Tiistai 18.6.2019

Argentiinan sotilashallituksen perintö ei tule toistumaan Venäjällä

Luotu: 
11.6.2018 21:44
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Jalkapallon MM-turnaus alkaa torstaina Venäjällä. Kisojen järjestäminen Venäjällä on tuomittu maailmalla jyrkästi. Onhan Venäjä todettu syylliseksi sotatoimiin Ukrainassa.

MM-kisojen on katsottu pönkittävän vain Vladimir Putinin epädemokraattiseksi kuvailtua hallintoa. Moni valtionpäämies jättääkin kisamatkan väliin. Ihmisoikeusjärjestöt kehottavat boikotoimaan kisoja.

Jyrkimmissä kritiikeissä Venäjän MM-turnaus rinnastetaan natsien Berliinissä 1936 järjestämiin olympiakisoihin tai Argentiinassa 1978 järjestettyihin jalkapallon MM-kisoihin. Argentiinan kisoja isännöi sotilashallitus, joka tapatti toisinajattelijoita.

Onko Venäjällä pelattavassa MM-turnauksessa mitään hyvää? Itse pääasia eli jalkapallo on jäänyt kriittisessä keskustelussa ainakin sivurooliin.

Muutama jalkapallolla julkisuutta hakeva poliitikko, kuten Paavo Arhinmäki, on yrittänyt kerätä kisoja arvostelemalla itselleen poliittisia irtopisteitä. Arhinmäen puolueen edeltäjäliikkeen edustajat eivät uskaltaneet arvostella Moskovan 1980 olympiakisojen poliittista viestiä, joten ihmisoikeusasioissa eteenpäin on puolueessa ehkä menty.

Venäjä on ainakin perinteikäs jalkapallomaa toisin kuin seuraava kisaisäntä Qatar. Neuvostoliitto ei voittanut maailmanmestaruuksia, mutta lukeutui Euroopan kärkijoukkueisiin. Tosin Venäjän maajoukkue ei ole menestynyt 2008 EM-kisojen välieräpaikkaa lukuun ottamatta.

Kisatunnelmaa pitäisi Venäjällä ainakin olla. Kisaturistejakin lappaa maahan valtavia määriä toisin kuin Sotshin 2014 talviolympialaisiin.

Jalkapallon on sanottu mustaavan mainettaan, kun MM-kisoja pelataan Venäjällä. Todennäköisesti itse Venäjä jää kisoissaan kuitenkin sivuosaan. Huomio keskittyy itse jalkapalloon.

Isäntämaata uhkaa urheilullinen katastrofi, sillä Venäjä ei ole voittanut viimeisestä seitsemästä harjoitusottelustaan yhtäkään. Uruguay ja Egypti uhkaavat jättää Venäjän tylysti alkulohkoon.

Moskovan olympiakisoissa kommunistihallinto halusi näyttää mahtiaan omalle kansalleen. Nykyään Moskovan olympiakisat muistetaan irvokkaana näytelmänä, joihin kymmenet maat jättivät osallistumatta.

Sotshin 2014 talviolympiakisat taas mustuivat jälkikäteen dopingpaljastusten takia. Sotshi 2014 ei jättänytkään Venäjästä kansainvälisesti positiivista kuvaa.

Jos Venäjän taival päättyy ensi torstaina alkavissa kisoissa alkulohkoon, tulee irvailua riittämään. Putinin hallinto tuskin tulee ratsastamaan kotimaassaan jalkapallomenestyksellä, kuten Argentiinan sotilashallitus 40 vuotta sitten. Argentiinahan voitti 1978 MM-kultaa ja silloinen sotilasdiktaattori Jorge Videla tuuletteli joukkueen kanssa mestaruutta.

Venäjällä ei ole käytössään Mario Kempesin, Osvaldo Ardilesin tai Daniel Passarellan kaltaisia supertähtiä. Putin ei pääse tuulettelemaan, kuten Videla 40 vuotta sitten.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit