Maanantai 20.5.2019

Mika Kojonkoski pelastamaan suomalaista mäkihyppyä

Luotu: 
14.6.2018 16:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen mäkihypyn taso on kymmenessä vuodessa romahtanut. Kun Harri Olli voitti Sapporossa 2007 MM-hopeaa, ei tavallinen penkkiurheilija olisi uskonut, että seuraavalla vuosikymmenellä suomalaisilta on kova suoritus päästä kilpailussa edes toiselle kierrokselle.

Mäkihypyn harrastajamäärät ovat romahtaneet. Silti Olympiakomitea tukee lajia yhä niin lajikohtaisesti kuin urheilijoille jaettavien apurahojenkin avulla. Toki rahassa mäkihyppääjät eivät tule kylpemään toisin kuin lajin suomalaisina huippuvuosina, jolloin sponsoreita riitti jonoksi asti.

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajan paikan jättänyt Mika Kojonkoski palaa suomalaishyppääjien avuksi. Hiihtoliitto tiedotti Kojonkosken toimivan tulevaisuudessa mäkihypyn ja yhdistetyn valmentajien tukena sekä sparraajana joukkueiden arjessa.

- Tavoitteena on kehittää mäkihypyn valmennusta molemmissa lajeissa niin, että tulevaisuudessa meidät tunnettaisiin jälleen vahvasta osaamisesta. Se, että urheilijamme harjoittelevat parhaiten maailmassa, on tie menestykseen ja perustuu osaamiseen. Työ tehdään yhdessä valmentajien kanssa, kertoo Kojonkoski Hiihtoliiton tiedotteessa.

Kojonkoski toimi Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajana 1999-2002. Tulokset puhuvat puolestaan Suomen voitettua muun muassa joukkuemäessä olympiahopeaa Salt Lake Cityssa 2002. Sen jälkeen Kojonkoski valmensi 2002-11 Norjan maajoukkuetta ja palautti norjalaisen mäkihypyn huipulle.

Nyt Kojonkoski on aivan erilaisessa haasteessa. Suomen mäkihyppy on huomattavasti syvemmällä pohjalla kuin Norjan mäkihyppy oli aikoinaan.

-Tuleva työni on osa-aikainen, mutta pystyn kuitenkin käyttämän tähän selvästi enemmän aikaa kuin lajiryhmävastaavana. Sparraan valmentajia arkipäivän valmennuksessa ja leiriolosuhteissa, rakennan osaamisen kehittymiseen johtavia toimintatapoja sekä edistän lajien koulutus-, kehitys- ja tutkimustyötä", toteaa Kojonkoski.

- Huippu-urheiluyksikössä tähtäimenä oli tuottaa maajoukkueelle paras mahdollinen tulos MM- tai olympiakisoissa. Nyt katse on pidemmällä ja tulevaisuudessa, ei vain seuraavissa arvokilpailuissa, kiteyttää Kojonkoski työnkuvaansa.

Mika Kojonkosken palkkauksesta vastaavat yhteistyössä Suomen Hiihtoliitto, Olympiakomitea, Vuokatin Urheiluopisto ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia.

Kojonkosken lisäksi mäkihypyn ja yhdistetyn valmennustiimiä on vahvistettu NOV-palkatuilla valmentajilla (nuorten olympiavalmentaja). Yhdistettyyn on nimetty Jarkko Saapunki, päävastuualuenaan a-maajoukkueen mäkivalmennus, Antti Kuisma nuorten maajoukkuevalmentajaksi sekä Vuokattiin nuorten ja yläkouluryhmien valmentajaksi Jouni Kaitainen.

Mäkihypyn valmentajana Kuopiossa jatkaa Kai Kovaljeff ja Lahdessa aloittaa Ossi-Pekka Valta. Kovaljeff ja Valta vastaavat mäkihypyn haastajaryhmän valmennuksesta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: