisten kisassa 23:s.

Tulevina vuosina on mietittävä vakavasti kysymystä, mitä suomalaisen mäkihypyn pelastamiseksi voitaisiin tehdä? Päävalmentaja Andreas Mitter ei ole onnistunut viemään suomalaista mäkihyppyä nousuun.

Mitterin ongelmana on, että harrastajista ja rahasta on pulaa. Kuusi maata, Norja, Saksa, Slovenia, Japani, Puola ja Itävalta ovat karanneet kauaksi. Silti olisi hyvä miettiä, onko ulkomaiselle valmentajalle tarvetta, jos touhu ei yhtään edisty.

Edellä mainittujen mäkihypyn suurmaiden lisäksi Suomen edelle sijoittui joukkuekisassa venäläisurheilijoiden joukkue. Suomea heikompia olivat Yhdysvallat, Tshekki, Italia ja Etelä-Korea.

Kultaa voitti Norja. Norjalaisjoukkueen hyppääjistä Robert Johansson voitti Pyeongchangissa joukkuekullan lisäksi kaksi pronssia henkilökohtaisissa kisoissa.

Saksa oli joukkuekisassa hopealla ja Puola pronssilla. Saksan Andreas Wellinger voitti Pyeongchangissa myös normaalimäen kultaa ja suurmäen hopeaa. Puolan Kamil Stoch voitti suurmäen kullan.

Stoch ei onnistunut nousemaan mäkihistoriassa olympiakultien kärkeen. Matti Nykäsellä ja Simon Ammannilla on neljä kultaa ja Stochilla kolme.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: