Maanantai 20.5.2019

Sveitsin tilanne muistuttaa Pentti Matikaisen ajan Suomea

Luotu: 
23.5.2018 20:21
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Sveitsi voitti suureksi yllätykseksi jääkiekon MM-hopeaa. Mitali oli Sveitsille toinen sitten 1950-alun. MM-hopealle Sveitsi oli sijoittunut myös 2013.

Sveitsin MM-finaalissa vasta rankkareilla kukistaneen Ruotsin joukkueen puolustaja Hampus Lindholm vertaili Sveitsin joukkuetta Stanley Cupin finaaleihin edenneeseen Vegasin NHL-joukkueeseen. Lindholm totesi jääkiekon olevan joukkuepeliä ja taitavilla pelaajilla menestyy kyllä, jos joukkueen kemia toimii. Lindholm painotti marginaalien olevan pieniä, kuten laajennusjoukkue Vegas Golden Knights osoittaa.

Sveitsistä tulee yhä enemmän pelaajia, jotka kelpaavat NHL:ään. Sveitsillä oli MM-kisoissa luisteluvoimainen joukkue ja pelaajat myös tuntevat hyvin toisensa. Vähätellä ei voi tietenkään Sveitsin maalivahdin Leonardo Genonin taitoja, mutta Sveitsi myös osasi viedä taitavammalta vastustajalta tilaa hyökkäyspäässä pois ja pystyi rankaisemaan vastahyökkäyksistään.

Sveitsiläisen jääkiekkoilun nousu oli havaittavissa jo 1990-luvun lopulta lähtien, mutta Sveitsin mediassa on viime vuosina keskitytty arvostelemaan maajoukkuetoimintaa. Sveitsin päävalmentaja Patrick Fischer sai paljon lokaa niskaansa varsinkin Pyeongchangin olympiakisojen jälkeen, kun Sveitsi ei yltänyt edes Korean olympialaisissa edes puolivälieriin.

MM-kisojen päätöspäivinä Fischer olikin ähäkutti-linjalla. Hän ilmoitti, että muualla maailmassa on havaittu kyllä Sveitsin nousu, mutta Sveitsin rajojen sisäpuolella ei.

Fischer oli uhonnut muutama vuosi sitten Sveitsin voittavan maailmanmestaruuden. Hänelle naurettiin, mutta Tanskan kisoissa MM-kulta oli kiinni yhdestä rangaistuslaukauksesta.

Fischer tuo mieleen Pentti Matikaisen, joka valmensi Suomen maajoukkuetta 1988-93. Matikainen valmensi Leijonat olympiahopealle Calgaryssa 1988. Sen jälkeen seurasi kolme MM-turnausta ilman loppusarjapaikkaa ja Albertvillen olympialaisissa 1992 Suomi jäi seitsemänneksi lähdettyään soitellen sotaan.

Media lähinnä arvosteli Matikaista ja Suomen jääkiekkoa ylipäätään. Toistuvien pettymysten keskellä Leijonien ylle heitettiin luuserin leimaa.

Vuoden 1992 MM-turnauksessa Tshekkoslovakiassa Matikaisen Leijona-ryhmää arvosteltiin kaikkien aikojen huonoimmaksi Suomen joukkueeksi, mutta Suomi voittikin hopeaa. Vuotta myöhemmin Matikainen sai potkut, mutta Suomesta tuli hänen kautensa jälkeen jääkiekon arvoturnausten mitalirohmu.

Matikaisen aikana Suomen nousu huomattiin Suomen ulkopuolella, mutta kotimaassa Leijonista kirjoitettiin negatiiviseen sävyyn. Curt Lindström aiheutti mediassa täyskäännöksen. Asenne muuttuikin yltiöpositiiviseksi.

Lindströmin hehkutettiin rakentaneen Suomen kiekkomenestyksen yksin. Sitä ei paljoa kuunneltu, että Lindström muistutti moneen kertaan Matikaisen tehneen merkittävää pohjatyötä.

Sveitsi yllättänee MM-kisoissa jatkossakin. On hieno asia, että jääkiekon huippumaiden harvalukuinen kerho saa kilpailukykyisen haastajan.

NHL todennäköisesti hyväksyy Sveitsin 2020 World Cup-turnaukseensa, jos Sveitsi vain haluaa tulla. Edellisestä World Cupista Sveitsi kieltäytyi, koska maan pääsarja ei halunnut pitää sen aikana taukoa, eivätkä seurat halunneet luovuttaa pelaajiaan maajoukkueelle World Cupin ajaksi, koska Sveitsin liiga olisi ollut samaan aikaan käynnissä.

Sveitsin pelaajat olivat World Cupissa mukana Euroopan pelaajien Team Europe-tähdistöjoukkueessa. Se joukkue voitti Yhdysvallat ja Ruotsin ja sijoittui turnauksessa Kanadan jälkeen toiseksi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: