Maanantai 18.2.2019

Nuoret suomalaiset kovassa nosteessa NHL:ssä – Asialle looginen selitys

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.3.2018 11:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Patrik Laineen maalit ovat varastaneet shown NHL-pelien uutisoinnissa Suomessa. Siinä sivussa muutkin 1990-luvulla syntyneet suomalaishyökkääjät ovat nakuttaneet kovia teholukemia.

Vuoden 2016 Nuorten Leijonien MM-kultajoukkueen kapteeni Mikko Rantanen, 21, syötti tiistaina maalin seuransa Colorado Avalanchen murjoessa vieraissa Minnesota Wildin 5-1. Samalla Rantanen kasvatti kauden pistesaldonsa lukemiin 23+47=70 ja siirtyi suomalaisten NHL-pistepörssin kärkeen ohi Floridan Aleksander Barkovin, jonka tehot ovat 25+44=69.

Rantanen on ensimmäinen 70 pistettä täyteen saanut suomalaispelaaja seitsemään vuoteen. Teemu Selänne oli rikkonut 70 pisteen rajan kaudella 2010-11.

Suomalaisten pistepörssin voitosta taistelee Rantasen ja Barkovin lisäksi tietysti Patrik Laine. Hän saalisti tiistaina syöttöpisteen annettuaan esityön Winnipegin ainoaan maaliin 1-3 -tappiossa vieraissa Nashville Predatorsille. NHL:n maalipörssin voitosta Aleksander Ovetshkinin kanssa taistelevan Laineen kauden tehopisteet ovat 41+24=65.

Suomalaisista kaikkiaan kuusi pelaajaa on rikkonut tällä kaudella NHL:ssä 50 pisteen rajan. Mikael Granlundin tehot ovat 19+38=57, Teuvo Teräväisen 21+35=56 ja Sebastian Ahon 25+30=55.

Granlund edustaa Suomen tehotykeistä ”ikämiesosastoa”. Hän täytti hiljattain 26 vuotta.

Nuorten suomalaispelaajien nousulle maailman kovimmassa kiekkoliigassa on looginen selitys. Jääkiekkoliitto päätti 2009 lopettaa ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -käytäntönsä ja joukkueen sijasta ryhdyttiin valmentamaan yksilöä. Rantanen, Barkov, Aho ja Laine olivat tuolloin kehityksensä kannalta kriittisessä iässä.

Toisena selityksenä nuorten suomalaispelaajien kovalle nosteelle ovat pelit SM-liigassa. Viime vuosina nuoret lupaukset ovat saaneet Liigassa paljon vastuuta, minkä taustalla ei ole ollut jääkiekkopoliittinen linjapäätös, vaan Suomen Liigan jääminen palkkatasossa jälkeen KHL:stä, Sveitsistä ja Ruotsista.

Barkov pelasi 2011-13 Tapparassa, Rantanen 2012-15 TPS:ssä, Aho 2014-16 Kärpissä ja Laine 2014-16 Tapparassa. Viimeisenä Suomen kautenaan kaikki neljä olivat joukkueensa tärkeimpiä hyökkääjiä ja saivat runsaasti vastuuta.

Tulevina vuosina NHL:ssä nähtäneen suomalaispelaajien merkittäviä läpimurtoja lisää. Leijonien olympiajoukkueessa pelanneet Eeli Tolvanen ja Miro Heiskanen nähtäneen tositoimissa NHL:ssä jo ensi kaudella.

Toivoa sopisi, että NHL ja NHL:n pelaajayhdistys pääsisivät sopimukseen olympiakisoista. Oli jo koko jääkiekon kannalta surkea juttu, ettei NHL-pelaajia nähty Pyeongchangin olympiakisoissa.

Suomalainen yhteiskunta tukee juniorijääkiekkoa verovaroin esimerkiksi jäähalleja ylläpitämällä. NHL hyötyy tästä ottamalla parhaat pelaajat itselleen. Olisi kohtuullista, että NHL kerran neljässä vuodessa antaisi suomalaispelaajien edustaa olympiakisoissa Suomea korvauksena suomalaisen yhteiskunnan panostuksista pelaajakehityksessä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: