Tiistai 21.5.2019

KHL uudistuu – Joukkueita ulos

Luotu: 
28.3.2018 13:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Jääkiekon KHL-liiga tiedotti keskiviikkona ensi kauden uudistuksistaan. Joukkuemäärä putoaa 25:een ja runkosarjassa pelataan jälleen 60 kierrosta.

Jugra Hanti-Mansijsk ja Lada Toljatti saavat lähteä KHL:stä. Todennäköisesti nämä joukkueet jatkavat VHL-liigassa, jossa tällä kaudella pelasi KHL:stä viime kauden jälkeen ulos heitetty Metallurg Novokuznetsk. VHL on KHL:n farmiliiga, jossa pelaa joukkueita Venäjältä, Kiinasta ja Kazakstanista.

Tällä kaudella KHL:n runkosarja kattoi 56 kierrosta, mutta 2018-19 pelataan jälleen 60 kierrosta. Otteluja on määrä pelata enemmän saman konferenssin joukkueiden kesken, mikä vähentää matkustelua.

KHL:n tuleva kausi alkaa 1. syyskuuta. Kolmena edelliskautena pelit alkoivat jo elokuun viimeisellä viikolla.

Pudotuspeleihin harkitaan uudistusta. Läntisen ja itäisen konferenssin joukkueet saattaisivat kohdata jo ennen finaaleja.

Urheilullisesti uudistus suosisi esimerkiksi Jokereita, joka nykysysteemillä väistämättä joutuu pelaamaan Moskovan TsSKA:a tai Pietarin SKA:ta vastaan jo pudotuspelien toisella kierroksella. Menestysmahdollisuudet ovat Jokereilla heikot, koska vastustaja operoi kolme kertaa suuremmalla pelaajabudjetilla.

Toinen hyvä uutinen Jokereille olisi ehdotettu uusi palkkakattomalli. Venäjällä on ehdotettu, että jatkossa KHL-seurojen palkkakatto olisi noin 11 miljoonaa euroa. Siihen päälle saisi palkata yhden palkkakaton ulkopuolisen pelaajan, jolle saa maksaa palkkaa niin paljon kuin haluaa.

Jokereiden pelaajabudjetti oli tällä kaudella juuri 11 miljoonan euron tietämillä. Uuden palkkakattomallin myötä Jokereilla olisikin paljon paremmat mahdollisuudet KHL:n suurseurojen haastamiseen.

KHL aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten pyrkien NHL:n kilpailijaksi. Sen jälkeen Venäjä ajautui taloudellisiin ongelmiin ja KHL:n rahahanat alkoivat ehtyä. KHL:n uutena strategiana näyttäisikin nyt olevan, että sarja toimisi taloudellisesti terveemmällä pohjalla.

Jokereiden sopimus KHL:ssä jatkuu vuoteen 2022. Jatko sen jälkeen riippuu täysin seuran toimintaa rahoittavista venäläisomistajista. Neljän vuoden aikana Jokerit on tehnyt taloudellisia tappioita yli 40 miljoonan euron edestä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: