Sunnuntai 26.5.2019

”Negatiivisista kisaisännistä” eroon – MM-jalkapallo järjestetään 2026 kolmessa eri maassa

Luotu: 
13.6.2018 18:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA on valinnut vuoden 2026 jalkapallon MM-kisojen järjestäjiksi Yhdysvallat, Meksikon ja Kanada. Kolmen maan hakemus päihitti äänestyksessä keskiviikkona Marokon lukemin 134-65.

Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon hakemus sai laajalti kannatusta ja valintaa pidettiin ennen äänestystä lähes varmana. Myös Suomen Palloliitto äänesti Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon puolesta.

Meksiko on aiemmin järjestänyt MM-kisat 1970 ja 1986. Yhdysvallat järjesti MM-kisat 1994. Kanada järjesti naisten MM-turnauksen 2015.

Vuoden 2026 MM-kisoissa pelaa nykyisen 32 sijasta 48 joukkuetta. Alkusarjassa maat on jaettu 16 kolmen joukkueen lohkoon. Sen jälkeen turnaus jatkuu kerrasta poikki -menetelmällä.

Ottelumäärä kasvaa nykyisestä 64:stä 80:een. Järjestäjäkaupunkeja / stadioneita on 16.

Kisoille on kaikkiaan 23 järjestäjäkaupunkiehdokasta, joista 16 lopulta valitaan kisapaikoiksi. Meksikossa kisoja pelattaisiin Mexico Cityssa, Monterreyssa ja Guadalajarassa. Kanadan isäntäkaupunkeja olisivat Edmonton, Toronto ja Montreal.

Yhdysvalloissa kisoja pelattaisiin Los Angelesissa, New Yorkissa, Washington D.C.:ssä, Dallasissa, Kansas Cityssa, Denverissä, Houstonissa, Baltimoressa, Atlantassa, Philadelphiassa, Nashvillessa, Seattlessa, San Franciscossa, Bostonissa, Cincinnatissa, Miamissa tai Orlandossa.

MM-turnaus järjestetään kesällä, eikä se sotke eurooppalaisten suurten liigojen kausiohjelmaa toisin kuin Qatarin kisat 2022, jotka pelataan marras-joulukuussa. Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon yhteishanke myös vähentää negatiivista keskustelua MM-kisojen ympärillä, jota Venäjän 2018 ja Qatarin 2022 MM-kisahankkeet ovat herättäneet itse pääasian eli jalkapallon jäätyä varjoon. FIFA pesee kahdeksan vuoden kuluttua kasvojaan.

Herkullinen kysymys tietysti on, pääsisikö Suomi MM-kisoihin, kun joukkuemäärää nyt lisätään? Vaikea haaste Suomella on tosin edelleenkin, sillä Eurooppa saa vain kolme lisäpaikkaa. 2026 kisoihin pääsee 16 Euroopan maata.

Afrikasta mukaan hyväksytään yhdeksän maata ja Aasiasta kahdeksan. Pohjois- ja Keski-Amerikasta mukana on kuusi ja Etelä-Amerikastakin kuusi maata. Oseania saa yhden paikan.

Kaksi kisapaikkaa tullaan ratkomaan maanosien välisissä jatkokarsinnoissa. Tarkempaa formaattia tähän ei vielä ole määritelty.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: