Tiistai 18.6.2019

Miksi Kansainvälinen Jääkiekkoliitto tarvitsee Vladimir Putinia?

Luotu: 
25.5.2018 00:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel piipahti kesken MM-kisojen Vladimir Putinin virkaanastujaisissa
|

Viime viikonloppuna päättyneen jääkiekon MM-turnauksen puheenaiheisiin lukeutui Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajan Rene Faselin vierailu Venäjällä Vladimir Putinin virkaanastujaisissa kesken MM-kisojen. Fasel on Putinin kanssa tunnetusti hyvää pataa. MM-turnaus ei ollut niin tärkeä asia, etteikö hän olisi voinut kunnioittaa Putinin hienoa hetkeä läsnäolollaan.

Fasel on antanut ymmärtää, että Putin on hänen ystävänsä. Miehet ovat tunteneet toisensa jo vuodesta 1999. Eli siitä lähtien, kun Putin käytännössä nousi Venäjän johtoon.

Fasel seurasi Putinin ja Valko-Venäjän presidentin Aleksander Lukashenkan kanssa vuoden 2014 MM-finaalia samassa aitiossa. Fasel ja Putin näyttivät tulevan hyvin toimeen. Leikillisesti kommentoitiin, että Putin ohjaili samalla tuomaripäätöksiä, jotka Venäjän ja Suomen välisessä finaaliottelussa olivat kieltämättä omituisia.

Fasel oli Kansainvälisessä Olympiakomiteassa valvomassa Sotshin 2014 olympiakisojen järjestelyjä. Faselin johtama IIHF vastusti Venäjän rankaisemista Sotshin olympiakisojen dopingvilpistä, joka oli tutkimusten mukaan valtiojohtoista eikä yksittäisten urheilijoiden tai joukkueiden amatöörimaista puuhastelua.

Fasel ei kaveeraa Putinin kanssa puhtaasta ystävyydestä. Taustalla ovat tietysti IIHF:n taloudelliset edut.

Vielä 1990-luvulla jääkiekon MM-turnaus oli nykyiseen tasoon verrattuna pientä bisnestä. Samaan aikaan Venäjän jääkiekko oli pahassa kriisissä. NHL-tähtiä ei tullut Venäjän MM-kisajoukkueeseen ja Venäjän jääkiekkoa vaivasi rahapula. MM-kisoissa Venäjän peleissä nähtiin vain muutama kymmenen venäläiskannattajaa.

MM-kisat olivat näivettymässä. Fasel ja IIHF voivatkin kiittää onneaan, että Putin tuli valtaan. Putin oli ollut ylpeä Neuvostoliiton punakoneesta ja halusi palauttaa Venäjän jääkiekkokunnian.

Ei ole väärin väittää, että Putinin Venäjä on ollut tärkeässä roolissa jääkiekon MM-turnauksen bisneksen ja profiilin kasvattamisessa. Lisäksi kisajärjestäjät hyötyvät, kun valtava määrä venäläisturisteja matkaa kisoihin.

Myös KHL on hyödyttänyt IIHF:ää. NHL:n yksinvalta on hieman horjunut, vaikka NHL käytännössä yhä saneleekin asioita, koska sillä on käytössään eniten rahaa.

Faselin kannattaa kaveerata Putinin kanssa. Avoin kysymys on, miten paljon venäläisillä on IIHF:ssä nykyään vaikutusvaltaa.

Faselin kausi IIHF:n puheenjohtajana päättyy 2020 ainakin hänen oman ilmoituksensa mukaan. Samaan aikaan sivuun on astumassa myös varapuheenjohtaja Kalervo Kummola.

Faselin ja Kummolan seuraajista ei vielä ole tietoa. Viimeaikaisen kehityksen perusteella saattaisi olettaa, että Venäjän vaikutusvalta IIHF:ssä kasvaisi.

Venäläisvallan kasvusta nähtiin merkkejä valinnasta vuoden 2021 ja 2022 MM-kisajärjestäjistä. Vuoden 2021 MM-turnaus myönnettiin Valko-Venäjälle ja Latvialle. Suomi joutui tyytymään 2022 kisoihin.

Suomi olisi halunnut järjestää 2021 MM-kisat, jotka eivät ole olympiavuotena. 2022 MM-kisat pelataan vain paria kuukautta Pekingin olympiakisojen jälkeen. NHL tehnee 2022 paluun olympialaisiin, joten saman vuoden MM-kisoissa tuskin nähdään NHL:n merkittävimpiä tähtiä.

Valko-Venäjällä pelattava MM-turnaus on Venäjälle kuin toinen MM-kotiturnaus. Se tuli selväksi 2014 Minskissä, missä nähtiin venäläinen valtava kansanhurmos, kun Venäjä voitti mestaruuden ja itse Putin istui katsomossa. Yleisössä oli Venäjän lippuja, joissa luki Krim, vaikka poliittiset viestit on IIHF:n sääntöjen mukaan katsomoissa kielletty.

Faselin seuraajan ei tarvitsisi olla venäläinen. Riittää, että hän kuuntelee venäläisten ehtoja. IIHF:lle tuleva sponsoriraha on tietysti hyvä houkutin.

Jo neuvostoliittolaiset päättivät IIHF:ssä monista asioista, vaikka IIHF:n puheenjohtaja ei ollutkaan neuvostoliittolainen.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: