Maanantai 10.12.2018

Naisleijonat mitaleille ilman apurahojakin – Miesleijonilta perusnäyte ongelmista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.2.2018 09:03
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Suomi saavutti jääkiekkomitalin neljänsissä perättäisissä olympiakisoissa Naisleijonien voitettua Pyeongchangin pronssiottelussa OAR:n eli Venäjän olympiaurheilijat 3-2. Mitaleille Naisleijonat ylsivät, vaikka kaikille pronssijoukkueen pelaajille ei myönnetty veikkausvoittovaroista 5000 euron apurahaa, joka olisi parantanut harjoittelumahdollisuuksia.

Vaikka taso on yhä kapea, kovenee kilpailun naisten jääkiekossa koko ajan. Pelaajat uhrasivat mitalien eteen valtavasti ja valtaosa täysin amatööripohjalta.

- Kaikki uhraukset, jotka jokainen meistä on tehnyt, ovat sen arvoisia, kommentoi hyökkääjä Susanna Tapani.

Tapani painotti joukkuehengen merkitystä.

- Neljän vuoden matka on tuonut yhtenäisyyttä joukkueeseen. Tunnetaan toisemme hyvin ja ollaan toistemme hyviä ystäviä jään ulkopuolellakin. Sitä kautta pystyy nauttimaan siellä kentälläkin, että pystyy pelaamaan hyvien ystävien kanssa.

Olympiamitalin voittaminen Pekingissä 2022 tulee olemaan kuitenkin haastavaa. Venäjä, Japani ja Kiina tekevät naisten jääkiekkoon kovia panostuksia.

- Toivottavasti mennään taas askel eteenpäin. Kun tuli mitalikin, niin toivottavasti tää auttaa naisten kiekkoa eteenpäin, totesi Tapani.

Apurahojen myöntäminen kaikille naisten maajoukkueen pelaajille olisi Tapanin mukaan askel eteenpäin.

- En tiedä rahoista tarkemmin, mutta toivottavasti saataisiin lisää. Jos on paremmat resurssit, niin on mahdollista voittaa Kanada ja USA.

Miesleijonien osalta Pyeongchangissa puhuttiin mahdollisuudesta olympiakultaankin. Saksaa ja Norjaa vastaan maaleja tulikin, mutta Ruotsia vastaan Leijonat onnistui maalinteossa vain kerran ja ratkaisevassa pudotuspeliottelussa Kanadaa vastaan ei kertaakaan.

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki lateli tutut litaniat pelitavan toimivuudesta, mutta myönsi oleellisen eli tehottomuuden.

- Pelisuunnitelmassa onnistuttiin lähestulkoon täydellisesti. Pelaajat oli tosi sitoutuneita ja pelattiin tosi hyvällä tasolla. Tiedettiin, että nää oli tässä turnauksessa maalin pelejä. Tiedettiin, että täällä piti päästä erinomaiselle tasolle. Siihen me ei sitten pystytty näissä kahdessa pelissä. Tehokkuuteen se lopulta kompastui, Marjamäki sanoi.

Joukkuehenkikin oli Marjamäen mielestä kohdallaan, kuten viime vuoden MM-kisoissa Pariisissa ja Kölnissä.

- Joukkueessa oli erityinen ilmapiiri. Arvostus toisiaan kohtaan oli huikealla tasolla. Mutta unelma oli jossain muualla, kuin että tässä vaiheessa loppuu. Urheilu on tämmöistä. En päivääkään vaihtaisi tästä projektista pois, Marjamäki sanoi.

Kanadaa vastaan Suomi loi maalipaikkoja aivan riittävästi. Laukauksen laatu vain ei ollut riittävällä tasolla.

Nuoret NHL-pelaajat eivät olleet auttamassa Pyeongchangissa. Eeli Tolvasen kanadalaiset pitivät puolivälieräottelussa pimennossa. Leijonien vanhemman kaartin maalintekotaito ei riittänyt.

Suomessa noudatettiin 1990-luvun lopulta vuoteen 2009 valtiovallan lobbaamaa ”Nuori Suomi - Kaikki Pelaa” -filosofiaa. Samalla Suomi antoi pelaajakehityksessä valtavasti tasoitusta.

Pyeongchangin Leijonajoukkueen runko muodostui juniorioppinsa ”Kaikki Pelaa” -vuosina saaneista pelaajista. Leijonien ylivoimaisesti tehokkain pelaaja olympialaisissa oli 18-vuotias Eeli Tolvanen.

Pekingissä 2022 NHL lienee jälleen mukana. Silloin Patrik Laine, Aleksander Barkov, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi alkavat olla parhaassa iässään. Laukauksen laadun ei pitäisi olla enää ongelmana.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erja Mononen

Naisleijonat osoittivat taas mistä suomalainen nainen on tehty. Ei tukea (kipeästi kaivattua) edes Veikkaukselta, mutta sisulla ovat tehneet työtä, omien opintojensa ja töidensä ohessa. No, palkitsihan Jyväskylän kaupunki omat JYPin pelaajansa huikealla 800 euron summalla per nenä, siitähän jääkin paljon käteen verojen jälkeen että saa voita leivän päälle! Mitähän olisivat palkkiot ja tuet olleet jos kysymyksessä olisivat miehet, olipa laji mikä tahansa. Pöyristyttävää! Mutta silti: onnea upea naisleijonat, olette totisesti pronssinne ansainneet...ja kiitos kuuluu myös taustajoukoille, valmentajille ja perheille sekä ystäville, ovat varmaan olleet suurena tukena vuosien työssä.