Sunnuntai 26.5.2019

Venäjän patriotismin täyskäännös jääkiekossa – Yksi asia jäi mainitsematta

Luotu: 
25.4.2018 12:36
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Ilta-Sanomat on haastatellut Neuvostoliiton puolustajalegendaa Vjatsheslav Fetisovia, joka nykyään toimii Venäjällä vahvana urheiluvaikuttajana. Fetisovilta kysyttiin mielipidettä, miksi Suomella on ollut vaikeaa saada pelaajia NHL:stä MM-kisoihin, kun Venäjä saa miltei kaikki haluamansa pelaajat.

Fetisovin arvioi, etteivät suomalaispelaajat ehkä enää ole sellaisia patriootteja kuin kansa haluaisi. Venäjällä taas kaikki pelaajat haluavat pelata maajoukkueessa, jos ovat vain pelikykyisiä tai muuta merkittävää estettä ei ole, kuten ennen oli Suomessakin.

Linkki Ilta-Sanomien juttuun: https://www.is.fi/mmkiekko/art-2000005655317.html

Jutussa ei kuitenkaan mainita, että valtaosa suomalaispelaajien kieltäytymisistä johtuu loukkaantumisista tai että pelaajalla ei ensi kaudeksi ole sopimusta. Vain Rasmus Ristolaisen golfaaminen Caymansaarilla liikuntakiellosta huolimatta on herättänyt keskustelua poisjäännin taustoista tai että onko golf ”oikeasti liikuntaa”.

Fetisovin mainitsema maajoukkueeseen liittyvä patriotismi oli Venäjällä aivan toisenlaista vielä 1990-luvulla Boris Jeltsinin presidenttikaudella. Venäjän NHL-kiekkoilijoita MM-kisoihin lähtö ei huvittanut. Todellisena patrioottina tunnettiin vain Aleksei Jashin, joka edusti Venäjää aina kun siihen tarjoutui mahdollisuus.

Keväällä 2000 Venäjä järjesti MM-turnauksen Pietarissa ja sai jalkeille kaikki vapaana olleet NHL-tähtensä. Tähtiä kaikkensa laittaminen likoon isänmaan puolesta ei näyttänyt kuitenkaan nappaavan. Venäjä hävisi Latvialle, Sveitsille sekä Valko-Venäjälle, eikä edennyt edes puolivälieriin.

Fetisov valmensi Venäjää 2002 olympiakisoissa Salt Lake Cityssa. Silloinkin muutama venäläispelaaja, kuten Aleksander Mogilny, jätti turnauksen väliin, vaikka NHL piti olympiatauon ja päästi pelaajansa maajoukkueisiin. World Cupissa 2004 venäläisiä NHL-pelaajia kieltäytyi maajoukkuekunniasta enemmänkin.

NHL:n työsulkukautta 2004-05 voi pitää Venäjän jääkiekossa käänteentekevänä aikana. Vladimir Putinin hallinto rupesi tosissaan panostamaan Venäjän jääkiekkoilun kunnian elvyttämiseen. Maajoukkue alkoi jälleen kiinnostaa venäläispelaajia ja ensimmäiset suunnitelmat 2008 aloittaneesta KHL-liigastakin tehtiin.

Aleksander Ovetshkinin, Ilja Kovaltshukin ja Jevgeni Malkinin tähdittämällä uudella kiekkosukupolvella oli patriotismia enemmän, mutta motivaatiota varmasti kasvatti sekin, että Venäjän jääkiekossa rupesi pyörimään rahaa. Maajoukkue-edustuksista sai myös rahallista korvausta ja menestyksistä bonusta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Venäjä on voittanut neljä MM-kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Olympiakultaakin tuli viime helmikuussa Pyeongchangissa, kun NHL ei ollut mukana.

Venäläispelaajien maajoukkuekomennusten rahapalkkioita ei julkisteta. Raha lienee patriotismin ohella kuitenkin motivoiva tekijä venäläispelaajien isänmaallisuutta ollenkaan vähättelemättä.

Rahan myötä tilanne on muuttunut Venäjän jääkiekossa vajaassa 20 vuodessa radikaalisti. Ilja Kovaltshuk ylistääkin Venäjän jääkiekon nousua ja nykytilaa vuolaasti.

- Meillä on tulossa hienoja nuoria pelaajia. Katsokaa vaikka Kaprizovia, Shalunovia, Shumakovia, Gusevia. Valtava määrä kavereita, joista kukaan ei olisi ollut tietoinen ilman KHL:ää. Muistatteko Superliigan (Venäjän entinen pääsarja). Kun lähdin sieltä 18-vuotiaana, oli sarja raunioina. Koko Moskovassa oli vain neljä paikkaa, jossa pystyi treenaamaan ja seitsemältä aamulla. Se ei ollut vakavaa touhua, kommentoi Kovaltshuk KHL:n verkkosivujen haastattelussa.

Kovaltshukin mukaan Venäjän jääkiekko on ottanut valtavia askeleita. Junioreiden harjoitteluolosuhteetkin ovat kunnossa ja luistinratojakin ylläpidetään jälleen yhteiskunnan toimesta.

- Nyt olemme kehittyneet valtavasti. Ja vain kymmenessä vuodessa. Täytyy kiittää noita kaikkia ihmisiä, jotka tämän liigan ovat luoneet. Jumalan tahdolla se kasvaa, Kovaltshuk sanoo.

Kovaltshuk on palaamassa ensi kaudeksi NHL:ään, missä tienaa enemmän rahaa. KHL:ssä ollaan taloudellisten realiteettien takia ottamassa käyttöön budjettikattoa, mikä tulee näkymään pelaajien tienesteissä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: