Tiistai 18.6.2019

Suomalaisten tulisi ymmärtää: Sveitsi ei ole jääkiekkokääpiö

Luotu: 
18.5.2018 14:25
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Suomi koki jääkiekon arvoturnauksissa ensimmäisen tappionsa Sveitsille 30 vuoteen. Tappio tuli vielä pahaan paikkaan, kun Sveitsi voitti Leijonat puolivälieräottelussa 3-2.

Tappio tietysti järkyttää suomalaisfaneja, mutta huonolle joukkueelle Leijonat ei hävinnyt. Sveitsi on hyvää vauhtia noussut suurten jääkiekkomaiden haastajaksi, vaikka usein Sveitsi mielletään Suomessa jääkiekkoa vähemmän seuraavan massan mielikuvissa ”jääkiekkokääpiöksi”.

Sveitsi sijoittui MM-kisoissa neljänneksi jo 1992 ja 1998. Jo 1990-luvun lopulta lähtien Sveitsin joukkueet rupesivat nuorten MM-kisoissa antamaan suurmaille tasapäistä vastusta.

Torinon 2006 olympiakisoissa Sveitsi kaatoi Kanadan ja Tshekin NHL-tähdistöt. Vancouverin 2010 olympiakisoissa Sveitsi pakotti Kanadan NHL-tähdet kotiyleisönsä edessä rankkarikisaan, jossa Kanada otti hikisen voiton.

Vuonna 2013 Sveitsi voitti MM-kisoissa hopeaa. Sveitsi jyräsi silloin alkulohkossa ja päihitti pudotuspeleissä Tshekin ja Yhdysvallat.

Sveitsin pääsarjassa NLA-liigassa pelataan tasokasta jääkiekkoa. Rahaa Sveitsin jääkiekossa riittää. Yleisöä Sveitsin pääsarjapeleissä käy enemmän kuin Suomen SM-liigassa ja mediassakin jääkiekko saa Sveitsissä paljon tilaa.

NHL:ssä on viime vuosina nähty yhä enemmän sveitsiläispelaajia. Heistä Suomea olivat kaatamassa torstaina muun muassa Roman Josi, Nino Niederreiter, Sven Andrighetto ja Timo Meier.

NHL:n viime vuoden ykkösvaraus Nico Hischier ei päässyt Sveitsin MM-joukkueeseen mukaan. Hänen kerrottiin tarvitsevan lepoa raskaan ja tapahtumarikkaan NHL-kautensa jälkeen.

Sveitsin välieräpaikkaa ei voi pitää superyllätyksenä. Yllättävämpää oli, että Pyeongchangin olympiakisoissa Sveitsi hävisi puolivälieräkarsinnoissa Saksalle, eikä päässyt edes puolivälieriin. Sveitsiähän povattiin ennen olympiaturnausta rohkeimmissa arvioissa mitalijoukkueeksi.

Vaikka MM-kisoissa on ollut valtavia tasoeroja, on kuudella suurmaalla myös tasapäisiä haastajia, joista Sveitsi on ykkönen. Latviakin riisti alkusarjassa Yhdysvalloilta pisteen ja piti lujilla myös Kanadaa. Puolivälierissä Latvia hävisi Ruotsille vain 2-3.

Tanska onnistui alkusarjassa voittamaan Suomen. Vaikka Tanska ei jatkoon päässytkään, ei useamman NHL-pelaajan vahvistama joukkue ollut mikään heittopussi, vaan pelasi monta hyvää ottelua.

Saksa sijoittui Pyeongchangin olympiakisoissa hopealle. Se oli näyttö siitä, että Keski-Euroopassa pelataan yhä tasokkaampaa jääkiekkoa. Kun NHL-pelaajat eivät olleet olympialaisissa mukana, olivat marginaalit suurten ja pienempien maiden välillä yhä pienemmät.

Sveitsin voitto Suomesta on jääkiekon kehitykselle hyvä asia. Tarvitaan lisää huippumaita, jotta laji voisi nousta pois marginaalista, jossa se valtaosassa maailmaa kuitenkin on.

Sveitsi, Saksa, Tanska ja Latvia ovat nosteessa. Myös Slovakiassa on päästy ylös pahimmasta aallonpohjasta ja maa palannee tulevaisuudessa suurmaiden kiusaajaksi.

MM-kisojen tulevaisuus näyttää ihan valoisalta. Tapahtumissa on upeaa urheilujuhlan tultua ja suosio on viime vuosina ollut vain kasvussa. Tilanne paranee entisestään, kun kilpailukykyisiä maita nähdään A-sarjassa yhä enemmän.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit