Maanantai 10.12.2018

Saksan jääkiekkoylläri ei pelkkää sattumaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.2.2018 09:51
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Pyeongchangin miesten olympiajääkiekon merkittävästä yllätyksestä vastasi Saksa voitettuaan puolivälieräottelussa Ruotsin jatkoajalla 4-3. Saksa johti ottelua 2-0 ja 3-1, eikä usko loppunut, vaikka Ruotsi kolmannessa erässä tasoitti pelin.

Saksa oli pitänyt Ruotsia kovilla alkusarjassakin. Silloin Ruotsi voitti 1-0.

Puolivälieräkarsinnassa Saksa pehmitti jatkoajalla Sveitsin 2-1. Kova ottelu ei painanut saksalaisilla jaloissa seuraavana päivänä Ruotsia vastaan.

Saksan hyökkääjä Dominik Kahun arvioi ruotsalaisten hermoilleen. Kahun hämmästeli ruotsalaisten heikkoja syöttöjä ja laittoi sen hermoilun piikkiin.

Kun Ruotsi hävisi Salt Lake Cityn 2002 olympialaisissa Valko-Venäjälle, meni tappio ruotsalaisten ylimielisyyden piikkiin. Nyt siitä tuskin oli kyse. Saksalla on hyvä joukkue, jonka sumputus ja vastahyökkäystaktiikka laittaa Ruotsin tasoisen joukkueen lujille, kun NHL-pelaajat eivät ole mukana.

Saksa selviytyi kahdessa edellisessä MM-turnauksessa puolivälieriin. Viime keväänä Kölnissä Saksa laittoi puolivälieräottelussa Kanadan NHL-tähdet koville. Pyeongchangissa Saksalla on melkein sama joukkue kuin Kölnissä.

Saksasta on viime vuosina tullut muutama kovan luokan NHL-hyökkääjä, kuten Leon Draisaitl ja Tobias Rieder. Pahin lama saksalaisessa jääkiekossa saattaa olla ohitse, mutta silti on liioiteltua väittää, että Saksa olisi tällä menolla nousemassa jääkiekon suurmaiden joukkoon.

Nuorten MM-kisoissa Saksa ei ole A-sarjassa. Saksalaisia varataan NHL:ään edelleen todella vähän.

Saksassa on muutamia kymmeniätuhansia jääkiekkoilijoita. Pelaajamäärän valossa Saksan pitäisi olla huippumaiden tasapäinen haastaja.

Saksan pääsarjan DEL-liigan parhaat pelaajat ovat kuitenkin yhä pohjoisamerikkalaisia. Nuoremmat saksalaispelaajat saavat DEL:ssä aivan liian vähän peliaikaa.

Pyeongchangin voitto Ruotsista saattaa olla saksalaiselle jääkiekolle merkittävä ponnahduslauta. Jääkiekko saa jalkapallomaana tunnetussa Saksassa nyt paljon julkisuutta, mikä voi poikia lisäharrastajiakin. Saksan mitali edistäisi asiaa entisestään.

Saksa kohtaa välieräottelussa perjantaina Kanadan. Toisessa välieräottelussa kohtaavat Tshekki ja OAR eli Venäjän olympiaurheilijat.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: